Έξαλλος ο ΣΕΒ με την κυβέρνηση! – Ο Μητσοτάκης ικανοποιεί άλλο ένα πάγιο αίτημα του ΚΚΕ

Την ώρα που γονατίζει τους εργοδότες, με τα ελαστικά ωράρια για να μαζεύουν ελιές οι εργαζόμενοι, η κυβέρνηση ικανοποιεί πάγια αιτήματα των κομμουνιστών και προωθεί την αυτοδιαχείριση στην αντιμετώπιση της πανδημίας με DIY μεθόδους αυτοδιάγνωσης.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει νομοσχέδιο για την ελαστική διευθέτηση του ωραρίου, χωρίς πληρωμένες υπερωρίες και συναφή βαρίδια του παρελθόντος, για να διευκολύνει τους εργαζόμενους να μαζεύουν τις ελιές τους, προκαλεί όμως κύμα οργής από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων, που νιώθει πως η κυβέρνηση μεροληπτεί συστηματικά εναντίον των μελών του.

Στη σημερινή του ομιλία στην ΚΟ της ΝΔ, ο Μητσοτάκης εξήγησε το σκεπτικό της κυβέρνησης, που φέρνει επιτέλους, ύστερα από σαράντα χρόνια, τα ευρωπαϊκά δεδομένα στη χώρα μας, κρατάει “κατοχυρωμένο ως έχει” το οκτάωρο, προσθέτοντας απλώς για τους εργαζόμενους “το δικαίωμα να ζητήσει ο ίδιος, σε συνεννόηση με τον εργοδότη του, να εργαστεί πιο πολύ για ένα διάστημα, κερδίζοντας σε άδεια, σε μία εποχή που θα το επιλέξει ο ίδιος”!

Η ρύθμιση αυτή αναμένεται να φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τους εργοδότες, καθώς μέχρι τώρα καταπατούσαν αυθαίρετα το οκτάωρο στις επιχειρήσεις τους, ενώ τώρα θα συνεχίσουν να κάνουν ακριβώς το ίδιο βάσει νόμου, με κάποιους ονειροπόλους να θεωρούν πως θα πάρουν περισσότερη άδεια ως αντάλλαγμα και να μοιράζονται τις αυταπάτες του αρνιού που συζητά με τον λύκο τι θα φάνε για γεύμα. Είναι γνωστά άλλωστε τα συνεχή κρούσματα εκβιασμών που δέχονται τα αφεντικά από τους υπαλλήλους τους, οι οποίοι διαπραγματεύονται πάντα από θέση ισχύος, έχοντας στο πλευρό τους τη νομοθεσία και τα ελεγκτικά όργανα της κυβέρνησης που έχουν γονατίσει τους καπιταλιστές, ιδίως στην περίοδο της πανδημίας.

Το κερασάκι στην τούρτα, όμως, είναι ότι η κυβέρνηση επισημοποιεί την ακραία φιλεργατική της μορφή δηλώνοντας ανοιχτά πως έρχεται να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα του ΚΚΕ -όπως λέει ο πρωθυπουργός- με την εξίσωση της αποζημίωση της απόλυσης που λαμβάνουν οι εργατοτεχνίτες με εκείνη των υπόλοιπων υπαλλήλων!

Ωστόσο οι κομμουνιστές δείχνουν την αχαριστία τους και λένε από το portal του 902 πως ο Μητσοτάκης αποσιωπεί το κύριο: ότι οι απολύσεις έχουν σχεδόν απελευθερωθεί πλήρως, ότι οι εργοδότες μέσα από ένα όργιο πιέσεων εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους σε «εθελοντικές» αποχωρήσεις και πως η αποζημίωση για την απόλυση έχει περιοριστεί δραματικά. Με άλλα λόγια, πιέζουν για ακόμα μεγαλύτερες παραχωρήσεις της κυβέρνησης προς την προνομιούχο εργατική τάξη, που έχει μάθει να ζει με τα επιδόματα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμα βήμα προς την επικράτηση της κουλτούρας της αυτοδιαχείρισης, προωθώντας τη μέθοδο της αυτο-διάγνωσης με τα self-test, μακριά από την εργοδοτική ευθύνη και την κρατική γραφειοκρατία.

Υγ: Εντάξει, σε μια ομιλία του πρωθυπουργού, είναι έτοιμος να ακούσει κανείς πολλές ανακρίβειες, ακόμα και φαιδρούς ισχυρισμούς. Όλα όμως έχουν ένα όριο, και αν το περάσει κανείς, οι πράξεις του και οι δηλώσεις του δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: