Αυτό θα πει κοινωνική πολιτική! – Μείωση του επιδόματος ανεργίας για την πλειοψηφία των δικαιούχων φέρνει η κυβέρνηση

Οι περισσότεροι δικαιούχοι θα δουν το ούτως ή άλλως πενιχρό επίδομα των 400 ευρώ να μειώνεται δραστικά, αφού θα συνδέεται με τις προηγούμενες απολαβές τους, βάσει της Έκθεσης Πισσαρίδη.

Μπορεί η κυβέρνηση να μην έχει βρει ακόμα τον φυγόδικο Παππά, έχει βρει όμως τον παπά για να θάψει όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν μείνει και να περάσει όλη την αντιλαϊκή της ατζέντα, μες στην πανδημία.

Ο νέος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού του επιδόματος ανεργίας και τον χρόνο καταβολής του στους δικαιούχους, εφαρμόζοντας τις αντεργατικές προτάσει της έκθεσης Πισσαρίδη.

Ενώ μέχρι σήμερα το επίδομα συνδέεται με τον κατώτερο μισθό και ανέρχεται στα 400 ευρώ, η έκθεση Πισσαρίδη προτείνει να συνδεθεί με τις προηγούμενες απολαβές του ανέργου και να δίνεται μόνο εφόσον αποδεικνύεται ότι αναζητά ενεργά εργασία -διαφορετικά αναλαμβάνει την… “ατομική ευθύνη” για την ανεργία του.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως το ύψος του επιδόματος μειώνεται δραστικά για τη μεγάλη πλειοψηφία των δικαιούχων, δηλαδή για τους χαμηλόμισθους και όσους αμείβονταν με τον βασικό μισθό, ενώ αυξάνεται για τους “υψηλόμισθους”. Ακόμα και αυτοί, όμως, θα λαμβάνουν το αυξημένο επίδομα για έξι μήνες -αντί για 12 που ίσχυε υπό προϋποθέσεις μέχρι τώρα-, ενώ το δεύτερο εξάμηνο θα λαμβάνουν 400 ευρώ, όπως προβλέπεται σήμερα.

Όπως φαίνεται στα παραδείγματα που χρησιμοποιεί το sofokleous.in, για όσους αμείβονταν με τον βασικό μισθό των 650 ευρώ, το επίδομα θα είναι 357 ευρώ (δηλαδή 43 ευρώ λιγότερα), ενώ όσοι έπαιρναν 700 ευρώ μισθό, θα δικαιούνται 385 ευρώ επίδομα. Στον αντίποδα, ένας εργαζόμενος με σχετικά υψηλό μισθό που ανέρχεαι στα 2.200 ευρώ, θα παίρνει επίδομα 1.200 ευρώ, που είναι το ανώτατο όριο -αλλά για λιγότερο διάστημα και με προϋποθέσεις!

Ακολουθεί ο αναλυτικός πίνακας, με τις αντίστοιχες κατηγορίες.

Ο ανυποψίαστος παρατηρητής μπορεί να τσιμπήσει το “τυράκι” της αύξησης στις περισσότερες κατηγορίες, άνω των 720 ευρώ. Στην πράξη όμως, η μεγάλη πλειοψηφία των δικαιούχων είναι στις δύο πρώτες κατηγορίες που βλέπουν το επίδομα να μειώνεται.

Στα παραπάνω ας σημειωθεί πως στατιστικά μόνο ένας στους δέκα καταγεγραμμένους άνεργους στηρίζονται με το επίδομα. Και όπως φαίνεται, η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει ακόμα περισσότερο αυτόν τον αριθμό, βάζοντας τους άνεργους να αποδείξουν πως αναζητούν ενεργά δουλειά και δεν… “τεμπελιάζουν”.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: