Έφυγε από τη ζωή ο Θωμάς Χαλβατζής

Απροσδόκητα έφυγε χτες απ’ τη ζωή ένας μεγάλος αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα, που η μορφή του αποτυπώθηκε στην κλασική φωτογραφία της Πύλης του Πολυτεχνείου, πάνω από τα κάγκελα στην Κολώνα, ως τη στιγμή που μπήκε το τανκ. 

Απροσδόκητα έφυγε χτες απ’ τη ζωή ένας μεγάλος αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα, που η μορφή του αποτυπώθηκε στην κλασική φωτογραφία της Πύλης του Πολυτεχνείου, πάνω από τα κάγκελα στην Κολώνα, ως τη στιγμή που μπήκε το τανκ.

Ο Θωμάς Χαλβατζής, γεννημένος στην Κοζάνη το 1946, μόλις το προπερασμένο Σάββατο ήταν στο Πολυτεχνείο για να καταθέσει ένα κόκκινο γαρύφαλλο, σαρανταπέντε χρόνια μετά την εξέγερση, στη μνήμη αυτών που έφυγαν, έτσι απλά, όπως άρμοζε σ’ έναν αλύγιστο αγωνιστή, κομμουνιστή, καλλιτέχνη κι Άνθρωπο.

Παιδί εργατικής κομμουνιστικής οικογένειας, οργανώνεται στα 18 του, το 1964, στη Νεολαία Λαμπράκη. Νωρίτερα, μόλις 15 χρονών,
στις 26 του Οκτώβρη το 1961, μαθητής του νυχτερινού Γυμνασίου, παραμονές εκλογών της βίας και της νοθείας, γυρνώντας από το σχολείο πετάει τρικάκια της ΕΔΑ, για τις εκλογές. Έτσι γνωρίζει για πρώτη φορά την “περιποίηση” της Ασφάλειας Κοζάνης. Το 1965 ζει στην Καστοριά, όπου και πάλι κυνηγιέται από την Ασφάλεια, δικάζεται και καταδικάζεται με την κλασική στημένη κατηγορία της “αντίστασης κατά της αρχής”.

Ο Θωμάς Χαλβατζής παρουσιάζεται στο στρατό το 1966. Η Δικτατορία τον βρίσκει στρατευμένο, τον περνάει από στρατοδικείο. Βασανίστηκε, φυλακίστηκε κι έμεινε αλύγιστος και μόλις απολύεται το 1969, οργανώνεται στην ΚΝΕ. Συλλαμβάνεται ξανά στην κατάληψη της Νομικής και βασανίζεται στην Ασφάλεια των Μεσογείων από τον Μπάμπαλη…. Καταδικάζεται σε εξάμηνη φυλάκιση, ασκεί έφεση, αφήνεται ελεύθερος και περνάει στη σεμνή αγωνιστική αιωνιότητα, αλύγιστος, πάνω από τα κάγκελα στην Κολόνα της ιστορικής Πύλης.

Ο Θωμάς Χαλβατζής , μαχητής για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για τα ιδανικά του σοσιαλισμού, πάλεψε να εκφραστεί μαχόμενος στη ζωή και με την τέχνη. Ασχολήθηκε με το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη γλυπτική, με καλλιτεχνήματα από φυσητό γυαλί ως τον Καραγκιόζη. Ήταν μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών και του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών -ΣΦΕΑ.

 

Ο ζωηρός κι ατίθασος αγωνιστής Θωμάς Χαλβατζής θα κηδευτεί με πολιτική κηδεία στο νεκροταφείο Ζωγράφου στις 3 το μεσημέρι την Πέμπτη 29 Νόεμβρη.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: