Η αντιμετώπιση της Τουρκίας ως «στρατηγικού συμμάχου» τροφοδοτεί τις διεκδικήσεις του τουρκικού κράτους – Το ΚΚΕ για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Στην πεπατημένη του εφησυχασμού και του απροκάλυπτου εξωραϊσμού των «συμμάχων», στην προκειμένη περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτών δηλαδή που σιγοντάρουν στην επιθετικότητα της στρατηγικής «εταίρου Τουρκίας», κινήθηκε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε το εξής σχόλιο για το Κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σχετικά με τα Ελληνοτουρκικά:

«Οι γνωστές ανέξοδες διατυπώσεις σε Κείμενα της ΕΕ, για τις οποίες πανηγυρίζει η κυβέρνηση, δεν μπορούν να κρύψουν ότι η αντιμετώπιση της Τουρκίας ως “στρατηγικού συμμάχου”, τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ, είναι αυτή που τροφοδοτεί τη στάση και τις διεκδικήσεις του τουρκικού κράτους».

Στην πεπατημένη του εφησυχασμού και του απροκάλυπτου εξωραϊσμού των «συμμάχων», στην προκειμένη περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτών δηλαδή που σιγοντάρουν στην επιθετικότητα της στρατηγικής «εταίρου Τουρκίας», κινήθηκε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Επαναλαμβάνω ότι καλυπτόμαστε απόλυτα από τα Συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν ομόφωνα και τα οποία εκφράζουν την ανησυχία τους για τις προκλήσεις της Τουρκίας», δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το τέλος των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είπε, επίσης, ότι ο δρόμος της κλιμάκωσης από πλευράς της Τουρκίας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων από την ΕΕ.

Σε ένα ακόμη ευχολόγιο σαν αυτά που μας έχουν συνηθίσει, οι «27» καλούν την Τουρκία «να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ». Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα Συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο», σε μια φράση που αφήνει ανοιχτό τον δρόμο στο παζάρι για διευθετήσεις που στρέφονται σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Την ίδια τακτική επέλεξε και ο Κυρ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως για την Τουρκία «υπάρχει ο δρόμος της αποκλιμάκωσης και του διαλόγου και ο δρόμος της κλιμάκωσης που την απομακρύνει από την ΕΕ», ενώ κάλεσε την τουρκική πλευρά «σε καλόπιστο διάλογο», ώστε «σαν γείτονες να μπορούμε να συζητάμε και να λύνουμε τα θέματά μας».

Σε ερώτηση που του έγινε, αν είναι ανοιχτός σε μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν στη Μαδρίτη, κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αλλά και τι θα κάνει εάν η Τουρκία θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών σε αυτή τη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν είμαι εγώ αυτός που έχει κόψει τους διαύλους επικοινωνίας με τον κ. Ερντογάν. Συνεχίζω να πιστεύω πως θα πρέπει να συναντιόμαστε και να συζητάμε. Ως προς τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είναι διαφορετική η ατζέντα και να είστε βέβαιοι πως εάν η Αθήνα προκληθεί θα απαντήσει με τον πλέον αυστηρό τρόπο και θα δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις».

Ακόμα δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, που ρίχνει λάδι στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία, λέγοντας ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε ως πιο σημαντικό αποτέλεσμα την ομόφωνη απόφαση να δοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη» σε αυτές τις χώρες. Για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και την πορεία ενσωμάτωσής τους στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, επανέλαβε τον ρόλο σημαιοφόρου που έχει αναλάβει η Ελλάδα σε αυτή την αποστολή, λέγοντας πως είναι «πάγια θέση της Ελλάδας ότι τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην Ευρώπη».

Σχετικά με την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια που πλήττει τα λαϊκά νοικοκυριά, ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «η Κομισιόν καλείται έως το τέλος του καλοκαιριού να ολοκληρώσει τις προτάσεις για την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από το ηλεκτρικό ρεύμα» και συμπλήρωσε ότι «στο μεταξύ, βεβαίως, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο μέτρο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων». Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα μέτρα-ψίχουλα που έχει λάβει η κυβέρνηση, όπως το fuel pass και το power pass, μέτρα που εξανεμίζονται πριν καν φτάσουν στους εργαζόμενους από τη ραγδαία αύξηση της ακρίβειας. Άλλωστε παραδέχθηκε ότι θα παίρνει μέτρα «στο βαθμό που επιτρέπουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες», δείχνοντας και πάλι ότι προτεραιότητα είναι οι στόχοι της καπιταλιστικής ανάπτυξης και όχι η πραγματική ανακούφιση του λαού.

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με την προκήρυξη εκλογών, ο Κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της με μεταρρυθμιστική διάθεση» και προανήγγειλε την ψήφιση του αντιδραστικού νόμου-πλαίσιο για τα ΑΕΙ στις επόμενες εβδομάδες.

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: