Να εξασφαλιστούν η υποχρεωτικότητα της ΣΣΕ για τους οικοδόμους και άδειες διαμονής για τους μετανάστες εργάτες | Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Την κήρυξη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που έχει υπογράψει η Ομοσπονδία Οικοδόμων από τον Απρίλη του 2022, ως γενικώς υποχρεωτικής, για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως εθνικότητας, ζητούν με Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας και Μετανάστευσης βουλευτές του ΚΚΕ.

Την κήρυξη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που έχει υπογράψει η Ομοσπονδία Οικοδόμων από τον Απρίλη του 2022, ως γενικώς υποχρεωτικής, για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως εθνικότητας, ζητούν με Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας και Μετανάστευσης βουλευτές του ΚΚΕ.

Η σχετική Ερώτηση κατατίθεται στον απόηχο της ψήφισης της κυβερνητικής τροπολογίας για τη νομιμοποίηση μεταναστών εργατών που ζουν και δουλεύουν στη χώρα μας, αλλά και της σκανδαλώδους πρωτοβουλίας μεγάλης δικηγορικής εταιρείας να αναλάβει χρέη «δουλέμπορου», διαφημίζοντας «υπηρεσίες» εξεύρεσης «φθηνών» εργατικών χεριών μεταναστών για λογαριασμό επιχειρήσεων.

Την Ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Εξαρχος, Νίκος Αμπατιέλος, Γιάννης Γκιόκας, Βιβή Δάγκα, Νίκος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Μαρίνος, Βασίλης Μεταξάς, Θανάσης Παφίλης, Νίκος Παπαναστάσης, Λεωνίδας Στολτίδης, Μανώλης Συντυχάκης και Χρήστος Τσοκάνης.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο της Ερώτησης αναφέρονται τα εξής:

«Μόλις λίγες μέρες μετά την ψήφιση της τροπολογίας για τη νομιμοποίηση των μεταναστών εργατών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας χωρίς άδειες διαμονής για τουλάχιστον τρία χρόνια, μεγάλη δικηγορική εταιρεία ανέλαβε χρέη δουλέμπορου. Οπως διαφημίζει στο site της, προσφέρει τις “υπηρεσίες” της, αναφέροντας χωρίς προσχήματα κατά λέξη: “Η λύση στο υψηλό μισθολογικό κόστος: Μετανάστες εργαζόμενοι”. Και παρακάτω: “Αν θέλετε να προσλάβετε φτηνά εργατικά χέρια τότε η λύση είναι εδώ!”. Κατόπιν σχετικής καταγγελίας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, υπήρξε η αυτονόητη παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τη διερεύνηση αξιόποινων πράξεων.

Για το ΚΚΕ η απόδοση αδειών διαμονής είναι το ελάχιστο, το αυτονόητο αίτημα που είναι αντικείμενο διεκδίκησης από εργατικά συνδικάτα σταθερά όλα τα προηγούμενα χρόνια. Εξάλλου, στη συζήτηση της τροπολογίας, το ΚΚΕ ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσυρθεί η διάταξη που συνδέει την άδεια παραμονής με την εργασία, γιατί αυτό θα εντείνει τους εκβιασμούς της εργοδοσίας σε βάρος των μεταναστών.

Η παραπάνω εξέλιξη με τη δικηγορική εταιρεία, που σε ρόλο δουλέμπορου διαφημιζόταν σε κατασκευαστικούς ομίλους, ορισμένοι από τους οποίους δραστηριοποιούνται στα έργα του Ελληνικού, επιβεβαιώνει την τοποθέτηση του ΚΚΕ ότι η βασική επιδίωξη της τροπολογίας που ψηφίστηκε είναι να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα εργοδοτικά συμφέροντα, στον ανταγωνισμό τους για φθηνά εργατικά χέρια με άλλες καπιταλιστικές οικονομίες, όπως η Ιταλία κ.λπ.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η συγκεκριμένη τροπολογία είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις κατευθύνσεις του νέου Συμφώνου της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, που στην ουσία του, από τη μία πλευρά, προβλέπει ένταση της καταστολής, επαναπροωθήσεις και εγκλωβισμό των μεταναστών σε σύγχρονα στρατόπεδα και, από την άλλη πλευρά, “εργαλειοποίηση” των ξεριζωμένων στα γεωπολιτικά παζάρια, συμφωνίες σύγχρονου δουλεμπορίου για φθηνό εργατικό δυναμικό με τρίτες χώρες, πολιτικές “προσέλκυσης ταλέντων” για λογαριασμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Οι θύτες που σκορπούν τον πόλεμο και την εξαθλίωση δεν μπορούν και ούτε θέλουν να προστατεύσουν τα θύματα. Την ίδια ώρα μάλιστα που οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, που φουντώνουν οι εστίες πολέμου δημιουργώντας χιλιάδες κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες, μονοπωλιακοί όμιλοι, που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των Κατασκευών, της Ενέργειας κ.ά., επιδιώκουν με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουν τη μέγιστη κερδοφορία τους: Να υπάρχει, από τη μία, φθηνό εργατικό δυναμικό ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου και, από την άλλη, πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις σε νέα σχέδια ανοικοδόμησης κατεστραμμένων περιοχών, σε νέα ενεργειακά δίκτυα και υποδομές. Χαρακτηριστικό και ταυτόχρονα τραγικό παράδειγμα των παραπάνω αποτέλεσαν η πρόσφατη επίσκεψη Ζελένσκι στη χώρα μας και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, που δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί κομμάτι από την πίτα της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης στην Ουκρανία, στα ερείπια του πολέμου, για λογαριασμό των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, κατασκευαστικών και άλλων.

Ο κλάδος των Κατασκευών αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, που αποδεικνύει ότι τόσο στη φάση της κρίσης όσο και στη φάση της ανάπτυξης της καπιταλιστικής οικονομίας οι μόνιμοι χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από χρώμα, γλώσσα, θρησκεία.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές βίωσαν τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, τα χαμηλά μεροκάματα, αναγκάστηκαν να αλλάξουν κλάδο για να επιβιώσουν, με αποτέλεσμα να χαθούν πολύτιμες ειδικότητες, και τώρα στη φάση της ανάπτυξης, στο όνομα της “έλλειψης εργατικών χεριών”, βιώνουν καθημερινά τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα των έργων, την εντατικοποίηση της εργασίας, τα ανύπαρκτα ωράρια εργασίας, τα συνεχή εργατικά “ατυχήματα”, την κλοπή των ενσήμων, τα μεροκάματα που τα κατατρώνε η ακρίβεια και η φοροληστεία σε βάρος των εργαζομένων.

Η πείρα των εργατικών συνδικάτων και ιδιαίτερα του Συνδικάτου Οικοδόμων είναι πολύτιμη και έρχεται από παλιά, από τα περίφημα Ολυμπιακά έργα, την κατασκευή των αεροδρομίων κ.ά. Οπως τότε, έτσι και τώρα, θα παλέψουν όλοι μαζί, Ελληνες και ξένοι εργάτες, για τα σύγχρονα δικαιώματά τους».

Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

— Να αποδοθούν άδειες διαμονής σε όλους τους μετανάστες που εργάζονται και ζουν στη χώρα μας για χρόνια, όπως και να έχουν οι αιτούντες άσυλο πρόσβαση στην εργασία.

— Να υπάρξει πλήρης στελέχωση όλων των Υπηρεσιών Μετανάστευσης και Ασύλου, με επαρκές και μόνιμο προσωπικό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των υπέρμετρων καθυστερήσεων στην έκδοση των αδειών διαμονής των μεταναστών εργατών.

— Να διασφαλιστεί με βάση και τις συνταγματικές διατάξεις ίση αμοιβή για ίση εργασία χωρίς καμία διάκριση προς όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκεύματος, χώρας προέλευσης κ.λπ.

— Να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του υπ. Εργασίας για κήρυξη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που έχει υπογράψει η Ομοσπονδία Οικοδόμων από τον Απρίλη του 2022, ως γενικώς υποχρεωτικής, και για μείωση των ορίων ηλικίας κατά 2 χρόνια στους ασφαλισμένους μετά το 1993.

— Να εξασφαλιστούν η απόδοση και διανομή των υπέρ αγνώστων ενσήμων στους οικοδόμους και το ένσημο για κάθε μέρα δουλειάς.

— Να διασφαλιστούν το 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, η επαναλειτουργία των Μεικτών Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας και η ένταξη συναφών ειδικοτήτων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: