“Έτσι κι αλλιώς η γη θα γίνει κόκκινη…” – Το συγκλονιστικό βίντεο του ΚΚΕ για το Θάνο Μικρούτσικο

Ένα συγκινητικό βίντεο με το Θάνο στο πιάνο και σκηνές από τις πρώτες συναυλίες της Μεταπολίτευσης, ως τις τελευταίες συναυλίες για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, που ο συνθέτης χαρακτήρισε ως “την καλύτερη στιγμή της ζωής μου”…

Ο Θάνος μιλάει στην κάμερα για τις εκλογές του Ιουλίου -όπου είχε την τιμητική τελευταία θέση στο Επικρατείας του ΚΚΕ- με τους στίχους του Μπίρμαν που μελοποίησε και έκανε αθάνατους.

-Έτσι κι αλλιώς η γη θα γίνει κόκκινη, ή κόκκινη από ζωή ή κόκκινη από θάνατο.

Ο Θάνος κεντάει στο πιάνο του και ο ήχος μας ταξιδεύει. Την ίδια ώρα στο βίντεο βλέπουμε πλάνα από τη συναυλία στο Σπόρτινγκ το ’76, στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης όπου ξεχείλιζε το συναίσθημα, απ’ τις πρόβες για την ηχογράφηση της Καντάτας για τη Μακρόνησο, τη φωτογραφία του με τον μεγάλο ποιητή Γιάννη Ρίτσο. Στιγμές από τη συμμετοχή του στην Επιτροπή που διοργάνωσε το 3ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή το ’77, από την παρουσία του στο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή το 1985, στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης το 2000, στην Αθήνα το 2015. Από το επιστημονικό συνέδριο του ΚΚΕ για το Ναζίμ Χιμέτ, όπου έκλεισε με την προτροπή “να κατακτήσουμε το αδύνατο…” Από τη μεγάλη συναυλία στο Γαλάτσι για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, όπου τιμήθηκε από το Κόμμα και ο ίδιος έκανε λόγο για “απόλυτη συγκίνηση” και την “καλύτερη στιγμή της ζωής του…”

Το βίντεο κλείνει με μια δική του δήλωση στην κάμερα.

Πρέπει να παλέψουμε για να μην έρθει το χάος και το αδιέξοδο στο μέλλον, αλλά εκείνη η κοινωνία, όπου όπως έλεγε ο γερο-σοφός Μαρξ, όπου ο ψαράς θα γράφει ποιήματα και ο ποιητής θα ψαρεύει.

Το ΚΚΕ αποχαιρετά τον μεγάλο συνθέτη και του εύχεται “καλό ταξίδι” με ένα συγκινητικό μήνυμα.

Το έργο σου είναι βέλος πύρινο, που σκίζει τον χρόνο. Θα συνεχίζει τη διαδρομή του κι όταν θα χτίζουμε “τις αυριανές μας φάμπρικες, τα λαϊκά μέγαρα, τα κόκκινα στάδια”, όταν θα δικαιωθεί ο σκοπός που αφιέρωσες το ταλέντο, το μυαλό, την καρδιά σου “στην κοινωνία που ο ψαράς θα γράφει ποιήματα και ο ποιητής θα ψαρεύει”. Το έργο σου εκφράζει την ουσία, όχι μόνο μιας περιόδου, αλλά μιας ολόκληρης ιστορικής εποχής. Άχρονο, άτοπο, ανεξάντλητο, αθάνατο, όπως αθάνατος Θάνο είσαι κι εσύ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: