Ελισαίος Βαγενάς – Πόλεμος και Ειρήνη την Πρωτομαγιά του 2023

Παραφράζοντας το γνωστό τραγούδι, μπορούμε να πούμε πως στις 21 Μάη «Μέσα από την κάλπη την εκλογική, μας κοιτάζει ο Πόλεμος και του τρέχουνε τα σάλια».

Του Ελισαίου Βαγενά, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ

Παγκόσμιος σταθμός στους αγώνες των εργαζομένων για δουλιά και ζωή με δικαιώματα, για κοινωνική ανατροπή των αιτιών που «ματώνουν» τους λαούς, είναι σε όλον τον κόσμο η Ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Ακρίβεια, ενεργειακή φτώχεια, ανεργία, ελαστικές μορφές απασχόλησης, απλήρωτη εργασία, βαριά φορολογία του λαού και τόσο άλλα που μας «βαραίνουν» καθημερινά είναι εδώ, όπως και οι φοροελαφρύνσεις, τα υπερκέρδη των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων. Για να μας υποδείξουν τη βαθιά ταξική διαίρεση της σύγχρονης κοινωνίας του καπιταλισμού.

Όπως εδώ είναι οι κλυδωνισμοί στο αμερικάνικο τραπεζικό σύστημα, τα νέα σημάδια ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας, η διαμόρφωση προϋποθέσεων της επόμενης καπιταλιστικής κρίσης με νέες αρνητικές συνέπειες για τους λαούς. Για να μας δείξουν πως αυτό το σύστημα έχει στο «πετσί» του την εκμετάλλευση, την αναρχία και ανισομέτρια στην ανάπτυξη, όπως και τις αναπόφευκτες οικονομικές κρίσεις.

«Κοινός παρανομαστής» των παραπάνω είναι το καπιταλιστικό κέρδος, που είναι το «εύφλεκτο υλικό» της «φωτιάς» του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, με υπαρκτό τον κίνδυνο κλιμάκωσης και γενίκευσης του πολέμου. Σε Αφρική, Ασία κ.ά. εμφανίζονται νέες εστίες έντασης, ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ανάμεσα στο ευρωατλαντικό (ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ) και το ευρωασιατικό (Κίνα – Ρωσία) κέντρο. Οι δύο πλευρές της σύγκρουσης «κραδαίνουν» και το «ρόπαλο» των πυρηνικών όπλων.  Πρόσφατα ο αμερικανός στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, έκανε σαφές πως ο πόλεμος «θρονιάστηκε» για τα καλά στην Ευρώπη.

Στον πόλεμο αυτό, που γίνεται για αντιλαϊκά συμφέροντα (τη μοιρασιά του ορυκτού πλούτου, της ενέργειας, των δρόμων μεταφοράς των εμπορευμάτων, για γεωπολιτικά στηρίγματα, για τα μερίδια των αγορών), συμμετέχει, δυστυχώς, και η χώρα μας. Αυτό γίνεται με ευθύνη όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) που μετέτρεψαν τη χώρα σε «σταυροδρόμι» του νατοϊκού θανάτου, με τη δημιουργία νέων βάσεων και τη γιγάντωση των παλιών. Η κυβέρνηση της ΝΔ έστειλε στον πόλεμο τόνους πολεμικού υλικού, τεθωρακισμένα, τώρα κουβεντιάζει την αποστολή 100 αρμάτων Leopard, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει διαψεύσει ούτε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ότι του ζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση με τον Γερμανό Καγκελάριο Ο. Σολτς. Τα κόμματα αυτά ψήφισαν και στο ευρωκοινοβούλιο τη συνέχιση του πολέμου. «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι» μου είναι οι θέσεις του ΜΕΡΑ25 περί «νέου κινήματος Αδεσμεύτων», που δήθεν θα σταματήσει τους πολέμους. Όλοι τους ήταν χειροκροτητές της αντιδραστικής κυβέρνησης Ζελένσκι και του ναζί εκπροσώπου του στην Ελληνική βουλή, με το ΚΚΕ να λάμπει με την απουσία του.

Τα κόμματα εξουσίας διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, όταν παρουσιάζουν τη συμμετοχή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο δήθεν ως «ασπίδα» προστασίας έναντι της τουρκικής επιθετικότητας. Ψευδολογούν όταν χαρακτηρίζουν τη χώρα μας «πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».

Κι αυτό γιατί δεν μπορεί να υπάρξει τέτοιος «πυλώνας» μέσα στο «τσουνάμι» της βαρβαρότητας που βιώνουν οι εργαζόμενοι, όπως μας «μαρτύρησε» το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, αλλά και η προηγούμενη καπιταλιστική κρίση και η νέα, που κοντοζυγώνει, καθώς και ο πολεμικός «καύσωνας», που μας κυκλώνει.

Οι αμερικανικές βάσεις και οι νατοϊκοί προστάτες δεν αποτελούν καμία εγγύηση ειρήνης και ασφάλειας, όπως δείχνει η μαρτυρική Ιστορία της Κύπρου, όπου οι νατοϊκές βάσεις δεν σταμάτησαν την τουρκική εισβολή και κατοχή. Σήμερα οι τουρκικές «γκρίζες ζώνες», που έχουν μετατραπεί σε «Γαλάζια Πατρίδα», φέρουν τη «στάμπα» των παζαριών ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ με την τουρκική αστική τάξη, ώστε αυτή να μείνει μακριά από τη ρωσική «επιρροή». Με τι αντάλλαγμα; Μπροστά μας, είτε με αυτοδύναμη κυβέρνηση, είτε με «κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας» βρίσκεται μια προσωρινή συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας, επώδυνη για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, που επιπλέον θα «ναρκοθετήσει» παραπέρα το μέλλον των δύο λαών.

Σε αυτές τις συνθήκες είναι αξιέπαινη η διοργάνωση εικαστικής έκθεσης της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας με τη συμμετοχή καλλιτεχνών του νομού Λάρισας με θέμα: «Η Ειρήνη και η Αλληλεγγύη, Ελπίδα και Ανάγκη των Λαών», στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, που θα διαρκέσει έως τις 7 Μάη. Γιατί η τέχνη μπορεί και αφυπνίζει!

Παραφράζοντας το γνωστό τραγούδι, μπορούμε να πούμε πως στις 21 Μάη «Μέσα από την κάλπη την εκλογική, μας κοιτάζει ο Πόλεμος και του τρέχουνε τα σάλια».

Σήμερα πρέπει να δυναμώσει η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτόν. Τίποτα δεν κερδίζει ο λαός μας από την εμπλοκή της Ελλάδας! Να γιατί το ΚΚΕ απαιτεί να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, να απεμπλακεί η Ελλάδα από τους επικίνδυνους σχεδιασμούς που αιματοκυλούν τους λαούς, να μην σταλούν ελληνικά όπλα και ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία. Η ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει ενίσχυση της προοπτικής για να αποδεσμευτεί η χώρα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο μας.

Ο λαός της Λάρισας, που στοχοποιείται εξαιτίας της αμερικάνικης βάσης στην 110 ΠΜ, έχει συμφέρον όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν και στηρίζουν τον πόλεμο να είναι όσο γίνεται πιο αδύναμα μετά τις εκλογές. Για να είναι αδύναμη και η στήριξη του πολέμου. Για να βγει ακόμα πιο δυνατή η λαϊκή θέληση για απεμπλοκή από το μακελειό.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας στις 30/4/23 via 902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: