Γιάννα Τρικαλινού – “Για το καλό παλέψαμε! Εύχομαι οι νέοι να μη μας ξεχάσουν!”

“Ο αγώνας είναι δύσκολος, έχει θυσίες. Αλλά έχει και αποτέλεσμα. Και αυτό πρέπει να επιδιώκεται πάντα. Αν είχα άλλη μια ζωή, τον ίδιο δρόμο θα ακολουθούσα”. – Ένα βίντεο του ΚΚΕ με μαρτυρίες της Γιάννας Τρικαλινού.

Το ΚΚΕ δίνει στη δημοσιότητα ένα βίντεο με μαρτυρίες της συντρόφισσας Γιάννας Τρικαλιού για τη ζωή και τη δράση της. Το βίντεο είχε προγραμματιστεί να προβληθεί σε εκδήλωση τιμής στη συντρόφισσα, στο πλαίσιο της έκθεσης “Μπόλικη πέτρα, Μπόλικη καρδιά”, τον περασμένο Μάρτη, αλλά ο κορονοϊός και τα μέτρα κατά της πανδημίας, οδήγησαν στην αναστολή της λειτουργίας της και την αναβολή της εκδήλωσης.

Το δεκάλεπτο βίντεο είναι ένα μικρό ιστορικό ντοκουμέντο, όπου η Γιάννα Τρικαλινού διηγείται την ένταξή της στο Κόμμα (από το ’43 θεωρώ πως είμαι Κάπα-Κάπα), τη συμμετοχή της σταν Αντίσταση και το Αντάρτικο. Στιγμές που έζησε με το σύντροφο της ζωής της Γιώργη Τρικαλινό, τον ερχομό του Άρη Βελουχιώτη στο χωριό της στην Ευρυτανία, την ένταξή της στο επίλεκτο σώμα με επικεφαλής τον Φλωράκη και τον Μπελογιάννη. Τότε που περπατούσε στα βουνά, ακόμα και τραυματισμένη, με το τραύμα της να πυορροεί: Μπορώ, δεν μπορώ θα έρθω…!

Διηγείται επίσης την εμπειρία της στη Σοβιετική Ένωση, τον αντιδικτατορικό αγώνα, την επιστροφή της στην Ελλάδα και την αποφασιστικότητά της μπροστά στις δυσκολίες, λέγοντας για τους συντρόφους.

Όταν πιστεύουν, όλα τα ξεπερνάνε. Αν πιστεύουν, αποκτούν δύναμη. Η πίστη είναι αυτή που σε εξοπλίζει. Αν είχα άλλη μια ζωή, τον ίδιο δρόμο θα ακολουθούσα, γιομάτο αγώνες, αλλά και ομορφιά!

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: