Ποιοι είναι οι «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι»; – Update για το ντοκιμαντέρ της ομάδας Συλλογική Μνήμη

Στις οικοδομές θα συναντηθεί η πίστη στον αγώνα των πρώην εξόριστων με την πίστη στη ζωή των νέων δημιουργώντας τη μαγιά του αγώνα.

Σ’ αυτούς που έπεσαν στον αγώνα
Σ’ αυτούς που αγωνίστηκαν
Σ’ αυτούς που αγωνίζονται

Γ. Κυριακίδης

Με κινητήριο δύναμή μας την παραπάνω φράση από το βιβλίο «Εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας Νέα Σμύρνη-Φάληρο 1941-1945» του Γιάννη Κυριακίδη αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ντοκιμαντέρ που θα καταπιάνονται με τις ιστορίες αγωνιστριών και αγωνιστών που έδωσαν τη ψυχή τους για να φτιάξουν μια κοινωνία, όπως την ονειρεύτηκαν.

Αρχικά, ενδιαφερθήκαμε για τη δράση των ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ – ΟΠΛΑ στην Κατοχή στους «Παρτιζάνους των Αθηνών», συνεχίσαμε με τα σπουδαία κατορθώματα των γυναικών στο βουνό στο «Καινούργιος Ουρανός: Οι γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας» και πλέον συνεχίζουμε με τους αγώνες των κομμουνιστών και του εργατικού κόσμου στο τρίτο μας ντοκιμαντέρ «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι».

Ποιοι είναι οι «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι»; Είναι οι άνθρωποι που μπαινόβγαιναν στις εξορίες και στις φυλακές για δεκαετίες και επέστρεψαν τσακισμένοι -σωματικά, όχι ηθικά και ψυχικά- στους τόπους τους και στην πρωτεύουσα. Είναι οι άνθρωποι που λόγω κοινωνικών φρονημάτων δεν τους επιτρέπεται να κάνουν άλλη δουλειά πλην αυτή του οικοδόμου. Είναι οι νέοι άνθρωποι της επαρχίας που λόγω πεποιθήσεων ή απλής συγγένειας το μετεμφυλιακό κράτους τους αναγκάζει να μεταναστεύσουν στα αστικά κέντρα. Κάπως έτσι, στις οικοδομές θα συναντηθεί η πίστη στον αγώνα των πρώην εξόριστων με την πίστη στη ζωή των νέων δημιουργώντας τη μαγιά του αγώνα.

Όπως κάθε ντοκιμαντέρ, έτσι και αυτό είχε τις δικές του ιδιαιτερότητες και προκλήσεις. Για παράδειγμα, η εύρεση αρχειακού υλικού. Η βιβλιογραφία για το οικοδομικό κίνημα είναι σαφώς περιορισμένη, ενώ το σχετικό βιντεοληπτικό υλικό σχεδόν ανύπαρκτο. Ως εκ τούτου, η δύναμη της νέας δουλειάς μας είναι κυρίως οι προφορικές ιστορίες των πρωταγωνιστών/πρωταγωνίστριας, στις οποίες η σύνδεση του τότε με το σήμερα, ίσως λόγω της χρονικής εγγύτητας, είναι πιο έντονη από ποτέ. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι αν συγκρίνει κάποια/κάποιος τα αιτήματα του οικοδομικού κινήματος τότε με τα αντίστοιχα του σήμερα θα βρει κοινές διεκδικήσεις, όπως αναγνώριση και διανομή υπέρ αγνώστων ενσήμων, νομοθετική κατοχύρωση του 7ωρου – 5νθήμερης εργασίας – 35ώρου και μισθολογικές αυξήσεις, ενώ αποτυπώνται και αντιιμπεριαλιστικά/πολιτικά αιτήματα.

Επιστρέφοντας στις προφορικές ιστορίες μπορούμε να πούμε ότι -για ακόμη μια φορά- αυτές ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας. Άνθρωποι καθημερινοί ξεδίπλωσαν με τον πιο άμεσο τρόπο ιστορίες της ζωής τους τοποθετώντας τις στο συλλογικό «εμείς». 

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το ντοκιμαντέρ βρίσκεται σε τελική διαδικασία και σύντομα (ελπίζουμε!) ότι θα ξεκινήσει τη δική του πορεία σε πολιτικούς χώρους/στέκια/κινηματογράφους, ώστε να δώσει το έναυσμα συζήτησης, ζύμωσης και ανταλλαγής απόψεων.

Δείτε το teaser που αφορά στο ντοκιμαντέρ:

Τέλος, εδώ μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το πώς μπορείτε να συνεισφέρετε στη δημιουργία του.

Ομάδα Συλλογική Μνήμη

 

Δείτε ακόμα:

Χτίζοντας μαζί το ντοκιμαντέρ «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι»

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: