Δήμος Θεσ/νίκης: Αντί να απαιτήσουν δωρεάν ελέγχους, οι εργατοπατέρες διαφημίζουν ιδιώτη με φτηνά τεστ για τους εργαζόμενους!

Με μία απαράδεκτη ανακοίνωση, που μοιάζει με διαφημιστικό φυλλάδιο και υπογράφεται από τον πρόεδρο και τον γραμματέα του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσ/νίκης, λανσάρεται ως «μεγάλη επιτυχία» του σωματείου η εξασφάλιση «φτηνού» τεστ για τον κορωνοϊό στα μέλη του.

Ποια είναι η δουλειά ενός σωματείου; Να διεκδικεί τα δικαιώματα των εργαζόμενων, μεταξύ άλλων μέτρα προστασίας για τη δουλειά τους, που μεταφράζεται σε δωρεάν ελέγχους στην παρούσα συγκυρία.

Ποια είναι αντιθέτως η δουλειά του εργατοπατέρα; Να μην πατάνε ποτέ σε χώρους δουλειάς, να κλίνουν μπίζνες με ιδιώτες και να το διαφημίζουν ως… επιτυχία του σωματείου.

Η ανακοίνωση της ΔΑΣ του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι κατατοπιστική.

Για τα «φθηνά» διαγνωστικά τεστ που διαφημίζουν ο πρόεδρος και ο γραμματέας του ΣΕΔΘ

Με μία απαράδεκτη ανακοίνωση, που μοιάζει με διαφημιστικό φυλλάδιο και υπογράφεται από τον πρόεδρο («Συνδικαλιστική Ανατροπή») και τον γραμματέα (ΑΔΗΚ-στήριξαν ΔΑΚΕ στο συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ) του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσ/νίκης, λανσάρεται ως «μεγάλη επιτυχία» του σωματείου η εξασφάλιση «φτηνού» τεστ για τον κορωνοϊό στα μέλη του. Δεν μας εκπλήσσει μια τέτοια ανακοίνωση και κίνηση από τις συγκεκριμένες παρατάξεις. Ως ΔΑΣ έχουμε να σχολιάσουμε τα εξής:

– Οι εξαφανισμένοι από το σωματείο και τους χώρους δουλειάς μετά τις πρώτες μέρες της επιδημίας, αυτοί που εδώ και εβδομάδες δεν έχουν βγάλει ούτε μια ανακοίνωση και δεν έκαναν καμία κίνηση, για την κατάσταση που επικρατεί στον δήμο με τα ελλιπή μέτρα προστασίας, θέλουν να εμφανίσουν ότι δίνουν «λύσεις» σε προβλήματα.

– Δηλαδή τι μας λένε, ότι τα 100-120 ευρώ που κάνει το τεστ είναι πολλά για τους συναδέλφους και τα 75 ευρώ που «εξασφάλισαν» αυτοί είναι λίγα; Είναι άλλο πράγμα η αλληλεγγύη που πρέπει να δείξουν το σωματείο και οι εργαζόμενοι σε συναδέλφους που αντιμετωπίζουν προβλήματα και δεν μπορούν να ανταποκριθούνε.

– Όταν το αίτημα πολλών συναδέλφων από το εργοτάξιο στα Κωσταντινουπολίτικα, που νόσησε συνάδελφος, είναι να γίνει τεστ σε όλους τους εργαζόμενους του εργοταξίου με ευθύνη του κράτους και της διοίκησης του δήμου, αυτοί έρχονται και μας φέρνουν «προσφορά» από ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο για να πληρώσουν οι συνάδελφοι.

– Κάνουν αυτή την κίνηση την ώρα που δυναμώνουν οι φωνές για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και της επίταξης των ιδιωτικών δομών υγείας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι παρατάξεις που εκφράζουν ο πρόεδρος και ο γραμματέας δεν συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις στις 7 Απρίλη, ημέρα πανελλαδικής δράσης για την υγεία. Ταυτίζονται με την κυβέρνηση, που αντί να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, ενισχύει με πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ τους επιχειρηματίες στον χώρο της υγείας.

– Ενισχύουν το δόγμα της «ατομικής ευθύνης» της κυβέρνησης: αποκλειστικά «ατομική ευθύνη» τα μέτρα προστασίας, «ατομική ευθύνη» και οι εξετάσεις για τον κορωνοιό. Η κυβέρνηση αρνείται τα μαζικά τεστ, παρά τις οδηγίες και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Μαζικά τεστ που πρέπει να γίνουν οργανωμένα και σχεδιασμένα με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών χωρίς να ξαναπληρώσουν οι εργαζόμενοι, που πληρώνουν βαριά φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές.

– Βοηθούν με αυτή την κίνηση και τη διοίκηση του δήμου, να αποποιηθεί τις ευθύνες που έχει.

Ως ΔΑΣ καταγγέλλουμε αυτή την κίνηση της πλειοψηφίας του ΣΕΔΘ. Την μέρα που η πλειοψηφία του σωματείου αποφάσισε το παραπάνω, τα δύο εκλεγμένα μέλη του δ.σ. με τη ΔΑΣ έστειλαν επιστολή στον δήμαρχο (αριθμός πρωτοκόλλου 115203/2020) και απαίτησαν να γίνουν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους του εργοταξίου που νόσησε συνάδελφος , με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών και του δήμου και επιτέλους η διοίκηση του δήμου να πάρει όλα τα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους.

Συνεχίζουμε τη δράση για όλα τα μέτρα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους και την υγεία του λαού.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ και ΟΧΙ ΣΙΩΠΗΛΟΙ.

Αγώνας για να μη μπουν η ζωή και τα δικαιώματα μας σε καραντίνα.

Γραμματεία της ΔΑΣ
15/4/2020

Παράλληλα στάλθηκε επιστολή και στο Δήμο Θεσσαλονίκης, με το αίτημα να παρθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

Προς δήμαρχο Θεσ/νίκης

Θέμα: Να γίνουν εξετάσεις-τεστ σε όλους τους εργαζόμενους του εργοταξίου στα Κωσταντινουπολίτικα

Κύριε δήμαρχε,

Στην ανακοίνωση του γραφείου σας στις 11/4, για το επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού σε εργαζόμενο του δήμου, υιοθετούνται κάποια μέτρα που προτείναμε και οι εργαζόμενοι του δήμου. Δεν αναφέρεται όμως λέξη για τις εξετάσεις-τεστ, που θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν σε όλους τους εργαζόμενους του εργοταξίου. Οι συνάδελφοι με όσα ακούνε και διαβάζουν για την επιδημία, είναι λογικό να είναι ανήσυχοι. Και για αυτούς τους λόγους επιμένουμε να ζητήσετε, με ευθύνη των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, να πραγματοποιηθεί το τεστ σε όλους τους εργαζόμενους του εργοταξίου.

Η κυβέρνηση έχει ευθύνη που δεν πραγματοποιούνται μαζικά τεστ, παρά τα θετικά παραδείγματα άλλων χωρών και τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Αρνείται την πραγματοποίηση τεστ και σε εργαζόμενους που δουλεύουν αυτό το διάστημα και αναγκαστικά συνωστίζονται και στα λεωφορεία για να παν στην εργασία τους και στο χώρο εργασίας τους (σούπερ μάρκετ, εργοστάσια, τράπεζες κ.α.)

Πιστεύουμε ότι εξετάσεις-τεστ (έστω δειγματοληπτικά) πρέπει να πραγματοποιούνται και στους εργαζόμενους των δήμων που εργάζονται όλο αυτό το διάστημα και έρχονται σε επαφή με κόσμο στις κοινωνικές υπηρεσίες, στο «Βοήθεια στο Σπίτι», στις διοικητικές υπηρεσίες κ.α. Τεστ να γίνουν και στους εργαζόμενους της καθαριότητας που μαζεύουν σκουπίδια από νοσοκομεία, αγορές που είναι ανοιχτές, στάσεις λεωφορείων, μαζεύουν πεταμένες μάσκες και γάντια κ.α. Σας καλούμε ως δήμαρχος Θεσ/νίκης, να το απαιτήσετε από την κυβέρνηση.

Τέλος, επειδή εσείς και μέλη της διοίκησης σας με συνεχείς δηλώσεις σας, υποστηρίζετε ότι στον δήμο Θεσ/νίκης έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους και αμφισβητείται τις καταγγελίες των εργαζομένων, σας καλούμε να επισκεφτείτε εργοτάξια και άλλους χώρους εργασίας, να μιλήσετε με εργαζόμενους για το εάν όλα αυτά ισχύουν. Έστω και τώρα εμείς σας καλούμε να πάρετε αποφάσεις για την εφαρμογή όλων των μέτρων προστασίας.

Μιχαηλίδης Λάζαρος-αντιπρόεδρος του ΣΕΔΘ
Μαραντζίδης Φώτης-μέλος δ.σ. του ΣΕΔΘ
14/4/2020

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε τη διαφήμιση που κάνουν οι εργατοπατέρες για την ιδιωτική εταιρία και την… προνομιακή τιμή που εξασφάλισαν.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης προς τους συναδέλφους και λαμβάνοντας υπόψη ότι το ποσό για το τεστ του κορονοιου εξακολουθεί να είναι αποτρεπτικό για την πλειοψηφία του κόσμου, τις τελευταίες ημέρες είναι σε διαρκείς και επίμονες συζητήσεις με διαγνωστικά κέντρα.

Καταλήξαμε σε συμφωνία με τα ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΕ με παρουσία 24 χρόνων στην προσφορά εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών.Να σημειωθεί ότι από την 1η Μαρτίου του 2020 η ΑΝΑΛΥΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΕ εκτελεί με υπευθυνότητα και συνέπεια την δοκιμασία ανίχνευσης του ιού SARSCoV 2 μοριακά με PCR,που είναι η πιο έγκυρη και αξιόπιστη μέθοδος παγκοσμίως,για τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Β.Ελλάδος .

Σας ενημερώνουμε ότι η διενέργεια της εξέτασης COVID-19 για κορονοιό προς όλα τα μέλη του ΣΕΔΘ καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους προσφέρεται στο ποσό των 75 ευρώ . Να σημειώσουμε πως η τιμή για τη συγκεκριμένη εξέταση σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα κυμαίνεται από 120 μέχρι 180 ευρώ.

Η διεύθυνση της Ιατρικής κλινικής είναι Τσιμισκή 51 και για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στη γραμματεία του ιατρείου στα τηλέφωνα 2310252642 και 2310256388.

Το σωματείο παρακολουθεί καθημερινά τη λειτουργία όλων των χώρων εργασίας του Δήμου μας,ακόμη και αυτές τις δύσκολες μέρες λόγω των δεδομένων που έχουν προκύψει από την προσπάθεια μη διασποράς του ιού,με συνεχείς παρεμβάσεις για την προστασία,ασφάλεια και υγεία όλων των εργαζομένων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Κωνσταντίνος Φούντας

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Κωνσταντίνος Φουντούκης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: