Γιάννενα – «Ζαγόρι»: Στο 90% απήργησαν οι εργάτες, ενώ ο υπουργός είδε αποτυχία! (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί του υπουργού Εργασίας Αδ. Γεωργιάδη ότι «η απεργία δεν πέτυχε». Μάλιστα έφερε σαν παράδειγμα αποτυχίας της απεργίας τη βιομηχανία εμφιάλωσης «Ζαγόρι» όπου όμως οι εργάτες απήργησαν σε ποσοστό 90%. 

Καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί του υπουργού Εργασίας Αδ. Γεωργιάδη ότι «η απεργία δεν πέτυχε». Μάλιστα έφερε σαν παράδειγμα αποτυχίας της απεργίας τη βιομηχανία εμφιάλωσης «Ζαγόρι» όπου όμως οι εργάτες απήργησαν σε ποσοστό 90%.

Στο άκουσμα της είδησης ότι η κυβέρνηση φέρνει την κατάργηση του πενθημέρου για τις βιομηχανίες συνεχούς παραγωγής με το σύστημα των εναλλασσόμενων βαρδιών και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στον κλάδο της εμφιάλωσης σήμανε συναγερμός.

«Δεν θα τους περάσει, δούλοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε, δεν χαρίζουμε τον ιδρώτα μας σε κανέναν, δεν θα αφήσουμε την ψυχή μας πάνω στις μηχανές», τόνισε από την απεργιακή συγκέντρωση χθες ο Θοδωρής Παντούλας, πρόεδρος του Επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων της «ΧΗΤΟΣ ΑΕΒΕ» και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδοσία πως οι εργάτες στο «Ζαγόρι» στέλνουν στα σκουπίδια το αντεργατικό τους έκτρωμα.

Η χθεσινή απεργία για τους εργάτες στα εργοστάσια εμφιάλωσης στο «Ζαγόρι» αποτέλεσε ακόμη έναν κρίκο στον αγώνα που δίνουν καθημερινά τους τελευταίους μήνες να απαντήσουν συλλογικά στις πιέσεις που δέχονται να δουλέψουν Σάββατο και Κυριακή, δηλαδή πέραν του πενθημέρου, πρακτική που εφαρμοζόταν παρανόμως τα προηγούμενα χρόνια και προκαλεί σήμερα την ισχυρή αντίδραση των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι οι πιέσεις αυτές έπεσαν στο κενό αφού μεγάλος αριθμός εργατών αρνήθηκε να προσέλθει για εργασία τα Σαββατοκύριακα φέτος το καλοκαίρι, ενώ παρεμβάσεις για το ζήτημα του ωραρίου έκαναν το προηγούμενο διάστημα στην Επιθεώρηση Εργασίας το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων από κοινού με το κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν τρεις μαζικές γενικές συνελεύσεις με τους εργάτες να αποφασίζουν ομόφωνα την υπεράσπιση της πενθήμερης εργασίας. Οι εργάτες αποφάσισαν τη διεκδίκηση αποδοχών επτά μηνών, δεδομένου ότι η εργοδοσία οφείλει σε όλο το προσωπικό σημαντικά ποσά από τη μη καταβολή μεροκάματων από την εργασία της 6ης μέρας, την Κυριακή, από άδειες που δεν έχουν ληφθεί, μη αναγνωρισμένες τριετίες και εσφαλμένο υπολογισμό αποδοχών εδώ και αρκετά χρόνια. Παράλληλα απαιτούν την τήρηση της νομοθεσίας που αφορά την απασχόληση και αμοιβή των οδηγών, καθώς και μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Αν ο μύθος της «ανάπτυξης για όλους» είναι η «κόλαση» που ζούνε, για την εργοδοσία αποδείχτηκε «η κότα με τα χρυσά αυγά». Από το 2017 μέχρι το 2020 σε μόλις τέσσερα χρόνια η εργοδοσία απέσπασε πάνω από 24 εκατομμύρια κέρδη προ φόρων από την εκμετάλλευση των εργατών. Παράλληλα επιδοτήθηκε αδρά για την εγκατάσταση νέων γραμμών παραγωγής, απέσπασε νέες άδειες άντλησης νερού, μέτρα που τη μετέτρεψαν στο «μεγαλύτερο εμφιαλωτήριο νερού της Ευρώπης» όπως πανηγυρικά δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία του επίσκεψη στην επιχείρηση, πριν τις εκλογές του Μάη.

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: