«Οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν από την ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ δεν είναι αναγνώριση της δουλειάς μας και δώρο!»

Έχουν σκάσει από τα κέρδη! Δε σταματάνε τα μάτια μας να διαβάζουν στις οικονομικές σελίδες των εφημερίδων τίτλους για τα κέρδη-ρεκόρ τους. Αν αναλογιστούμε ότι ο τζίρος που κατέγραψε η εταιρεία το 2021 αγγίζει το 4δις και κέρδη 290εκ προ φόρων, όταν μάλιστα ανακοινώνει ότι τα μέτρα ισούνται με 17εκατ. τότε καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για ψίχουλα.

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ) Εργατοϋπαλλήλων Επιχείρησης «Σκλαβενίτης», για τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων που ανακοίνωσε η εταιρεία:

Συναδέλφισσες, -φοι

Το επιχειρησιακό σωματείο μέσω ανακοίνωσης με τίτλο “μέτρα στήριξης των εργαζομένων απέναντι στον πληθωρισμό”, μας ενημέρωσε ότι η εργοδοσία προχωράει στα ακόλουθα μέτρα στήριξης των εργαζομένων: Κλιμακωτή αύξηση των μισθών 4-5% για όσους εργαζόμενους έχουν μεικτές αποδοχές έως 1300 ευρώ, 200 ευρώ στην προπληρωμένη κάρτα ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση και αύξηση του ποσοστού έκπτωσης από 5% σε 7% και ταυτόχρονη αύξηση του ορίου αγορών από 6000 ευρώ σε 7000 ευρώ!

Δεν παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι σε συνθήκες που η ακρίβεια σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και αδυνατούμε να καλύψουμε βασικές μας ανάγκες, η οποιαδήποτε αύξηση στο εισόδημα είναι ανακουφιστική.

Όμως από τη μία οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν δεν αρκούν έχοντας έναν πληθωρισμό να μας πνίγει και από την άλλη δεν αποδεχόμαστε και δε συμφωνούμε με την λογική των “παροχών” που σήμερα είναι και αύριο όχι, καθώς είναι γνωστή η τακτική των επιχειρηματικών ομίλων να χτίζουν αυξήσεις με τη μορφή των οικειοθελών παροχών. Απαιτούμε η οποιαδήποτε αύξηση και τα επιδόματα να εντάσσονται σε συλλογική σύμβαση πάνω στην οποία θα χτίζονται μελλοντικές αυξήσεις και θα κατοχυρώνονται δικαιώματα. Για αυτό άλλωστε και σωματεία εργαζομένων Σκλαβενίτη σε περιοχές της χώρας αλλά και εργαζόμενοι μέσα από τα κλαδικά σωματεία, καλούσαν όλο αυτό το διάστημα το αντιπροσωπευτικό σωματείο να προχωρήσει σε ΓΣ με θέμα την επαναδιαπραγμάτευση της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης.

Οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν από την επιχείρηση δεν είναι αναγνώριση της δουλειάς μας και δώρο! Αντιλαμβάνονται την πίεση και την οργή! Είναι αποτέλεσμα των αγώνων, της δυσαρέσκειας που υπάρχει, αποτέλεσμα της συνολικής δράσης των εργαζομένων στον κλάδο του εμπορίου που εκφράστηκε με τη μεγάλη συμμέτοχη των εργαζομένων στην απεργία στις 9 Νοέμβρη, στις κινητοποιήσεις για την ακρίβεια, ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Η οργή και η αγανάκτηση που μεγαλώνει μέρα με την μέρα στους χώρους εργασίας, το κύμα των παραιτήσεων από νέους κυρίως συναδέλφους είναι μήνυμα που λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν της η εργοδοσία και προχωράει σε αυτά τα μέτρα. Είναι παρόμοια με τα μέτρα που πήραν το τελευταίο διάστημα και άλλοι μεγαλοεργοδότες στον κλάδο των super market όπως ΑΒ, METRO – MY MARKET, Market in. 

Έχουν σκάσει από τα κέρδη! Δε σταματάνε τα μάτια μας να διαβάζουν στις οικονομικές σελίδες των εφημερίδων τίτλους για τα κέρδη-ρεκόρ τους. Αν αναλογιστούμε ότι ο τζίρος που κατέγραψε η εταιρεία το 2021 αγγίζει το 4δις και κέρδη 290εκ προ φόρων, όταν μάλιστα ανακοινώνει ότι τα μέτρα ισούνται με 17εκατ. τότε καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για ψίχουλα. Σε καμία περίπτωση αυτά τα μετρά στήριξης δεν αντιμετωπίζουν το πληθωρισμό που τους τελευταίους μήνες τρέχει σταθερά πάνω από 10% .  

Είναι μέτρα στη λογική του διαίρει και βασίλευε καθώς οι νεότεροι συνάδελφοι που στην πλειοψηφία τους είναι 6ωροι – 6ημεροι  υπολείπονται κατά πολύ από τα αριθμητικά παραδείγματα που αναφέρει στην ανακοίνωση το επιχειρησιακό σωματείο. Από την άλλην το όριο των 1300 ευρώ, αφήνει απ’ έξω ένα μεγάλο κομμάτι εργαζομένων που εργάζεται πολλά χρόνια στην εταιρεία με κατοχυρωμένα μισθολογικά δικαιώματα άλλα με παγωμένους μισθούς και τριετίες από το 2012. 

Οι εργαζόμενοι στα super market γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει να μην μπορείς να εξασφαλίσεις βασικά προϊόντα για την οικογένεια σου. Eίμαστε εμείς που υποχρεωνόμαστε να αλλάζουμε δυο και τρεις φορές προς τα επάνω τις τιμές, που νιώθουμε την ίδια οργή και αγανάκτηση με τους καταναλωτές που αναγκάζονται να γυρνάνε από κατάστημα σε κατάστημα για να βρουν το πιο φθηνό προϊόν και τελικά να φεύγουν με το καλάθι άδειο. Γνωρίζουμε τα τεράστια κέρδη των σουπερμαρκετάδων που βγαίνουν από την δική μας στυγνή εκμετάλλευση και την καταλήστευση των λαϊκών νοικοκυριών. 

Γι αυτό τους λέμε ότι δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας, δεν θα συμβιβαστούμε με τα ελάχιστα, με την φτώχεια και την εξαθλίωση για να συνεχίζουν να θησαυρίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. 

 Σε αυτή την κατεύθυνση η ΔΑΣ όλο το προηγούμενο διάστημα με παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις ανέδειξε τα πραγματικά προβλήματα και αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες συνάδελφοι και θα  συνεχίσουμε απαιτώντας :

  • Επαναδιαπραγμάτευση της επιχειρησιακής σύμβασης που θα εξασφαλίζει αυξήσεις στους μισθούς στο επίπεδο του πληθωρισμού.
  • Επαναφορά των 3ετιων σε όλους τους εργαζόμενους.
  • 5νθημερο – 8ωρο για όλους
  • Μετατροπή των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης με κατοχυρωμένα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. 
  • Επαναφορά ειδικοτήτων και πόστων και παροχή σύγχρονων μέσων προστασίας
  • Άμεση μετακίνηση για όποιον το επιθυμεί σε καταστήματα πλησίον της οικίας του.
  • Εταιρικό επίδομα θέρμανσης 200 ευρώ σε όλους.

Ταυτόχρονα δυναμώνουμε την συλλογική μας διεκδίκηση απέναντι σε μεγαλέμπορους και κυβέρνηση που μας παίρνουν την όποια αύξηση στον μισθό μέσα από τα πανάκριβα τρόφιμα και καύσιμα, τα νοίκια που έχουν φτάσει στον ουρανό. Απέναντι στην πολιτική που θα μας αφήσει παγωμένους μέσα στον χειμώνα, ενώ θησαυρίζουν οι μεγάλοι όμιλοι στην ενέργεια. Απαιτούμε  κατάργηση του ΦΠΑ και όλων των φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, τα καύσιμα θέρμανσης και κίνησης.

Καλούμε για μια ακόμη φορά την διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου να προχωρήσει άμεσα σε  Γ.Σ. σε τόπο και χρόνο που θα μπορούν οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν. 

Οργανωμένοι, με συλλογικό αγώνα και όπλο μας την αλληλεγγύη 

διεκδικούμε δουλειά και ζωή  με δικαιώματα.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΥΠΕΡΑΓΟΡΩΝ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: