Η ΛΑΣΥ διεκδικεί να επανεκλέξει τους πέντε κομμουνιστές δημάρχους – Οι δήμοι που πάει στο Β’ Γύρο των Δημοτικών Εκλογών

Η Λαϊκή Συσπείρωση μπορεί να επανεκλέξει και τις πέντε κόκκινες δημοτικές αρχές, που είχαν αναδειχτεί στις δημοτικές εκλογές του 14′, σε Πάτρα, Ικαρία, Πετρούπολη, Καισαριανή και Χαϊδάρι.

Η Λαϊκή Συσπείρωση μπορεί να επανεκλέξει και τις πέντε κόκκινες δημοτικές αρχές, που είχαν αναδειχτεί στις δημοτικές εκλογές του 14′. Αν όμως πχ για την περίπτωση του Πελετίδη, η επανεκλογή φαίνεται περίπου βέβαιη, υπάρχουν άλλες περιπτώσεις που οι συσχετισμοί είναι πιο δύσκολοι και θα χρειαστεί να ανατραπούν τη δεύτερη Κυριακή, για να έχουμε θετικό αποτέλεσμα.

Πιο συγκεκριμένα:

Στο Δήμο Πατρέων, ο Κώστας Πελετίδης παίρνει πάνω από 40%, αφήνοντας δεύτερο και 25 ποσοστιαίες μονάδες πίσω τον Αλεξόπουλο, που έχει τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ. Ο δεύτερος γύρος, την επόμενη Κυριακή, φαίνεται να έχει σχεδόν διαδικαστικό χαρακτήρα, ενώ οι έδρες που παίρνει η Λαϊκή Συσπείρωση, χάρη στο αποτέλεσμά της στον πρώτο γύρο, είναι μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη.

Στο Δήμο Πετρούπολης, ο Βαγγέλης Σίμος συγκεντρώνει πάνω από 23,5%, έχοντας προβάδισμα έξι τουλάχιστον μονάδων από το δεύτερο Στέφανο-Γαβριήλ Βλάχο, που δηλώνει “ανεξάρτητος”. Αν συνεκτιμήσουμε πως στις εκλογές του 14′ η Λαϊκή Συσπείρωση είχε ανατρέψει μια εις βάρος της διαφορά, μπορούμε να πούμε πως έχει μάλλον τις πιθανότητες με το μέρος της για το δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής.

Στο Δήμο Καισαριανής, ο Ηλίας Σταμέλος συγκεντρώνει ένα ποσοστό κοντά στο 30%, που του δίνει 8 έδρες και έχει ένα μικρό προβάδισμα, μερικών εκατοντάδων ψήφων, από το δεύτερο συνδυασμό του Χρήστου Βοσκόπουλου. Θυμίζουμε πως στις εκλογές του 14′, η πρόκριση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δεύτερο γύρο ήταν οριακή, κρίθηκε σε δεύτερο χρόνο, μετά από ενστάσεις, και έτσι η εκλογή του δημάρχου είχε γίνει μερικούς μήνες αργότερα.

Υπάρχουν και δύο περιπτώσεις, όπου οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης θα κληθούν να ανατρέψουν τα δεδομένα του πρώτου γύρου.

Στο Δήμο Ικαρίας, η ενσωμάτωση στα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών προχωρά με αρκετά αργό ρυθμό. Με τα δεδομένα που έχουμε, η Λαϊκή Συσπείρωση με επικεφαλής το Νίκο Λαρδά -στη θέση του απερχόμενου δημάρχου- φαίνεται να συγκεντρώνει ένα ποσοστό που ξεπερνά το 33%, υπολείπεται όμως περίπου οκτώ μονάδες από την Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής, με επικεφαλής τον Καλαμπόγια, που εκφράζει ουσιαστικά την “ενιαία αντιπολίτευση” στο νησί, με μοναδική συγκολλητική ουσία την αντίθεση στους κομμουνιστές. Πρέπει να περιμένουμε όμως να προχωρήσει η ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων, για να έχουμε μια πιο σφαιρική εικόνα.

Στο Δήμο Χαϊδαρίου τέλος, η Λαϊκή Συσπείρωση με επικεφαλής το Μιχάλη Σελέκο συγκεντρώνει πάνω από 25% και εκλέγει 8 έδρες. Μπορεί αυτό το ποσοστό να είναι κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερο από αυτό που είχε συγκεντρώσει η ΛΑΣΥ στον πρώτο γύρο του 2014, παρόλα αυτά υπολείπεται κατά 15 περίπου μονάδες από το ποσοστό της παράταξης “Χαϊδάρι Ξανά” του Βαγγέλη Ντηνιακού.
Όλα είναι ανοιχτά για το δεύτερο γύρο, καθώς υπενθυμίζουμε πως στις εκλογές του 14′ η ΛΑΣΥ είχε καταφέρει να φτάσει σχεδόν το 70% τη δεύτερη Κυριακή, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των δημοτών.

Η Λαϊκή Συσπείρωση είχε αρκετά καλή παρουσία και σε άλλους δήμους, δεν κατάφερε όμως να περάσει στο δεύτερο γύρο -πχ στο νέο δήμο της Δυτικής Λέσβου, όπου είναι μερικά από τα παραδοσιακά κόκκινα κάστρα. Τη μεγαλύτερη επίδοση πανελλαδικά την πέτυχε στην Πάρο, όπου ξεπέρασε το 49%, έχασε όμως το δήμο για περίπου 100 ψήφους, από τη νυν δημοτική αρχή, με επικεφαλής τον Κωβαίο.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: