Συνθήκες γαλέρας σε εργοτάξιο στην Πάτρα (ΦΩΤΟ) – Παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων

Παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας έπειτα από καταγγελίες εργαζομένων σε οικοδομή που πρόκειται να στεγάσει κατάστημα των επιχειρήσεων «Σκλαβενίτη». Επί τόπου διαπιστώθηκε ότι στο χώρο εκτελούνταν εργασίες παράνομα και κάτω από συνθήκες γαλέρας.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Πάτρας, το τελευταίο διάστημα κάνει συχνές παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς, γνωρίζοντας ότι οι εργολάβοι εκμεταλλευόμενοι τις συνθήκες της πανδημίας και την «αδυναμία» των κατακερματισμένων, υποστελεχομένων, και υποχρηματοδοτούμενων ελεγκτικών μηχανισμών να παρέμβουν, κάνουν πάρτι αυθαιρεσιών εις βάρος των εργαζομένων.

Ασκούν πίεση στους εργαζόμενους, αναγκάζοντας τους να εργάζονται από Δευτέρα σε Κυριακή ασταμάτητα, ανασφάλιστοι και δίχως να τηρούνται (από τους εργοδότες) τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας..!    

Σήμερα, Κυριακή 28 Μάρτη, το Συνδικάτο μας παρενέβη έπειτα από καταγγελίες εργαζομένων σε οικοδομή επί της παλαιάς οδού στο Ρίο Πατρών, που πρόκειται να στεγάσει κατάστημα των επιχειρήσεων «Σκλαβενίτη». Επί τόπου διαπιστώθηκε ότι στο χώρο εκτελούνταν εργασίες παράνομα και κάτω από συνθήκες γαλέρας.

Το εργοτάξιο λειτουργούσε Κυριακή, χωρίς άδεια του ΣΕΠΕ, καταστρατηγώντας το πενθήμερο, οι εργαζόμενοι ανασφάλιστοι και  δίχως να έχουν πραγματοποιήσει προηγούμενα κανένα ρεπό ανάπαυσης. Δηλαδή, εργάζονται συνεχώς 7 ημέρες την βδομάδα, από  την ανατολή έως την δύση του ήλιου..! Οι εργαζόμενο μεταφέρονταν από και προς το εργοτάξιο μέσα σε κλειστά αυτοκίνητα (τύπου ΒΑΝ) στοιβαγμένοι μαζί με τα εργαλεία, ο ένας πάνω στον άλλον (κατά τα άλλα ο ιός μεταδίδεται μόνο στις πορείες και τις συγκεντρώσεις των εργαζομένων, εκεί δηλαδή που λαμβάνονται όλα τα συνιστώμενα μέτρα)! 

Το Συνδικάτο μας διέκοψε τις εργασίες στο συγκεκριμένο εργοτάξιο, συγκέντρωσε όλα τα απαραίτητα στοιχεία και απαιτεί  άμεσα από τις ελεγκτικές αρχές να βγάλουν γρήγορα πόρισμα αναφορικά με το γεγονός, αξιοποιώντας όλα τα στοιχεία. Επιπλέον οι εργαζόμενοι να πληρωθούν όλα τους τα μεροκάματα και να ασφαλιστούν για όλες τις ημέρες που εργάζονται υπερωριακά..!

Θα πρέπει επίσης λάβουν υπόψη τους (οι ελεγκτικές αρχές) ότι οι λίστες που καταθέτονται και αναφέρουν τα άτομα που στελεχώνουν τα συνεργεία, συχνά – πυκνά δεν έχουν καμία σχέση με τους εργαζόμενους που εργάζονται στα έργα και τις οικοδομές..! Στην πορεία κάποια απ’ τα πρόσωπα αλλάζουν, κυρίως αυτά των ανειδίκευτων εργατών, από εργαζόμενούς που αναγκάζονται να εργαστούν με χαμηλό μεροκάματο και ανασφάλιστοι.., ενώ στις λίστες που καταθέτονται, εμπεριέχονται άλλοι, που φαίνονται ασφαλισμένοι και «νόμιμα» εργαζόμενοι..!

Παρόμοια γεγονότα είχαν παρατηρηθεί και κατά την κατασκευή του Σ/Μ «Γαλαξίας» στη Αγ. Σοφία το προηγούμενο διάστημα και δεν έχουμε λάβει κανένα πόρισμα σχετικά με τα γεγονότα εκείνα. Η τακτική της κωλυσιεργίας και των «αδιαφορών σφυριγμάτων», είναι που ρίχνει νερό στον μύλο της αυθαιρεσίας των εργοδοτών,  της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και των συχνών ατυχημάτων., 

Το πόσο φτηνή και ασήμαντη είναι η σωματική ακεραιότητα και η ζωή του εργαζόμενου για όλους αυτούς (τους εργοδότες και τα τσιράκια τους), φάνηκε σήμερα από την στάση του «εργοδηγού πραίτορα», ο οποίος παρά την παρουσία του Συνδικάτου εκεί, ανάγκασε δύο Αιγύπτιους εργάτες  να ρίχνουν άμμο στην χοάνη της πρέσας κρυφά και με τα χέρια, ενώ αυτή βρίσκονταν σε λειτουργία, για να μην παγώσει το υλικό και πάθει ζημιά. 

Όταν τον σταμάτησε το Συνδικάτο και ρωτήθηκε γιατί το κάνει αυτό και βάζει σε κίνδυνο τους εργάτες, απάντησε πως του είπε το αφεντικό ότι «προτιμά να πληρώσει πρόστιμο, παρά να χαλάσει η μηχανή που κοστίζει 40 χιλ. ευρώ»..! Έτσι κοστολογούν αυτοί την ανθρώπινη ζωή, φτηνότερη κι από πρέσα..!  

Σ’ αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες για όλους τους εργαζόμενους, εν μέσω πανδημίας και lockdown, χιλιάδες συνάδελφοι είναι άνεργοι και χωρίς κανένα εισόδημα. Πολλοί οικοδόμοι που δουλεύουν στη συμβατική οικοδομή και στα μικρά ιδιωτικά έργα παραμένουν χωρίς καμία οικονομική στήριξη, λόγω των συνεπειών των περιοριστικών μέτρων..! 

Η κυβέρνηση, ενώ μοιράζει απλόχερα εκατομμύρια ευρώ στα «μεγαθήρια» του κλάδου των κατασκευών, στους κλινικάρχες, καναλάρχες και συνολικότερα στους επιχειρηματικούς ομίλους, δεν παίρνει το παραμικρό οικονομικό μέτρο υπέρ των  εργαζόμενων..!

Οι συνθήκες αυτές, μαζί με το ευνοϊκό περιβάλλον που τους εξασφαλίζει η κυβέρνηση στους κεφαλαιοκράτες με τους αντεργατικούς νόμους, είναι «χρυσή ευκαιρία» για τους εκμεταλλευτές του μόχθου να επιβάλουν με την βοήθεια των πραιτοριανών τους, εργασιακούς όρους 19ου αιώνα.

Η μεγαλοεργοδοσία έχει το «ελεύθερο» να κάνει τα ωράρια και τη ζωή των εργαζομένων «ακορντεόν», προσαρμόζοντας το ξεζούμισμά τους στις εκάστοτε ανάγκες της, η δουλειά «λάστιχο» είναι πλέον ο αδιαμφισβήτητος κανόνας για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και κυρίως των νεότερων συναδέλφων..!

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση το Συνδικάτο μας θα υψώσει ανάστημα και δεν θα επιτρέψει καμία παρατυπία και κανένα «κουκούλωμα»  ευθυνών και παρανομιών εις βάρος κανενός εργαζόμενου..! 

Φρένο και εμπόδια στα σχέδια τους να εγκλωβίσουν την εργατική τάξη στις μυλόπετρες της πιο σκληρής ταξικής εκμετάλλευσης, μπορούν να βάλουν μόνο ο αγώνας των ίδιων των εργαζομένων, η άνοδος της οργάνωσής τους και της πάλης τους, η ενίσχυση ενός μετώπου αντίστασης και διεκδίκησης με σημαία τις σύγχρονες εργατικές – λαϊκές ανάγκες

Εμείς διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις, εμείς δημιουργούμε τα εργαλεία μας, γι’ αυτό, χρειάζεται ακόμα πιο δυνατό, μαζικό, ταξικό συνδικάτο. 

Ενότητα των Ελλήνων και αλλοδαπών εργατών σε ταξική βάση. Συντονισμό της πάλης με άλλους εργαζόμενους και ισχυροποίηση του συνδικάτου μας και του ΠΑΜΕ.

 Συνδικάτα και εργαζόμενοι, όλοι μια γροθιά ..!

Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Πάτρας

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: