Μαύρη Παρασκευή για τους εργαζόμενους στο Public

Αναβρασμός επικρατεί στους εργαζόμενους στα Public το τελευταίο διάστημα, αφού η εξαγορά της MediaMarkt από τον Όμιλο Olympia, συμφερόντων Π. Γερμανού, έχει ήδη ξεκινήσει να φέρνει, σύμφωνα με πληροφορίες, απολύσεις, που αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα.

Στον σύγχρονο κόσμο της εικόνας, της διαλαλούμενης «αριστείας», των ψευδεπίγραφων ευκαιριών που πλασάρονται με τη μάσκα της καταναλωτικής φρενίτιδας, η Black Friday είναι η μέρα που οι εμποροϋπάλληλοι υποφέρουν ακόμα περισσότερο σε σχέση με το μέσο όρο, ενώ οι ιδιοκτήτες μαγαζιών και ιδίως αλυσίδων τεχνολογίας τρίβουν τα χέρια τους. 

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, από τη μεριά του, έχει δεχθεί δεκάδες καταγγελίες από εργαζόμενους για καταστρατήγηση ωραρίου, κομμένα ρεπό, απλήρωτες υπερωρίες και μισθούς, μετακινήσεις από κατάστημα σε κατάστημα και απειλές για απόλυση σε όποιον τολμήσει να διαμαρτυρηθεί.  

Στην αλυσίδα πολυκαταστημάτων Public, οι εργαζόμενοι έχουν έναν επιπλέον λόγο να ανησυχούν και να βρίσκονται σε επιφυλακή, αφού η εξαγορά του 75% του δικτύου της MediaMarkt στην ελληνική αγορά από τον Όμιλο Olympia, συμφερόντων Π. Γερμανού, που επικυρώθηκε στις 7 Νοεμβρίου του 2019 από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, έχει ήδη ξεκινήσει να φέρνει, σύμφωνα με πληροφορίες, απολύσεις στην εταιρεία που αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα.

Αυτές οι απολύσεις γίνονται με το πρόσχημα της κατάργησης της θέσης τους και πραγματοποιούνται ξαφνικά, χωρίς καμία προειδοποίηση και αιτιολόγηση.

Το Σωματείο Εργαζομένων στην Εταιρία Retail World A.E.- Καταστήματα Public σε ανακοίνωσή του διατρανώνει την αντίθεσή του σε κάθε απόλυση που ενδεχομένως να έχει στο πλάνο της η εταιρεία ενόψει της ενοποίησή της με τη MediaMarkt και υπόσχεται να μην αφήσει αναπάντητη καμία αντεργατική κίνηση.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Public, δήλωσαν στην Εφημερίδα των Συντακτών: «Από τις καταγγελίες μελών του σωματείου ξέρουμε ότι έχουν ήδη γίνει απολύσεις το τελευταίο διάστημα, και στη Μedia Markt και στα Public. Η θέση του σωματείου μας είναι ενάντια στις απολύσεις αφενός. Αφετέρου έχουμε την εμπειρία του προηγούμενου διαστήματος, όπου η περίφημη ‘‘εξυγίανση’’ των οικονομικών του ομίλου, στον δρόμο για τη μετοχοποίησή του, σήμαινε για μας ακόμα χαμηλότερους μισθούς και απολύσεις. Εμείς ενόψει της υπογραφής ΣΣΕ δηλώσαμε ότι έχουμε κάθε διάθεση για διάλογο, αλλά είμαστε κάθετοι σε κάθε μορφής απόλυση».

Η υπεύθυνη επικοινωνίας των καταστημάτων Public υποστήριξε με τη σειρά της πως «όχι μόνο δεν γίνονται απολύσεις, αντιθέτως ξεκινάνε προσλήψεις 480 εποχικών εργαζομένων μέσα στον Δεκέμβρη».

Αυτή την περίοδο, το σωματείο εργαζομένων στην εταιρία RETAIL WORLD A.E. – καταστήματα PUBLIC, διαπραγματεύεται με την εργοδοσία σχετικά με την υπογραφή εταιρικής συλλογικής σύμβασης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του σωματείου, πρότειναν να περιληφθούν στη σύμβαση «μισθολογικοί και μη μισθολογικοί όροι που θα διασφαλίζουν την αξιοπρεπή αμοιβή των εργαζόμενων (αυξήσεις, επιδόματα κ.λπ.) και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας (ωράριο, άδειες, μετακινήσεις κ.λπ.), αλλά η εργοδοσία απάντησε με το χιλιοειπωμένο επιχείρημα δίκιο έχετε αλλά στην παρούσα φάση δεν έχουμε λεφτά». 

Για να έχουμε πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, αξίζει να αναφέρουμε πως:

— Η συμφωνία μεταξύ της Public και της MediaMarkt αναμένεται να δημιουργήσει τον μεγαλύτερο omnichannel retailer ειδών τεχνολογίας, ψυχαγωγίας, πολιτισμού και οικιακών συσκευών, με τον τζίρο για το 2019 να αναμένεται να ξεπεράσει τα 450 εκατ. ευρώ.

— Το 2018 υπήρξε χρονιά ρεκόρ σε όλα τα επίπεδα για το Public. Συγκεκριμένα, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) για το 2018 κυμάνθηκαν σε €9,1 εκατ., σημειώνοντας υπερδιπλάσια αύξηση από τα επίπεδα του 2017 (€3,4 εκατ.) και καταγράφοντας άνοδο +164% σε ετήσια βάση. 

— Σε ρεπορτάζ του Γιώργου Μανέττα, στις 18 Νοεμβρίου του 2019, μπορεί κανείς να διαβάσει πως ο Π. Γερμανός εξασφάλισε πρόσφατα ρευστότητα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, προχώρησε στην πώληση του 4% της «Play» στην Πολωνία, από την οποία λέγεται πως αποκόμισε κεφάλαια μεταξύ 80 και 100 εκατ. ευρώ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: