«ΕΣΣΔ… κ’ είσαι τραγούδι κ’ είσαι φως στης εργατιάς το στόμα» – Έκθεση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΕΣΣΔ στο πρώην στρατόπεδο ΕΑΤ-ΕΣΑ

Η έκθεση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στο Πάρκο Ελευθερίας, που θα συνοδευτεί και από πολύμορφες εκδηλώσεις, θα περιλαμβάνει πλούσιο υλικό για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού και των επιτευγμάτων του κατά την 70χρονη πορεία της ΕΣΣΔ. Θα υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης των επισκεπτών.

Στις 26 Δεκεμβρίου του 1991, η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο, το λάβαρο που είχε καρφωθεί στην καρδιά του φασισμού στο Ράιχσταγκ, υποστελλόταν από το Κρεμλίνο,  σηματοδοτώντας ένα τεράστιο ιστορικό πισωγύρισμα με τη διάλυση της ΕΕΣΔ, του πρώτου εργατικού κράτους, σε βάρος του σοβιετικού λαού και των λαών όλου του κόσμου.

Την επόμενη ημέρα, ο Ριζοσπάστης κυκλοφορούσε με ένα ιστορικό πρωτοσέλιδο, που πήγαινε ενάντια στο ρεύμα της αντίδρασης, όταν όλα τα σκιαζε η φοβέρα της αντεπανάστασης και τα πλάκωνε η μισθωτή σκλαβιά κι ο κόσμος της εκμετάλλευσης, που «εκεί που σάπιζε, ξανατονώθηκε…»

Οι κατακτήσεις των εργαζομένων στην ΕΣΣΔ και στα σοσιαλιστικά κράτη, για αρκετές δεκαετίες, ήταν σημείο αναφοράς και συνέβαλαν στην απόσπαση κατακτήσεων από το εργατικό και λαϊκό κίνημα των καπιταλιστικών κοινωνιών.

Οι κατακτήσεις και η προσφορά του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε στους λαούς, με τα λάθη και τις ατέλειές του, δεν μπορούν να σβήσουν από την πραγματικότητα και τις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις του 20ού αιώνα, όσο και αν οι κεφαλαιοκράτες, τα επιτελεία τους και οι «αριστεροί απολογητές τους», προσπαθούν να τις τοποθετήσουν στη λήθη της ιστορίας.

Η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ πραγματοποιεί τριήμερη έκθεση στις 9, 10 και 11 Δεκέμβρη, αφιερωμένη στη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (30/12/1922) με τίτλο: «ΕΣΣΔ… κ’ είσαι τραγούδι κ’ είσαι φως στης εργατιάς το στόμα» (Γ. Ρίτσος).

Η έκθεση, που θα φιλοξενηθεί στον χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ – ΕΣΑ (Μουσείο ΣΦΕΑ) στο Πάρκο Ελευθερίας (πλησίον σταθμού Μετρό «Μέγαρο Μουσικής»), θα περιλαμβάνει πλούσιο υλικό για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού και των επιτευγμάτων του κατά την 70χρονη πορεία της ΕΣΣΔ. Θα λειτουργεί και τις 3 μέρες από τις 10 π.μ. έως τις 9 μ.μ. και θα υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης των επισκεπτών. Επίσης, θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Η έκθεση θα συνοδευτεί και από πολύμορφες εκδηλώσεις, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

– Την Παρασκευή 9/12, στις 7.30 μ.μ., θα προβληθεί η ταινία «Το δύσκολο πόστο του επαναστάτη», που αναφέρεται στον ρόλο του Λένιν στη μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση το 1917, σε σκηνοθεσία Ι. Βεσσαράμποφ.

– Το Σάββατο 10/12, στις 7 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί συναυλία κλασικής μουσικής δωματίου, με έργα Σοβιετικών συνθετών (είσοδος με προσκλήσεις). Συμμετέχουν: Γιαννακάκης Παναγιώτης (πιάνο), Ζιάβρας Παναγιώτης (κρουστά), Κλαβανίδης Σταύρος (τρομπόνι), Κοτζιά Μαριλένα (βιολί), Κούσης Ρενάτο (τρομπόνι), Μαυρόπουλος Αλέκος (τρομπέτα), Μπακούρης Τάσος (κόρνο), Πατρικίδου Νίνα (βιολί), Πραματευτάκη Αναστασία (βιολί), Σαρρή Μαρία (κλαρινέτο), Σαρρής Νίκος (τρομπέτα), Τριανταφύλλου Ντίνος (τούμπα).

– Την Κυριακή 11/12, στις 12 μ., θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «100 χρόνια από την ίδρυση της ΕΣΣΔ: Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος άνοιξε, ο δρόμος χαράχτηκε…». Θα μιλήσει ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος της διοίκησης του Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στον σοσιαλισμό».

Η κόκκινη σημαία μπορεί να κατέβηκε από το Κρεμλίνο, αλλά θα στοιχειώνει για πάντα την ιστορική μνήμη των κυρίαρχων τάξεων. Γιατί οι λαοί δεν υποστέλλουν τη σημαία της πάλης τους, κι εμπνέονται από τις ιστορικές νίκες του πρόσφατου παρελθόντος, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η αρχαιολογία του μέλλοντός μας…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: