Χρήστος Κατσώτης: Την Κυριακή ο λαός να «πετσοκόψει» τις δυνάμεις που υπηρετούν τα κέρδη των λίγων και να ψηφίσει «Λαϊκή Συσπείρωση», τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ (ΒΙΝΤΕΟ)

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ είναι συνέχεια των παρεμβάσεων όλων των κυβερνήσεων, ώστε δήμοι και περιφέρειες να είναι ακόμα πιο εχθρικοί μηχανισμοί για τις λαϊκές ανάγκες και να εξυπηρετούν την κεντρική κυβερνητική πολιτική και τα κέρδη των λίγων.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ είναι συνέχεια των παρεμβάσεων όλων των κυβερνήσεων, ώστε δήμοι και περιφέρειες να είναι ακόμα πιο εχθρικοί μηχανισμοί για τις λαϊκές ανάγκες και να εξυπηρετούν την κεντρική κυβερνητική πολιτική και τα κέρδη των λίγων, τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το ΚΚΕ, ξεκαθάρισε, κρίνει το νομοσχέδιο από τη σκοπιά των αναγκών και των συμφερόντων του λαού, τα οποία θα επιδεινωθούν στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Γι’ αυτό το ΚΚΕ εκφράζει την πλήρη διαφωνία του απέναντι σε μια τοπική διοίκηση που λειτουργεί ως φορομπηχτικός μηχανισμός με ανταποδοτικότητα και ιδιωτικοποιήσεις.

Ο Χρ. Κατσώτης υπογράμμισε ότι ο λαός έχει ανάγκη από εκλεγμένους δημάρχους και συμβούλους που θα αμφισβητούν αυτή τη στρατηγική, γι’ αυτό την Κυριακή πρέπει να «πετσοκόψει» τις δυνάμεις που υπηρετούν τα κέρδη των λίγων και να ψηφίσει «Λαϊκή Συσπείρωση» σε όλη την χώρα, τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ.

Ειδικότερα για το νομοσχέδιο, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ σημείωσε ότι η κυβέρνηση ενισχύει την «κυβερνησιμότητα», δίνοντας ακόμα μεγαλύτερες αρμοδιότητες σε επιτροπές, εξασφαλίζοντάς τους την απόλυτη πλειοψηφία, σε βάρος των αρμοδιοτήτων των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων

Έτσι, εκτός του ότι υποβαθμίζεται ο ρόλος των συμβουλίων, αλλοιώνεται περαιτέρω η επιλογή του λαού και διαμορφώνονται ακόμα πιο πλαστές πλειοψηφίες για παντοδύναμες δημοτικές και περιφερειακές αρχές, για να υλοποιούν απρόσκοπτα επιχειρηματικούς και κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Συγκεκριμένα, δημιουργείται ένα «υπερόργανο», η δημοτική και περιφερειακή επιτροπή αφαιρώντας αρμοδιότητες από το δημοτικό συμβούλιο, καθώς αναλαμβάνει πλέον όλες τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, οι οποίες τελειώνουν, όπως και άλλες αρμοδιότητες.

Στις δύο νέες επιτροπές θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία η παράταξη του δημάρχου και αντίστοιχα του περιφερειάρχη. Από τη μειοψηφία θα εκλέγεται ένα μέλος αν η Επιτροπή είναι 5μελής, 2 μέλη αν είναι 7μελής και 3 μέλη αν είναι 9μελής.

Στις αρμοδιότητες των Επιτροπών θα περιλαμβάνονται η υποβολή αιτημάτων πρόσληψης, η τροποποίηση συμβάσεων, η έγκριση κάθε είδους προγραμματικής σύμβασης, η διαγραφή χρειών, η απαλλαγή προσαυξήσεων.

Ταυτόχρονα, υποβαθμίζεται περαιτέρω η ζωντανή λειτουργία των Συμβουλίων, καθώς ενώ μέχρι τώρα επιτρεπόταν μία φορά τον μήνα συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη ή με μεικτό τρόπο, τώρα θα ισχύει το αντίστροφο: μία φορά τον μήνα διά ζώσης. Επιπλέον, περιορίζεται η δυνατότητα να φέρουν θέματα και ψηφίσματα εκτός ημερήσιας διάταξης οι άλλες παρατάξεις. Προβλέπεται ότι θα μπορεί να προτείνει μέχρι ένα θέμα ο επικεφαλής παράταξης, κι αυτό αν το δεχτεί η πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου. Ακόμα, κάθε δίμηνο θα γίνεται συνεδρίαση λογοδοσίας σε δήμους και Περιφέρειες όπου θα θέτει μέχρι 10 θέματα προς συζήτηση, χωρίς να διασφαλίζει εισαγωγή θεμάτων από τις δυνάμεις της μειοψηφίας. Επίσης, καταργούνται τα ΝΠΔΔ και οι σχολικές επιτροπές, και οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται στον δήμο.

Ενισχύεται η παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του δήμου με σκοπό την μεγαλύτερη μείωση του κόστους, με αρνητικές συνέπειες για τους δημότες. Ο Χρ. Κατσώτης υπογράμμισε ότι επίκειται πλήρης υποβάθμιση πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, οι οποίες θα ανατίθενται σε μάνατζερ.

Συνολικά, η συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης σε συνδυασμό με την ολοένα και μεγαλύτερη μεταφορά αρμοδιοτήτων στους δήμους, δημιουργεί τεράστια προβλήματα και στη μη επαρκής στελέχωση των υπηρεσιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι φορτώνεται η φροντίδα των αδέσποτων στους δήμους χωρίς όμως χρηματοδότηση.

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι η αξιολόγηση επιδόσεων που προβλέπεται, θα γίνεται με βάση την πολιτική κόστους – οφέλους και στόχος είναι ο πιο σφιχτός εναγκαλισμός με τις κεντρικές αντιλαϊκές πολιτικές.

Δείτε το βίντεο:

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: