Οι σερβιτόροι – κολυμβητές, οι «έλεγχοι» και τα …όρια του Υπουργού – Ζορό

Και κάπου εκεί εμφανίζεται ο νέος Υπουργός Εργασίας. Σε ρόλο …Ζορό και μετά την κατακραυγή, τραβάει το ξίφος του και ανακοινώνει ότι «γίνονται έλεγχοι»!
Γιατί, πόσα να αντέξει ένας υπουργός;

Σερβιτόρος βουτάει μέχρι το λαιμό, με τα ρούχα στη θάλασσα για να φτάσει την παραγγελία στους λουόμενους. Φωτογραφίες μάλιστα πιστοποιούν ότι πρόκειται για εργοδότη που εδώ και χρόνια, σε κάθε σεζόν βάζει το προσωπικό να κολυμπάει για να εξασφαλίσει …μοναδικές εμπειρίες στους πελάτες του.

Ξενοδοχοϋπάλληλος λούζεται με καυτό λάδι σε κουζίνα μεγαλοξενοδόχου και μετά η εργοδοσία τον κρύβει σε ψυγεία μαζί με νωπά κρέατα επειδή είναι ανασφάλιστος. Την επόμενη μέρα μάλιστα παριστάνει ότι τον βλέπει …πρώτη φορά!

Άλλοι εργοδότες σε μεγάλα ξενοδοχεία ζητάνε …ρήτρα από τους εργαζόμενους 5.000 ευρώ σε περίπτωση που παραιτηθούν, επειδή δεν άντεξαν πχ. να τους καίνε και να τους ρίχνουν στη θάλασσα.

Εργαζόμενοι στα μεγαλύτερα αεροδρόμια ξετινάζονται για να σηκώσουν το βάρος της τουριστικής κίνησης, δουλεύουν ήλιο με ήλιο, καλούνται να ξεχάσουν και τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα.

Ναυτεργάτες στην ακτοπλοΐα αναγκάζονται να μεταφέρουν εκατομμύρια τουρίστες στα νησιά με πλοία – σαπάκια, με μειωμένο προσωπικό, με εξαντλητικά δρομολόγια – καθημερινές «Οδύσσειες» και ωράρια που τους διαλύουν.

Τα παραπάνω είναι μερικές από τις ειδήσεις μόνο του τελευταίου μήνα από τον κλάδο που οι κυβερνήσεις καμαρώνουν ότι αποτελεί τη ναυαρχίδα της ανάπτυξης, που δίνει «έσοδα» και ανταγωνιστικότητα στην οικονομία, που τάχα μοιράζει …θέσεις εργασίας με τη σέσουλα.

Και κάπου εκεί εμφανίζεται ο νέος Υπουργός Εργασίας. Σε ρόλο …Ζορό και μετά την κατακραυγή, τραβάει το ξίφος του και ανακοινώνει ότι «γίνονται έλεγχοι»!

Γιατί, πόσα να αντέξει ένας υπουργός;

Άντε, να «αντέξει» που οι μισθοί στον κλάδο για χιλιάδες εργαζόμενους είναι στον πάτο, πχ. στην Εστίαση είναι χαμηλότερα ακόμα και σε σχέση με πριν από μια δεκαετία…

Άντε να «καταπιεί» που οι εργαζόμενοι στη σεζόν ξεκινούν για δουλειά ένα πρωί του Απρίλη και σχολάνε μια νύχτα του Οκτώβρη κάνοντας σερί, ξεχνώντας ρεπό και άδειες.

Ας είναι που ο εργαζόμενος στη σεζόν δεν έχει δικαίωμα καν να αρρωστήσει, αναγκάζεται είτε να δουλεύει ασθενώντας είτε να βρει αντικαταστάτη για να μη χάσει τη δουλειά του, κάτι που θα σήμαινε πείνα και ανέχεια τον χειμώνα…

Καταπίνει που οι εργαζόμενοι στους top προορισμούς εκεί που τα εκατομμύρια κάνουν πάρτι κάθε βράδυ, στοιβάζονται «7 νομά σ’ένα δωμά» σε άθλιες συνθήκες.

Αλλά, όχι και .. σερβιτόρος – κολυμβητής!

Οπότε ο Υπουργός – Ζορό έδωσε λέει εντολή για ελέγχους στην Επιθεώρηση Εργασίας, αφού πρώτα οι κυβερνήσεις τη μετέτρεψαν σε διακοσμητικό στοιχείο. Ελπίζουμε λοιπόν να βρεθεί ένας επιθεωρητής από τις λίγες δεκάδες που έχουν απομείνει και να καταφέρει να φτάσει σε μια από τις δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις του κλάδου, για να γίνει και ο έλεγχος. Και, αν κοπεί κανένα πρόστιμο ίσως το διαφημίσει κι αυτό στα επόμενα tweet ο υπουργός, ανάμεσα στα πανηγύρια για τα κέρδη του κλάδου, τις αφίξεις και τις πληρότητες.

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: