ΠΑΜΕ: Τώρα να καταργηθεί ο απαράδεκτος νόμος Βρούτση-Αχτσιόγλου. Να γυρίσουν οι Συλλογικές Συμβάσεις στα συνδικάτα

ΤΩΡΑ να δυναμώσει ο αγώνας σε κάθε χώρο δουλειάς και κάθε κλάδο. Να διαμορφώσουμε κλίμα γενικού απεργιακού ξεσηκωμού. Η απεργία στις 28 Φλεβάρη να νεκρώσει όλους τους χώρους δουλειάς. Εμείς είμαστε οι πολλοί. Εχουμε το δίκιο. Θα νικήσουμε!

Την απαίτηση «τώρα να καταργηθεί ο απαράδεκτος νόμος Βρούτση – Αχτσιόγλου. Να γυρίσουν οι Συλλογικές Συμβάσεις στα συνδικάτα. Κατώτατος μισθός 900 ευρώ – Αυξήσεις σε όλους τους μισθούς» προβάλλει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την τροπολογία της κυβέρνησης για την «επίσπευση» της διαδικασίας καθορισμού του κατώτατου μισθού με βάση τον μνημονιακό νόμο Βρούτση – Αχτσιόγλου.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα και όλη την εργατική τάξη σε απεργιακό ξεσηκωμό, με μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 28 Φλεβάρη.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ ξεκινά την απαράδεκτη διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού με βάση τον νόμο Βρούτση – Αχτσιόγλου και με σκοπό να εφαρμοστεί την 1η Απρίλη.

Πρόκειται για την εφαρμογή του μνημονιακού νόμου που ψήφισε η ΝΔ το 2013 και εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά το 2018. Ενός νόμου που αφαίρεσε από τα συνδικάτα την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την παρέδωσε στο κράτος και στους επιχειρηματικούς ομίλους. Το πλαίσιο μέσα στο οποίο αποφασίζεται κάθε φορά το ύψος του κατώτατου μισθού λαμβάνει υπόψη “την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών και της ανταγωνιστικότητας…”. Ενας νόμος που η εφαρμογή του έχει κρατήσει τον κατώτατο μεικτό μισθό σχεδόν παγωμένο για 13 χρόνια. Ενας νόμος που έβαλε ταφόπλακα στις κλαδικές και επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας κρατώντας το μέσο μεικτό μισθό μειωμένο κατά 25% σε σχέση με το 2011.

Αυτήν την απαράδεκτη, αντεργατική νομοθεσία εφαρμόζει και η κυβέρνηση σήμερα με τις ευλογίες της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) με σκοπό να δώσουν μια μικρή αύξηση στον κατώτατο μισθό που θα εξανεμιστεί πριν ακόμα αποτυπωθεί στις αποδείξεις μισθοδοσίας των εργαζομένων, αφού το κόστος ζωής τραβάει την ανηφόρα. Ο πληθωρισμός τρέχει, στα τρόφιμα πάνω από 10% κάθε μήνα, τα ενοίκια και οι δόσεις των δανείων αυξήθηκαν κατά 30%, η τιμή της κιλοβατώρας στο ρεύμα έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 3 χρόνια και ο κατάλογος συνεχίζεται με αποτέλεσμα η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων να είναι στο ύψος του 2000!

Αυτά είναι τα “οφέλη” της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της “πράσινης μετάβασης” για τους εργαζόμενους. Φτώχεια, ακρίβεια, εκμετάλλευση. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα μοιράζονται δισ. ευρώ κέρδη και επιδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά οι εργαζόμενοι θα μετρούν ευρώ το ευρώ για να βγάλουν τον μήνα.

Ποιοι είναι λοιπόν οι περιβόητοι “κοινωνικοί εταίροι” που θα αποφασίσουν για τον μισθό μας:

— Ο ΣΕΒ και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που το 2022 είδαν τα κέρδη τους να απογειώνονται στα 25,1 δισ. ευρώ.

— Η κυβέρνηση της ΝΔ που μας έχει τσακίσει στους φόρους και τα χαράτσια, έφτασαν τον λαό μας να πληρώνει το 95% των φόρων όταν στους εφοπλιστές νομοθετούν εθελοντική φορολόγηση και στους τραπεζίτες τον αναβαλλόμενο φόρο.

— Η ηγεσία της ΓΣΕΕ, που μας λέει ότι η ακρίβεια οφείλεται στους λειψούς ελέγχους της Επιτροπής Ανταγωνισμού και ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να θυσιάζουν τα δικαιώματά τους για να κερδίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Γι’ αυτό άλλωστε εδώ και 12 χρόνια έχει παραδώσει τον θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στους επιχειρηματικούς ομίλους και το κράτος.

Καμία αναμονή! Ολοι στον αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς

Τα συνδικάτα δεν πρέπει να παραδώσουν τις Συλλογικές Συμβάσεις στους εργοδότες και στο κράτος τους. Οι Συλλογικές Συμβάσεις είναι το όπλο των εργαζομένων για αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων. Και τα όπλα μας δεν τα παραδίδουμε!!!

Η απόφαση της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΕΜΕΙΣ – ΑΡΚΙ/ΣΥΡΙΖΑ) στη διοίκηση της ΓΣΕΕ να προχωρήσει σε απεργία στις 17 Απρίλη, ενώ θα έχει ήδη εφαρμοστεί ο νέος κατώτατος μισθός, επιβεβαιώνει ότι δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων. Δεν έχουν καμία αγωνία για το πώς τα βγάζουν πέρα οι εργατικές οικογένειες που έρχονται αντιμέτωπες με την ακρίβεια. Δεν τους απασχολούν οι αγωνίες και τα βάσανα των εργαζομένων, όπως απασχολούν τις διοικήσεις στα Εργατικά Κέντρα, στις Ομοσπονδίες, στα σωματεία, που έρχονται σε επαφή με τους εργαζόμενους και τους χώρους δουλειάς. Το μόνο που τους καίει είναι πώς θα μεγαλώνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Ντροπή!!!

Δεν θα κάτσουμε με τα χέρια σταυρωμένα, όλοι στον αγώνα!

Οι ανάγκες μας δεν μπορούν να περιμένουν! ΤΩΡΑ πρέπει να πάρουμε την υπόθεση των μισθών και των Συλλογικών Συμβάσεων στα χέρια μας. Καμιά Ομοσπονδία, κανένα Εργατικό Κέντρο, κανένα συνδικάτο δεν μπορεί να μείνει έξω από αυτόν τον αγώνα. Εχουμε ευθύνη στα μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεών μας. Εχουμε ευθύνη στην εργατική τάξη!

Τώρα να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι, όπως ο νόμος Βρούτση – Αχτσιόγλου και να γυρίσει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα συνδικάτα.

Τώρα κατώτατος μισθός στα 900 ευρώ.

Τώρα υπάρχει ανάγκη να αυξηθούν συνολικά οι μισθοί.

Τώρα δυναμώνουν ο αγώνας και η αλληλεγγύη σε όλους τους κλάδους και τις επιχειρήσεις για αυξήσεις στους μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις… Κανείς μόνος του!

Τώρα να επανέρθουν οι τριετίες, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου 2012 – 2023.

Τώρα να επανέλθουν η αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης και η μετενέργεια.

Τώρα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια με κατάργηση των έμμεσων φόρων και πλαφόν στις τιμές της Ενέργειας, των τροφίμων, των βρεφικών ειδών και άλλων ειδών λαϊκής κατανάλωσης, με αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Δεν θυσιάζουμε τις ζωές μας για τα κέρδη τους

ΤΩΡΑ να δυναμώσει ο αγώνας σε κάθε χώρο δουλειάς και κάθε κλάδο. Να διαμορφώσουμε κλίμα γενικού απεργιακού ξεσηκωμού. Η απεργία στις 28 Φλεβάρη να νεκρώσει όλους τους χώρους δουλειάς. Εμείς είμαστε οι πολλοί. Εχουμε το δίκιο. Θα νικήσουμε!».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: