Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας: Μετά το έγκλημα αρχίζουν οι υποσχέσεις, οι δικαιολογίες και τα ευχολόγια…

Τα ερωτήματα όμως για την κατάρρευση της γέφυρας στην Πάτρα είναι αμείλικτα και πρέπει να απαντηθούν από την κυβέρνηση, το υπουργείο και τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς

Νέο εργοδοτικό έγκλημα με 1 νεκρό, 10  τραυματίες μέχρι τώρα (οι προσπάθειες ανεύρεσης και απεγκλωβισμού συνεχίζονται),  έγινε σήμερα εν μέσω καύσωνα και  Κυριακάτικα μετά από την κατάρρευση γέφυρας στην Περιμετρική Οδό της Πάτρας, στην περιοχή ΜΠΟΖΑΙΤΙΚΑ. 

Η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εργασίας  οι Ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΣΕΠΕ, έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί έχουν αφήσει τους μεγαλοεργολάβους ασύδοτους, να εκτελούν τα έργα βάζοντας στην τσέπη εκατομμύρια  χωρίς να εξασφαλίζεται η  τήρηση και εφαρμογή  των μέτρων ασφάλειας τόσο των εργαζομένων, όσο και όσων κινούνται και εργάζονται πέριξ των έργων.

Για τα κέρδη των μεγαλοεργολάβων και των άλλων αρπακτικών έχουμε αυτές τις τραγικές συνέπειες, με σκοτωμένους και σακατεμένους στους χώρους δουλειάς.

Μετά το έγκλημα αρχίζουν οι υποσχέσεις,  οι δικαιολογίες και τα ευχολόγια.

Τα ερωτήματα όμως αυτή την ώρα είναι αμείλικτα και πρέπει να απαντηθούν από την κυβέρνηση, το υπουργείο και τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς:

Τι μέτρα πάρθηκαν για την ασφάλεια των εργασιών και συνολικά ενός έργου που είχε προ καιρού, όπως έγινε γνωστό,  διαπιστωθεί η επικινδυνότητα του, λόγω των προβλημάτων στατικότητας της γέφυρας που τελικά κατέρρευσε; 

Για ποιο λόγο ένα τέτοιου είδους έργο δεν κρίθηκε ως προτεραιότητα να γίνει έλεγχος  σήμερα για να διαπιστωθεί εάν  τηρούνται τα  μέτρων για τον καύσωνα. Ποιος και πότε  έκανε έλεγχο για την τήρηση  όλων των μέτρων ασφάλειας ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των  εργαζομένων καθ’ όλη την διάρκεια των εργασιών  εντός και γύρω του έργου αλλά και την ασφάλεια  όσων θα εργάζονταν ή  θα διέρχονταν κάτω από την γέφυρα;

Γιατί δεν σταμάτησαν οι εργασίες που γίνονταν παράνομα Κυριακή,  καταπατώντας ταυτόχρονα  την υπουργική απόφαση για τον καύσωνα που προβλέπει υποχρεωτική διακοπή εργασιών;

Τι επιπλέον μέτρα έλαβαν οι εργολάβοι που έχουν αναλάβει το έργο ώστε ακόμα και στο χειρότερο, όπως επιβεβαιώθηκε σενάριο κατάρρευσης, να μην υπάρχει κανένας εργαζόμενος κάτω από την γέφυρα  που θα κινδύνευε η ζωή του;

Εκφράζουμε  την οργή μας  για την κατάσταση που επικρατεί μέσα στους χώρους δουλειάς.

Η μεγαλοεργοδοσία έχει ξεσαλώσει, έχοντας τα χέρια της ελεύθερα από τους ανύπαρκτους  έως εντελώς τυπικούς ελέγχους  (με συστάσεις και ευχολόγια) που και αυτοί πραγματοποιούνται  κάτω από την πίεση, την επιμονή  και τις καταγγελίες των σωματείων μας.

Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την προστασία της ζωή μας.

Καλούμε τους οικοδόμους και όλους τους εργαζόμενους στις κατασκευές από κοινού με τον αγώνα μας να αντιμετωπίσουμε την άγρια κατάσταση που τσακίζει τις ζωές μας. 

Τους καλούμε να πάρουν μέρος μαζικά στην 24ωρη απεργία που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και το Συνδικάτο Οικοδόμων αύριο, 24 Ιούλη 2023 και στην συγκέντρωση στις 9:30 π.μ. μπροστά  στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου.

Απαιτούμε να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα για την ασφάλεια της ζωής των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Να επαναλειτουργήσουν οι μεικτές επιτροπές ελέγχου στις κατασκευές και τα οικοδομικά έργα που σταμάτησαν με ευθύνη του υπουργείου εργασίας από το 2013. 

Να διακόπτεται κάθε εργασία σε οικοδομές, εργοτάξια, στις κατασκευές  στους 38 βαθμούς Κελσίου.

Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας

 

Φωτογραφία: Fotis Athanasopoulos / SOOC

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: