Επίθεση εργοδότη με βία και βρισιές σε εργαζόμενο που τόλμησε να ρωτήσει για την καταβολή δώρου

Το αφεντικό το έβαλε στο πόδια, όταν σύσσωμοι οι συνάδελφοι έδωσαν την απάντηση που του άξιζε.

Σε πλήρη αποθράσυνση βρίσκονται οι εργοδότες, επιδιδόμενοι σε τραμπούκικες συμπεριφορές κατά εργαζομένων που απλά τολμούν να ρωτήσουν για τα αυτονόητα δικαίωματά τους. Πιο συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει το Τομεακό Συμβούλιο Επισιτισμού – Τουρισμού της ΟΠ της ΚΝΕ, στέλεχος της οργάνωσης και εργαζόμενος σε αλυσίδα καφέ, εισέπραξε έναν οχετό ύβρεων και στη συνέχεια χειροδικία από εργοδότη, επειδή είχε το “θράσος” να ρωτήσει πότε συγκεκριμένα θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων.

Ο μαινόμενος εργοδότης ωστόσο, όπως σημειώνει η καταγγελία “πήρε τη απάντηση που του άρμοζε από το σύνολο των εργαζομένων που υπερασπίστηκαν τον συνάδελφό τους και έγινε “καπνός” από το χώρο του καταστήματος”, αποδεικνύοντας πως η αλληλεγγύη είναι το μόνο όπλο των εργατών απέναντι στην ασυδοσία των αφεντικών. Επιπλέον, η ανακοίνωση προσθέτει: “Καταγγέλλουμε τη συγκεκριμένη ενέργεια που στόχο είχε να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους για να μην αγωνίζονται, να μην διεκδικούν ακόμη και για τα αυτονόητα, όπως το δώρο Χριστουγέννων που αποτελεί κατάκτηση των εργαζομένων, αλλά και να αποδέχονται τους χαμηλούς μισθούς, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, το χτύπημα των δικαιωμάτων τους.  Αυτό το παράδειγμα δεν είναι ούτε ατυχές αλλά και ούτε μεμονωμένο στον κλάδο του επισιτισμού, είναι κανόνας απέναντι στους εργαζόμενους!

Ειδικά σε αυτές τις συνθήκες που η οικονομική κατάσταση στα σπίτια των λαϊκών οικογενειών χειροτερεύει, είναι αδιαπραγμάτευτο να καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων στο ακέραιο μέχρι τη Δευτέρα 21/12 σε όλους εργαζόμενους!

Να δοθεί έκτακτο επίδομα 600 ευρώ για όλους τους ανέργους!

Καλούμε κάθε εργαζόμενο να επικοινωνήσει και να καταγγείλει στα σωματεία αντίστοιχα τέτοια περιστατικά. Δεν θα κάνουμε πίσω στα δικαιώματα μας, κανένας μόνος του!”

Υπενθυμίζεται ότι η μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων, με καταληκτική ημερομηνία τη Δευτέρα 21.12 συνιστά αυτόφωρο ποινικό αδίκημα. Παράλληλα, κατατέθηκε στη βουλή, υπό το βάρος των αντιδράσεων για τα αισχρά φαινόμενα εκβιασμού σε εργαζόμενους να καταβάλλουν μέρος ή όλο της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στην επιχείρηση, νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών καθώς και πρόστιμο που μπορεί να φτάνει, ανάλογα με τον αριθμό των ημερών, ως τα 5000 ευρώ.

Τέτοια μέτρα δεν μπορούν βέβαια να μειώσουν τις ευθύνες της κυβέρνησης, που πατώντας στην πανδημία έχει επιδοθεί σε μια επιχείρηση άλωσης του όποιου εργασιακού δικαιώματος είχε απομείνει. Εξάλλου είναι τέτοια η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς και τέτοια η συνειδητή αποσάθρωση των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, που κανένας νόμος από μόνος του δεν μπορεί να οδηγήσει στην τιμωρία των παραβατών. Πρόσφατο εξάλλου είναι το περιστατικό όπου η αστυνομία απείλησε με μηνύσεις και προσαγωγές συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας- Ιματισμού επειδή παρενέβη σε φασονατζίδικο στα Πατήσια, όπου οι μετανάστες απασχολούνταν παρανόμως αν και δηλωμένοι σε αναστολή. Μόνο η οργανωμένη δράση των εργαζομένων στα σωματεία τους μπορεί να βάλει φρένο στον κατήφορο, ανοίγοντας το δρόμο για επανάκτηση των απωλειών, αλλά και νέες κατακτήσεις, σε έναν αγώνα συνδεδεμένο με εκείνον για το ξεπέρασμα αυτού του συστήματος που μόνο βία, φτώχεια και καταπίεση έχει να προσφέρει σε όσους παράγουν τον πλούτο.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: