“Είναι αυτό που νομίζετε, αλλά με άλλη διατύπωση” – Άλλα λόγια να δουλευόμαστε από την E-Food

Η επιχείρηση κάνει λόγο για λανθασμένη διατύπωση που δεν εκφράζει την κουλτούρα της αλλά δε λέει το παραμικρό για την ουσία που παραμένει ίδια και απαράλλαχτη.

Μετά την αλγεινή εντύπωση που προκάλεσε το εκβιαστικό δίλημμα της εργοδοσίας της E-Food σε δεκάδες εργαζόμενους διανομείς και τις μαζικές αντιδράσεις (εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος στα social media αρκείται στο κάλεσμα για απεγκατάσταση από τα κινητά  της διαδικτυακής εφαρμογής της εταιρείας), η διοίκηση της εταιρείας εξέδωσε ανακοίνωση επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Στην ανακοίνωση η επιχείρηση αποδοκιμάζει την… λανθασμένη επικοινωνία (;!), κατά την μέθοδο Μπογδάνου, που κάνει λόγο για λάθη, λες και ήταν κάτι τυχαίο, που δεν έγινε βάσει σχεδίου. Διαφημίζει τις ευαισθησίες της για τα δικαιώματα των εργαζομένων, τις θέσεις εργασίας που “δημιουργεί”, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει το… Freelancer, ως “προαιρετική επιλογή” για όποιον διανομέα το επιθυμεί, αποφεύγει να διευκρινίσει όμως τι θα γίνει με τις συμβάσεις όσων αρνηθούν αυτή την “επιλογή”.

Έτσι στην ουσία αναιρεί τη διατύπωση (που δεν εκφράζει τη φιλοσοφία της επιχείρησης) όχι όμως και την ουσία!

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής, μεταξύ άλλων.

Αδιαπραγμάτευτη στάση του efood είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των διανομέων και των συνεργατών μας. Αποδοκιμάζουμε τη χθεσινή λανθασμένη επικοινωνία καθώς δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της εταιρείας. To efood αποτελεί εδώ και 10 χρόνια τη Νο1 υπηρεσία delivery, επενδύοντας σε ένα πρότυπο περιβάλλον εργασίας με σταθερές συνεργασίες και αυτή τη στιγμή απασχολεί 3.700 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 3.000 είναι διανομείς σε όλη την Ελλάδα.

Δεδομένης της ταχείας ανάπτυξης του κλάδου και των συνεχών επενδύσεων από την εταιρεία, υπολογίζεται να δημιουργηθούν άλλες 7.500 θέσεις εργασίας εντός του 2022, εκ των οποίων οι 7.000 αφορούν διανομείς. Οι διανομείς αποτελούν θεμέλιο της πλατφόρμας, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόσωπο της εταιρείας στους καταναλωτές.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τους διανομείς, παρέχει συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου, καθώς και τη σύμβαση με πάροχο ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου (freelancer).

Στη σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, προσαυξήσεις σε ημέρες και ώρες που προβλέπονται, ασφαλιστικές εισφορές, μηνιαίο bonus απόδοσης, μηνιαία παροχή σε κάρτα καυσίμων, ιδιωτική ασφάλεια, αποζημίωση δικύκλου, πλήρη επαγγελματικό εξοπλισμό, εκπαίδευση και ευκαιρίες εξέλιξης.

Στο μοντέλο ανεξάρτητης συνεργασίας(freelancer), οι συνεργάτες – διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, αμοιβή ανά παραγγελία, πρόσθετη αμοιβή ανάλογα με τις χιλιομετρικές αποστάσεις, παροχή επαγγελματικού εξοπλισμού, προσωπικό προγραμματισμό στις ώρες και ημέρες εργασίας, απόλυτο έλεγχο των αποδοχών τους και εκπαίδευση.

Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε προς τους διανομείς, συνεργάτες και χρήστες του efood, πως η λανθασμένη διατύπωση της πρόσφατης επικοινωνίας που έγινε προς 115 διανομείς των οποίων η σύμβαση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της εταιρείας και σε καμία περίπτωση δεν ήταν εκβιαστική.

Ουδεμία πρόθεση είχε να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους διανομείς, αλλά αντιθέτως να προσφέρει, σε όσους το επιθυμούν και λήγει η σύμβασή τους, έναν νέο τρόπο συνεργασίας με την εταιρεία, που θα λειτουργήσει θετικά προς τις δύο πλευρές.

Η αντίσταση στον εργασιακό μεσαίωνα, που έρχεται με τον μανδύα της… ανεξάρτητης συνεργασίας, δεν είναι απλά θέμα διαφορετικής κουλτούρας ή φιλοσοφίας αλλά ταξικών συμφερόντων που συγκρούονται και ζήτημα επιβίωσης για εκατοντάδες διανομείς που δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες και τώρα καλούνται να σκύψουν το κεφάλι για να μη μείνουν άνεργοι.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: