ΕΠ Θεσσαλίας ΚΚΕ: Στο πλευρό των αγροτών που παλεύουν για αξιοπρεπή ζωή, για να σώσουν τη γη και το εισόδημά τους

Τους μεγάλους αγώνες των βιοπαλαιστών αγροτών χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας την επιχείρηση τρομοκράτησής τους και απευθύνοντας κάλεσμα να δυναμώσει η οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση.

Τους μεγάλους αγώνες των βιοπαλαιστών αγροτών χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας την επιχείρηση τρομοκράτησής τους και απευθύνοντας κάλεσμα να δυναμώσει η οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η ΕΠ Θεσσαλίας του Κόμματος σημειώνει:

«Χαιρετίζουμε τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους που ξεπερνώντας πιέσεις, συκοφαντικές επιθέσεις από την κυβέρνηση της ΝΔ και τους παρατρεχάμενούς της, βγαίνουν με τα τρακτέρ στους δρόμους στήνοντας μπλόκα έξω από την Καρδίτσα, τον Πλατύκαμπο, τον Ριζόμυλο, το Ζάρκο, παλεύοντας για αξιοπρεπή ζωή, για να σώσουν τη γη και το εισόδημά τους.

Καταγγέλλουμε την επιχείρηση τρομοκράτησης της αγροτιάς, με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρέθηκαν απέναντι στους αγρότες της Καρδίτσας και της Λάρισας, χρησιμοποιώντας μάλιστα γκλομπς και χημικά, προχωρώντας σε συλλήψεις. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!

Η τρομοκρατία και η καταστολή αποκαλύπτουν ξανά το εχθρικό πρόσωπο του κρατικού μηχανισμού.

Ετσι, το κράτος είναι αποτελεσματικότατο, όταν στέλνει κλούβες, ΜΑΤ, ασφαλίτες, απέναντι στα μπλόκα και στις μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις.

Το ίδιο κράτος ωστόσο στάθηκε “ανήμπορο” και “απροετοίμαστο” να προστατέψει τον λαό της περιοχής από τις πλημμύρες του Σεπτέμβρη που “έπνιξαν” ζωές και περιουσίες. Αλλά και από τότε μέχρι σήμερα που δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη για την αποκατάσταση και αξιοπρεπή διαβίωση χιλιάδων πλημμυροπαθών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης

Το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό των βιοπαλαιστών αγροτών και στηρίζει τις μορφές πάλης που επιλέγουν μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες αλλά και τα δίκαια αιτήματα για:

— Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες, αλλά και οι μεγάλες περικοπές της ΚΑΠ στη βασική και στις συνδεδεμένες σε κάποια προϊόντα.

— Αποζημιώσεις στο 100%, για τις ζημιές σε παραγωγή, αγροτικό κεφάλαιο, μηχανήματα, αποθήκες, πλήρη αποκατάσταση των ζημιών.

— Προστασία από τις φυσικές καταστροφές με υλοποίηση όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων (χωρίς ΣΔΙΤ) καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

— Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/KWh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

— Κατώτατες εγγυημένες τιμές, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Τα αιτήματα αυτά μπορούν να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή ζωή γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους.

Ταυτόχρονα, αφορούν όλο τον λαό της Θεσσαλίας, αφού η παραγωγή της περιοχής πρέπει να προστατευθεί και να στηριχθεί προκειμένου να εξασφαλιστούν φθηνά αγροτικά προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης αλλά και αντίστοιχα προϊόντα που προορίζονται για τη βιομηχανία.

Οι συντονισμένες αγωνιστικές δράσεις του προηγούμενου διαστήματος, όπως αυτές εκφράστηκαν και στο μαζικό πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στις 16 Δεκέμβρη στη Λάρισα, μπορούν να έχουν συνέχεια και τώρα, με κοινές δράσεις, επισκέψεις στα μπλόκα, βάζοντας στο στόχαστρο τον κοινό αντίπαλο, την πολιτική που θυσιάζει τις ζωές και τις ανάγκες μας για τα κέρδη των λίγων.

Καμιά εμπιστοσύνη σε «σωτήρες», καμιά συναίνεση σε παλιά και νέα σχέδια ξεκληρίσματος

Αυτό που βγάζει τους αγρότες στον δρόμο – και σήμερα και χτες – είναι τα οξυμένα προβλήματα και τα αδιέξοδα που ανακυκλώνει η κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική, με όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις και με “μοχλό” την ΚΑΠ της ΕΕ. Προβλήματα που δεν είναι ούτε προσωρινά ούτε συγκυριακά ούτε “εισαγόμενα”, όπως προσπαθεί να τα παρουσιάσει η κυβέρνηση.

Αυτές οι πολιτικές ευθύνονται για την εκτόξευση του κόστους παραγωγής στα ύψη, όπως και για το γεγονός ότι οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι παρατημένοι στο έλεος του καιρού και διαφόρων ασθενειών, χωρίς να αποζημιώνονται πλήρως για τις καταστροφές στην παραγωγή τους. Φέτος, μάλιστα, είδαν το εισόδημά τους να ροκανίζεται ακόμα περισσότερο από τις μεγάλες περικοπές της νέας ΚΑΠ στη βασική ενίσχυση και στις συνδεδεμένες σε κάποια προϊόντα.

Στόχος τους είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια. Αυτόν τον στόχο υπηρετεί και το σχέδιο “ανασυγκρότησης” της περιοχής που προωθούν κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση, που μεταξύ άλλων προβλέπει:

-Σχέδια περαιτέρω εμπορευματοποίησης του νερού, που θα χρυσοπληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες και οι αγρότες της περιοχής.

-Αλλαγές στη χρήση γης και αλλαγές στην αγροτική καλλιέργεια.

-Επενδυτικά σχέδια της λεγόμενης “πράσινης Ενέργειας” που χρυσοπληρώνουν οι εργαζόμενοι στα τιμολόγια του ρεύματος.

-Την ιδιωτική ασφάλιση, ιδιαίτερα στους αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά και στις κατοικίες.

Στην ίδια πολιτική είναι δεσμευμένοι με θέσεις και με έργα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, είναι ο “δικός” τους περιφερειάρχης που δηλώνει σταθερά ότι συμφωνεί με την κυβέρνηση και δεν αμφισβητεί πουθενά τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ, της “πράσινης μετάβασης”, της “απελευθέρωσης” της Ενέργειας, που συρρικνώνουν το εισόδημα του βιοπαλαιστή αγρότη.

Καμία εμπιστοσύνη, καμιά συναίνεση στους διάφορους “σωτήρες”, που το μόνο που κάνουν είναι να κατευνάζουν τις αντιδράσεις και τα δίκαια αιτήματα του λαού που παλεύει να ορθοποδήσει.

Να δυναμώσει η οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση

Η ίδια η ζωή φανερώνει ότι αντίπαλο δέος σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς μπορεί να είναι μόνο ο οργανωμένος λαός, που παλεύει να σταθεί στα πόδια του και διεκδικεί να παραμείνει και να συνεχίσει να παράγει στον τόπο του.

Η οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση, αντίσταση και σύγκρουση με αυτήν την πολιτική, μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η μαζικοποίηση και το δυνάμωμα των μπλόκων, το δυνάμωμα της εργατικής – λαϊκής αλληλεγγύης, η κοινή δράση των αγροτών με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, μπορούν να στριμώξουν ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση, ώστε να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα, να πάρουν οι αγρότες ανάσα επιβίωσης.

Ας αναρωτηθούμε, αν δεν υπήρχε αυτός ο δρόμος, του αγώνα, της πάλης ενάντια σε όλους τους υπεύθυνους, ενάντια στο ένοχο κράτος, θα είχαμε κερδίσει κάτι έστω σήμερα αλλά και τα τελευταία χρόνια;

Ας σκεφτούμε, μπορούν να μας σώσουν αυτοί που με τις πράξεις ή παραλείψεις τους ευθύνονται για την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα;

Οργανωμένοι είμαστε πιο δυνατοί, συλλογικά παλεύοντας έχουμε πιθανότητες να αποσπάμε κατακτήσεις, να βάζουμε φρένο στα χειρότερα.

Το σύνθημα “Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, στον δρόμο της ανατροπής” δείχνει τον δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε. Γιατί καθημερινά αποδεικνύεται ότι σωτήρες δεν υπάρχουν.

Το ΚΚΕ δίνει και θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για την οργάνωση του αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, για να νικήσουν τα μπλόκα».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: