Για το ΕΚ Κατερίνης, οι εργαζόμενοι είναι στατιστικά και νούμερα

Μακριά από τις ανάγκες των εργαζόμενων, το ΕΚ Κατερίνης έχει μετατραπεί από δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση σε δημόσια υπηρεσία παροχής υπηρεσιών από το διαδίκτυο.

Μακριά από τις ανάγκες των εργαζόμενων, το ΕΚ Κατερίνης έχει μετατραπεί από δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση σε δημόσια υπηρεσία παροχής υπηρεσιών από το διαδίκτυο.

Ενώ οι εργαζόμενοι βλέπουν τα προβλήματά τους να αυξάνονται με την πανδημία, το ΕΚ είναι άφαντο και στέλνει απλώς Δελτία Τύπου για τις επισκέψεις στην ιστοσελίδα του, λες και οι εργαζόμενοι είναι νούμερα και στατιστικά. Η διοίκησή του αποφεύγει τη ζωντανή επαφή, την ουσιαστική συζήτηση με τους εργαζόμενους με τους εργαζόμενους, για την οργάνωση της πάλης τους. Επιλέγει το απρόσωπο διαδίκτυο, αναπαράγει αυτούσια με copy paste δελτία της ΓΣΕΕ, απομακρύνει τους εργαζόμενους από τη συλλογική δράση και τα σωματεία και τους αφήνει εκτεθειμένους στις συνέπειες της πολιτικής που τσακίζει τα δικαιώματά τους.

ΤΟ ΕΚ έχει γίνει εδώ και χρόνια εργαλείο χειραγώγησης των εργαζόμενων. Έχει αποθρασυνθεί και συμβάλλει στον εκμαυλισμό των εργατικών συνειδήσεων. Εμφανίζεται ως (συν)διαχειριστής προγραμμάτων «δια βίου εκπαίδευσης» και «κατάρτισης» και διαχειρίζεται χρήματα που δεν εμφανίζονται πουθενά, ούτε απολογείται για αυτά. Αλήθεια, τι σχέση έχει η διαχείριση τέτοιων προγραμμάτων με τους σκοπούς ενός Εργατικού Κέντρου; Γιατί να διοχετεύονται μέσα από συνδικαλιστικές οργανώσεις; Ποιο είναι το κόστος τους και πού πάνε τα χρήματα;

Η φάμπρικα εξαγοράς συνειδήσεων δεν είναι καινούρια. ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ επιδόθηκαν σε αυτήν κατά κόρον από τη δεκαετία του ’80. Κατάφεραν μέσω μηχανισμών να ελέγξουν το εργατικό κίνημα, να το αποστραγγίσουν από τα ταξικά του χαρακτηριστικά. Αποτελούν την “εργατική αριστοκρατία”, το εξαγορασμένο τμήμα της εργατικής τάξης, που στηρίζει την πολιτική της αναπαραγωγής του κεφαλαίου. Έβαλαν πλάτη για τις “διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις” που τσάκισαν μισθούς και συντάξεις, έκοψαν δαπάνες για υγεία, παιδεία και πρόνοια, για την κοινωνική ασφάλιση.

Στην ίδια κατεύθυνση συνεχίζουν τώρα, για να κρατήσουν το εργατικό κίνημα μακριά από τους αγώνες, τη ρήξη με τους εκμεταλλευτές και την κυρίαρχη πολιτική. Αυτό κάνει και το ΕΚ Κατερίνης, πολεμώντας με λύσσα και όρους μαφίας, το εργατικό-ταξικό κίνημα, τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε την επαίσχυντη στάση της διοίκησης, που άλλαξε την κλειδαριά της πόρτα του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Κατερίνης και δεν έδωσε κλειδιά στο νέο ΔΣ, γιατί στις τελευταίες αρχαιρεσίες, πρώτευσαν οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ; Τι άλλο να πει κανείς, όταν η διοίκηση αποκλείει σωματεία που δεν της είναι αρεστά, όπως το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων “Πρωτοπορία”, που δεν του επέτρεψε να κάνει τις αρχαιρεσίες τους στο ΕΚ!

Οι εργατοπατέρες κρατάνε κλειστό το ΕΚ στους εργάτες και το ανοίγουν μόνο όταν γίνονται “σεμινάρια κατάρτισης” και χρηματοδοτούμενα προγράμματα. Περνάνε από «face control» τους εργαζόμενους και αρνούνται να τους εγγράψουν στα σωματεία, όπως κάνει το ΔΣ του Σωματείου Επισιτισμού Τουρισμού, ταυτιζόμενο πλήρως με τη Διοίκηση και τις αξιώσεις της εργοδοσίας στον χώρο.

Καμία ενέργεια για τον αφοπλισμό του εργατικού κινήματος δε θα μείνει αναπάντητη. Αν θέλουν σιγή νεκροταφείου και ΕΚ που θυμίζουν οικογενειακές μαζώξεις, με συγγενείς και πληρωμένα μαντρόσκυλα, για να εμπαίζουν τον εργατόκοσμο, θα ξεκουμπιστούν αργά ή γρήγορα, για να ανασυνταχθεί το εργατικό κίνημα σε ταξική τροχιά.

Θα φροντίσουν για αυτό οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, όλοι οι εργαζόμενοι που θα κάνουν το βήμα να οργανωθούν στα σωματεία τους, να συγκροτήσουν νέα σε χώρους που δεν υπάρχουν.

Με την εργατική τάξη μπροστά και με το ΠΑΜΕ μπορούμε να περάσουμε στην αντεπίθεση.

Παναγιώτης Σαββίδης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: