«Θα συνεχίζουμε να σπάμε τον τσαμπουκά της κυβέρνησης, όσο δεν λύνει τα προβλήματα μας» – ΤΩΡΑ να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των αγροτών (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Πυκνώνουν τις γραμμές των μπλόκων σ’ όλη τη χώρα οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, δυναμώνοντας την αγωνιστική πίεση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους από την κυβέρνηση

Πυκνώνουν τις γραμμές των μπλόκων σ’ όλη τη χώρα οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, δυναμώνοντας την αγωνιστική πίεση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους από την κυβέρνηση.

Το ισχυρό μπλόκο της Νίκαιας, που αποτελεί σημείο αναφοράς σε πανελλαδικό επίπεδο, ενισχύεται με νέα τρακτέρ που φτάνουν καθημερινά εκεί από χωριά της Θεσσαλίας. Αντίστοιχα, νέα μπλόκα στήνονται και θα στηθούν και αύριο, σε μια σειρά  από περιοχές της χώρας.

Παράλληλα, σημαντικό στοιχείο, είναι οι εκδηλώσεις στήριξης του αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών, από σωματεία εργαζομένων και άλλους μαζικούς φορείς.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, το μεσημέρι της Κυριακής, στο μπλόκο της Νίκαιας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση συμπαράστασης κι αλληλεγγύης, με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων, συνταξιούχων, ΕΒΕ, νέων και γυναικών, ενώ παρουσία δήλωσαν εκπρόσωποι από πάνω από 60 εργατικά σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς της Θεσσαλίας.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος. 

Συγκέντρωση αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε στο μπλόκο της Νίκαιας

Εργάτες που ο χαμηλός μισθός δεν τους φτάνει για να συντηρήσουν την οικογένεια τους, σε μια περίοδο όπου η ακρίβεια σπάει κόκαλα, αυτοαπασχολούμενοι της πόλης, που ζουν βουτηγμένοι στα χρέη, οι γυναίκες των αγροτών, που προσπαθούν να ζήσουν στο χωριό,  στην πλειοψηφία τους ανασφάλιστες, καθώς το αγροτικό εισόδημα δεν φτάνει για να ασφαλίζονται και ο άνδρας και η γυναίκα, βρέθηκαν  από νωρίς στο μπλόκο.  Αλλά και φοιτητές και μαθητές της Λάρισας, πήγαν εκεί για να συμπαρασταθούν, να δηλώσουν την στήριξη στα δίκαια αιτήματα τους.

Με τα πανό τους, με συνθήματα  όπως «εργατιά –αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά», έκαναν ξεκάθαρο πως θα είναι στο πλευρό τους, στο μακρύ και δύσκολο αγώνα για την επιβίωση τους.  Άλλωστε,  όπως και οι αγρότες, έτσι  και αυτοί έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι, με τις πολιτικές που θυσιάζουν τις ανάγκες τους για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι που πλαισιώνουν το μπλόκο, έχοντας στο πλευρό τους εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς της περιοχής, προχώρησαν  σε αποκλεισμό της ΠΑΘΕ  και πραγματοποίησαν συγκέντρωση.

Εκ μέρους της Επιτροπής του μπλόκου, τούς καλωσόρισε ο Τριαντάφυλλος Τσινούλης, ο οποίος αφού τους ευχαρίστησε, σημείωσε μεταξύ άλλων: «δίνουμε έναν αγώνα για την επιβίωση μας. Είμαστε αναγκασμένοι να παλέψουμε όχι με τη γη μας και τα καιρικά φαινόμενα,  όπως κάνουμε καθημερινά, αλλά με πάγια προβλήματα πολλών χρόνων, που μας έχουν ξανακατεβάσει στο δρόμο.  Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι κοροϊδία,  με ασπιρίνη ο καρκινοπαθής δεν σώζεται»:

Στον χαιρετισμό του ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Συμπαρατασσόμαστε στον αγώνα σας για την επιβίωση που για μια ακόμα φορά δίνετε, στέλνοντας μήνυμα συνεχούς κι ανυποχώρητης αγωνιστικής αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική. Μια πολιτική που όπως χτυπάει άγρια τους βιοπαλαιστές αγρότες, έτσι τσακίζει βάναυσα τους εργαζόμενους, αφανίζει τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, συντρίβει τους άνεργους, οδηγεί στην πείνα και στην εξαθλίωση τους φτωχούς συνταξιούχους, σβήνει τα όνειρα της νεολαίας για μια καλύτερη ζωή. Αυτή την πολιτική σήμερα την εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά την ίδια εφάρμοζαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ανεξαρτήτως κόμματος και «χρώματος». Συμπαρατασσόμαστε στον αγώνα σας γιατί έχουμε κοινούς αντιπάλους, κοινά προβλήματα, κοινά αιτήματα, κοινούς στόχους και επιδιώξεις. Η προηγούμενη πείρα έχει αποδείξει ότι η κοινή μας δράση, μάς κάνει όλους πιο δυνατούς, πιο αποτελεσματικούς»:

 Ο  Έκτορας Γάζος, Πρόεδρος  της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας, σημείωσε μεταξύ άλλων πως, « μαζί βρεθήκαμε στις κινητοποιήσεις για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, στις πύλες των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, , στις πλατείες.  Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα σας. Οι διαχρονικοί αγώνες σας απέναντι στις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, της Ε.Ε. και της Κ.Α.Π. έχουν αποδείξει ότι οι αγώνες μπορούν να έχουν αποτέλεσμα!»:

Η Στέλλα Μανταλόβα, πρόεδρος της ομάδας γυναικών Ταμασίου, σημείωσε μεταξύ άλλων πως: «είμαστε εδώ μαζί με τους άντρες και τα παιδιά μας, διεκδικώντας μιαν αξιοπρεπή ζωή. Δεν μας τρομάζει η καταστολή με τις κλούβες των ΜΑΤ»:

Κλείνοντας, ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, επισήμανε μεταξύ άλλων πως, “με την μαζική συμμετοχή σας, ενωμένοι, καταφέραμε και ανεβήκαμε στην Εθνική Οδό. Θα συνεχίζουμε να σπάμε τον τσαμπουκά της κυβέρνησης, όσο δεν λύνει τα προβλήματα μας.  Ζητάμε να φύγουν οι δυνάμεις καταστολής.  Οι πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΕΕ ερημώνουν τα χωριά μας»:

Χαιρέτισαν, επίσης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο πρόεδρος της  ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, Γιώργος Καπράνας.

Τελειώνοντας τη συγκέντρωση, ανακοινώθηκε πως αύριο Δευτέρα, θα καθοριστούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα, στην συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής.

Τα αιτήματα

Μεταξύ των άμεσων διεκδικήσεων βρίσκονται τα εξής αιτήματα, που θα τους εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την παραγωγή, να μπορέσουν να ζουν από τον μόχθο τους:

— Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

— Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.

— Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΠΛΟΚΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ
Χαιρετίζει τους χιλιάδες αγρότες που με ισχυρά μπλόκα αγωνίζονται για την επιβίωσή τους

Τους χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας και όλης της χώρας, που βγήκαν για μια ακόμα φορά στους δρόμους του αγώνα, διεκδικώντας αγωνιστικά την ικανοποίηση αιτημάτων που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή τους, χαιρετίζει η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου της Νίκαιας.

Σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή σημειώνει πως «το μπλόκο της Νίκαιας στήθηκε παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες της κυβέρνησης να κλείσει τον δρόμο στα τρακτέρ, με τη χρησιμοποίηση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Καταγγέλλουμε την κυβερνητική επιχείρηση αστυνομικής τρομοκράτησης των αγροτών, απαιτούμε την άμεση αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων και δηλώνουμε πως δεν πρόκειται ποτέ να κάνουμε πίσω από την αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας».

Επιπλέον χαιρετίζει και ευχαριστεί τα εργατικά σωματεία, τους συλλόγους επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, τους μαζικούς φορείς της νεολαίας, των γυναικών, των συνταξιούχων που από την πρώτη στιγμή δηλώνουν πως «στέκονται δίπλα μας, αλληλέγγυοι και συμπαραστάτες στον δίκαιο αγώνα μας» και τους ζητά «να συμπαραταχθούν μαζί μας στη μάχη, αφού με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που εκπροσωπούν έχουμε κοινούς αντιπάλους, κοινά συμφέροντα και αιτήματα, κοινούς στόχους και επιδιώξεις» με πρώτο σταθμό τη συγκέντρωση λαϊκής συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα της αγροτιάς που θα οργανωθεί στο οδόστρωμα της Εθνικής Οδού (ΠΑΘΕ), την Κυριακή 6 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι. Στη συγκέντρωση καλεί επίσης να παραβρεθούν «δηλώνοντας τη συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματά μας τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και τους δημάρχους της περιοχής μας, καθώς και τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων».

«Βγήκαμε στους δρόμους για να υπερασπίσουμε το εισόδημά μας που συρρικνώνεται εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «αυτές οι πολιτικές, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα μιας χούφτας εκμεταλλευτών του δικού μας μόχθου, έχουν εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος παραγωγής, μας αφήνουν απροστάτευτους στο έλεος του καιρού χωρίς να αποζημιωνόμαστε για τις καταστροφές στις παραγωγές μας, κρατούν χαμηλές τις τιμές των προϊόντων μας, μας οδηγούν στη φτώχεια, μας στερούν μια αξιοπρεπή ζωή».

Ταυτόχρονα, «οι αγροτοκτηνοτρόφοι, όπως όλος ο λαός, δεχόμαστε τη φοβερή επίθεση των τεράστιων ανατιμήσεων στο οικιακό ρεύμα, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα καύσιμα μετακίνησης, της μεγάλης ακρίβειας στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, ενώ βιώνουμε και τα τραγικά αποτελέσματα της πανδημίας».

Επισημαίνει πως «προβάλλουμε συγκεκριμένα αιτήματα, που ούτε υπερβολικά, ούτε ανέφικτα είναι και μπορούν να ικανοποιηθούν από την κυβέρνηση, ώστε να πάρουμε μια ανάσα και να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να παράγουμε και να ζούμε από τη δουλειά μας. Διεκδικούμε:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
  • Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, (αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά κ.ά.), καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.
  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης».

Σημειώνει ότι η κυβέρνηση, αντί να ασχοληθεί σοβαρά με τα ζωτικής σημασίας αιτήματά τους και να προχωρήσει στην ικανοποίησή τους, «επιχειρεί να κοροϊδέψει εμάς και να παραπλανήσει την κοινή γνώμη. Τα 7 μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με το που βγήκαν τα τρακτέρ στους δρόμους αποτελούν ψίχουλα κοροϊδίας. Στην πλειοψηφία τους δεν πρόκειται για νέα μέτρα, αλλά για αναμάσημα όσων είχαν εξαγγελθεί παλιότερα και τώρα εξειδικεύονται. Δεν ανταποκρίνονται στα συγκεκριμένα αιτήματά μας, δεν λύνουν κανένα από τα προβλήματά μας, δεν μας προσφέρουν καν μια μικρή ανακούφιση».

Επίσης αναφέρει ότι ο υπουργός ξεκίνησε μια εκστρατεία συκοφάντησης του αγώνα μας, κάνοντας λόγο για «υποκινούμενες κινητοποιήσεις» και άλλα παρόμοια που έχουμε ακούσει πάρα πολλές στο παρελθόν από εκπροσώπους όλων των κυβερνήσεων και τονίζει πως μόνος «υποκινητής» του αγώνα τους είναι η όξυνση των προβλημάτων τους που προκαλεί η εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Καταλήγοντας η Συντονιστική Επιτροπή ξεκαθαρίζει πως «είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε την πάλη μας» και μαζί με τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες «θα ξαναπάμε στα χωριά, καλώντας όσους αγρότες και κτηνοτρόφους δεν συμμετείχαν από την αρχή στην κινητοποίηση να πάρουν τα τρακτέρ τους και να έλθουν κοντά μας, για να δυναμώσουμε κι άλλο το μπλόκο».

ΠΑΜΕ
Τώρα να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των αγροτών

Το ΠΑΜΕ χαιρετίζει και εκφράζει την αλληλεγγύη του στους αγωνιζόμενους αγρότες, στους αγροτικούς συλλόγους και στις ομοσπονδίες που μαχητικά προχωρούν σε μπλόκα και άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Στην ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Οι βιοπαλαιστές αγρότες κατεβαίνουν στους δρόμους μέσα στο κρύο και την παγωνιά, μετά από 2 χρόνια πανδημίας, κάτω από το ασήκωτο βάρος των συνεπειών της ακρίβειας, των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων και της ευρωενωσιακής ΚΑΠ, που συρρικνώνουν το αγροτικό εισόδημα, διώχνουν από τα χωράφια τους τη φτωχή αγροτιά για όφελος των μεγάλων παραγωγών, την ίδια στιγμή που ο λαός μας πληρώνει πανάκριβα τα αγροτικά προϊόντα.

Σήμερα η κατάσταση για τους φτωχούς αγρότες έχει χειροτερέψει. Από τη μια τα βασικά είδη διατροφής έχουν γίνει απλησίαστα στα σούπερ μάρκετ για όλο τον λαό, οι βιοπαλαιστές αγρότες χρεώνονται ακόμη περισσότερα για να μπορέσουν να παράγουν το προϊόν τους εξαιτίας των τεράστιων ανατιμήσεων στο οικιακό ρεύμα, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα καύσιμα μετακίνησης. Από την άλλη πληρώνονται ακόμη λιγότερα, πέφτοντας θύματα των «μεσαζόντων» και των καρτέλ που κερδίζουν εκατομμύρια στις πλάτες όλου του λαού.

Κάτω από την συσσωρευμένη πίεση των προβλημάτων οι αγρότες κατεβαίνουν στα μπλόκα δίνοντας αγώνα επιβίωσης, απαιτώντας συγκεκριμένα μέτρα που ούτε υπερβολικά, ούτε ανέφικτα είναι και μπορούν να ικανοποιηθούν άμεσα από την κυβέρνηση, ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να ανασάνουν, να συνεχίσουν να παράγουν και να ζουν από την δουλειά τους. Τα συνδικάτα σε όλη τη χώρα στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις τις διεκδικήσεις των φτωχών βιοπαλαιστών αγροτών που διεκδικούν:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
  • Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, (αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά κ.ά.), καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.
  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

Το ΠΑΜΕ στέκεται στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών και στο δίκαιο αγώνα τους. Καλούμε όλα τα συνδικάτα, τις ομοσπονδίες, τα εργατικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση και στην έκφραση αλληλεγγύης στις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας. Υπερασπιζόμαστε το εισόδημα και την υγεία του λαού. Το δικαίωμα να ζούμε από την δουλειάς μας και να μην μας πίνουν το αίμα και να κλέβουν τον ιδρώτας μας τα κοράκια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και οι τράπεζες.

ΤΩΡΑ να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των αγροτών».

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: