Για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων (21 Μαρτίου) – Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού σημαδεύεται από την ανείπωτη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού και χιλιάδων ανυπεράσπιστων παιδιών από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ, από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο έδαφος της Ουκρανίας, που εξακολουθεί να μαίνεται εδώ και δύο χρόνια με αμέτρητα θύματα, από το ασύλληπτο ρεκόρ των 114 εκατ. εκτοπισμένων ανθρώπων ως τον μεγαλύτερο αριθμό ξεριζωμένων στην ανθρώπινη ιστορία.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων (21 Μαρτίου): 
«Στις 21 Μαρτίου 1960, η αστυνομία της Νότιας Αφρικής άνοιξε πυρ στη φοιτητική διαδήλωση που γινόταν στην πόλη Σάρπβιλ ενάντια στο απάνθρωπο καθεστώς του Απαρτχάιντ, δολοφονώντας εν ψυχρώ 69 μαύρους φοιτητές. Τιμώντας τους αγωνιστές αυτούς, η 21η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων.

Σήμερα, 64 χρόνια μετά, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, η μισαλλοδοξία, οι φυλετικές και κάθε είδους διακρίσεις εξακολουθούν να εκδηλώνονται ποικιλότροπα και με διάφορες αποκρουστικές μεθόδους στις συνθήκες της άγριας ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, η οποία διαμορφώνει διαρκώς “νέα Απαρτχάιντ” στη ζωή και το μέλλον των λαών.

Πόλεμοι, επικίνδυνοι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών στις πλάτες των λαών, φτώχεια και εξαθλίωση, ολέθριες συνέπειες από την καταλήστευση του περιβάλλοντος και την εμπορευματοποίηση όλων των κοινωνικών αγαθών, διώξεις από αστικά καθεστώτα, ένταση της καταστολής σε βάρος των εργατικών και λαϊκών αγώνων, βάρβαρες πολιτικές σε βάρος των ξεριζωμένων μεταναστών και προσφύγων.

Αυτά είναι τα “νέα Απαρτχάιντ” της “δημοκρατίας” του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των αστικών κρατών, που καταδυναστεύουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Αυτή είναι η δήθεν “σωστή πλευρά της Ιστορίας” στο σύστημα της εκμετάλλευσης, που καλλιεργεί τον ατομισμό, τον εγωιστικό τρόπο σκέψης και τον ανταγωνισμό, διαμορφώνοντας το έδαφος για αποτρόπαιες ρατσιστικές, μισαλλόδοξες και ομοφοβικές συμπεριφορές και πράξεις.

Το πιο αποκαλυπτικό παράδειγμα είναι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, που διαπερνά την άγρια πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, σοσιαλδημοκρατικών, φιλελεύθερων και ακροδεξιών, σε βάρος των κατατρεγμένων από τους πολέμους και την εξαθλίωση.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού σημαδεύεται από την ανείπωτη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού και χιλιάδων ανυπεράσπιστων παιδιών από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ, από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο έδαφος της Ουκρανίας, που εξακολουθεί να μαίνεται εδώ και δύο χρόνια με αμέτρητα θύματα, από το ασύλληπτο ρεκόρ των 114 εκατ. εκτοπισμένων ανθρώπων ως τον μεγαλύτερο αριθμό ξεριζωμένων στην ανθρώπινη ιστορία. Την ίδια ώρα, ΕΕ και αστικά κράτη αντιμετωπίζουν τους μετανάστες και πρόσφυγες άλλοτε σαν “υβριδική απειλή” και “λαθραίους εισβολείς” των συνόρων με πελώριους φράχτες, επαναπροωθήσεις και σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης και διαλογής, και άλλοτε σαν μια “μεγάλη ευκαιρία” ενός κατάλληλου φθηνού εργατικού δυναμικού με διαλυμένα δικαιώματα για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτός είναι ο πυρήνας του απαράδεκτου νέου Συμφώνου της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Ασυλο. Η πολιτική τους πρέπει να καταδικαστεί από τους λαούς στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Κι επειδή η 21η Μαρτίου είναι ταυτόχρονα Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα αλληλεγγύης και προλεταριακού διεθνισμού, με τον στίχο του κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσου: “Εμείς αδελφέ μου, τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο”. Οι λαοί, οι εργάτες, οι άνθρωποι του μόχθου, ανεξάρτητα από φυλή, εθνική καταγωγή, χρώμα, θρησκεία, φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό ή άλλα προσωπικά γνωρίσματα, έχουν κοινά βάσανα και κοινά συμφέροντα, για να δυναμώσουν το δικό τους ποτάμι αγώνα και διεκδίκησης για τη ζωή και τα δικαιώματά τους. Στον δρόμο της πάλης για την ανατροπή του σάπιου συστήματος των πολέμων, της εξαθλίωσης και του ξεριζωμού, μπορούν να τσακίσουν τον φασισμό, τον ρατσισμό και τις κάθε είδους διακρίσεις και να επιβάλουν τις δικές τους αξίες της συλλογικότητας, της ταξικής ενότητας και της πραγματικής αλληλεγγύης».

 

Εικόνα: Έργο της ζωγράφου-χαράκτριας Εύας Μελά

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: