Ζέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα: Η Κούβα και οι επαγγελματίες της υγείας της είναι ένας πυλώνας διεθνούς αλληλεγγύης

“Η αλληλεγγύη και η ανθρωπιστική συμβολή των χιλιάδων Κουβανών επαγγελματιών στον τομέα της υγείας, οι οποίοι, με τεράστιες θυσίες και την στήριξη από τις οικογένειές τους, προσφέρουν υπηρεσίες σε πολλά έθνη, αξίζουν την αναγνώριση και όχι την αμφισβήτηση με ψέματα και συκοφαντίες.”

Η ομιλία της πρέσβειρας της Κούβας Ζέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα (Zelmys Maria Dominguez Cortina) στην εκδήλωση της ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ, με θέμα «Κούβα: Η Επανάσταση στην υγεία του λαού και η διεθνιστική της διάσταση». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 του Οκτώβρη 2020, στο πλαίσιο της στήριξης του αιτήματος για απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στην ιατρική ταξιαρχία «Χένρι Ριβ», ως ελάχιστο φόρο τιμής στους Κουβανούς ήρωες γιατρούς, γέννημα – θρέμμα των κατακτήσεων της σοσιαλιστικής επανάστασης.

Ευχαριστώ πολύ τους φίλους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για την διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης και για την διαχρονική στήριξη και αλληλεγγύη. Ευχαριστώ πολύ και όλους εσάς που παρευρίσκεστε.

Η Κουβανική Επανάσταση, που θριάμβεψε την 1 Ιανουάριου του 1959, στερήθηκε αρχικά χιλιάδων γιατρών, ως αποτέλεσμα μιας εγκληματικής εκστρατείας της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Από τις απαρχές της, κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες και πόρους στον τομέα της υγείας και στην κατάρτιση επαγγελματιών υγείας με υψηλή ειδίκευση. Μεταξύ των επιτευγμάτων της κουβανικής σοσιαλιστικής επανάστασης σε αυτά τα 60 χρόνια, υπήρξε για παράδειγμα ότι το εθνικό σύστημα υγείας της Κούβας είναι δωρεάν σε όλα τα επίπεδα για ολόκληρο τον πληθυσμό. Είναι επίσης πολύ σημαντική η πρακτική της προληπτικής ιατρικής, βασισμένη σε ένα κοινωνικό μοντέλο ικανό να ενεργεί με την εκπαίδευση και την πρόληψη, και με βάση την αρχή ότι κανείς δεν αφήνεται αβοήθητος στη χώρα μας.

Σήμερα είναι φανερά τα θετικά αποτελέσματα και τα στατιστικά στοιχεία, για παράδειγμα στην αναλογία 9,0 γιατρών ανά 1000 κατοίκους, που είναι το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο και ένα από τα πιο πολύτιμα επιτεύγματα μας, το οποίο έχει γίνει μια εξαιρετική δύναμη για τη χώρα. Θεωρούμε ότι η πρόσβαση στην υγεία είναι ένα στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα και η Κούβα συμβάλλει στην ικανοποίηση αυτού του δικαιώματος. Υπάρχουν εξειδικευμένα νοσοκομεία και διαγνωστικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση οποιοσδήποτε ασθένειας, όπως είναι σήμερα η επιδημία COVID-19, εκτός από την εμπειρία και τον επαγγελματισμό των εργαζομένων του συστήματος υγείας, οι οποίοι έχουν βοηθήσει σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε διάφορα μέρη του πλανήτη.

Η εκπαίδευση επιστημόνων και επαγγελματιών υγείας στην Κούβα, καθώς και η χρήση υψηλής τεχνολογίας για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία της νόσου Covid-19 επιτρέπουν την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας. Η επιστημονική συμβολή στην καταπολέμηση του COVID-19 ήταν καθοριστική. Περισσότερα από 13 βιοφαρμακευτικά προϊόντα βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε στάδιο κλινικών δοκιμών. Αξιοποιείται η επιστημονική εργασία με πολύ καινοτόμο και περιεκτικό τρόπο. Έχουν αναπτυχθεί περισσότερες από 700 έρευνες και 16 κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη για 13 φαρμακευτικά προϊόντα. Το φάρμακο Ιντερφερόνη Άλφα 2Β, που δημιουργήθηκε και παράγεται από το Κουβανικό Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας, είναι πολύ σημαντικό και έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στην Κίνα κατά αυτού του νέου κορονοϊού. Επίσης έχει επιτευχθεί η ανάπτυξη ενός πιθανού εμβολίου κατά του COVID-19 με το όνομα Sovereign 01 – το πρώτο στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική – που έλαβε άδεια για κλινικές δοκιμές, μεταξύ των περισσότερων από 200 που αναπτύσσονται στον κόσμο.

Η κουβανική φαρμακευτική βιομηχανία εγγυάται επίσης την παραγωγή ήδη δοκιμασμένων και εξαιρετικά αποτελεσματικών φαρμάκων όπως είναι η ανασυνδυασμένη ανθρώπινη Ιντερφερόνη 2Β, που είναι μέρος μιας άλλης ομάδας φαρμάκων, τα οποία αποτελούν μέρος του πρωτοκόλλου περίθαλψης για ασθενείς με αυτή την ασθένεια και για την αντιμετώπιση των επιπλοκών που μπορεί να προκαλέσει.

Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι, από τον θρίαμβο της επανάστασης, η Κούβα διακρίθηκε για το πνεύμα της αλληλεγγύης και του διεθνισμού. Ο ρόλος της διεθνούς συνεργασίας της Κούβας στον τομέα της υγείας και της βιοτεχνολογίας είναι πολύ σημαντικός για πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Για πολλά χρόνια η Κούβα έστειλε ταξιαρχίες υγειονομικών σε διάφορες χώρες, καθώς και φοιτητές ιατρικής, και έστειλε καθηγητές για τη δημιουργία ή την ενίσχυση ιατρικών σχολών σε φτωχές χώρες. Η Κούβα και οι επαγγελματίες της υγείας της είναι ένας πυλώνας διεθνούς αλληλεγγύης, λόγω του αλτρουισμού και του ηρωισμού τους, που ανατρέπουν και αποδομούν όλες τις συκοφαντίες των εκστρατειών που γίνονται για την υποβάθμιση του έργου τους.

Το Διεθνές Σώμα Ιατρών που ειδικεύονται σε καταστάσεις φυσικών καταστροφών και σοβαρών επιδημιών με την ονομασία Henry Reeve, εργάστηκε σε σεισμούς, στον αγώνα κατά του Έμπολα στην Αφρική και σε άλλες δύσκολες συνθήκες σε πολλές χώρες του κόσμου και τώρα αντιμετωπίζει τον COVID-19 σε πολλές χώρες του κόσμου. Το όνομά του είναι προς τιμήν του Δρ. Henry Reeve από το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, ο οποίος τον 19ο αιώνα αγωνίστηκε για την κουβανική ανεξαρτησία και ήταν ένα παράδειγμα αλληλεγγύης και διεθνισμού.

Όλοι οι Κουβανοί υγειονομικοί που ταξίδεψαν για να εκπληρώσουν μια αποστολή αντιμετώπισης και ελέγχου του COVID-19 το έκαναν μετά από ρητό αίτημα των αρχών των χωρών όπου παρέχουν τις υπηρεσίες τους, καθώς και εκείνων των χωρών που ήδη, πριν από την πανδημία, προσέφεραν ιατρική βοήθεια. Όλοι οι Κουβανοί επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας που προσχώρησαν σε αυτές τις ταξιαρχίες το έκαναν ελεύθερα και εθελοντικά και χωρίς κανένα είδος εξαναγκασμού.

Για δεκαετίες και μέχρι σήμερα, σε εκείνα τα έθνη με τις πιο δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, αυτή η συνεργασία προσφέρεται ως χειρονομία αλληλεγγύης, χωρίς η Κούβα να λαμβάνει οποιαδήποτε οικονομική αποζημίωση. Παρομοίως, και σύμφωνα με τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών για τη συνεργασία μεταξύ αναπτυσσόμενων χωρών και μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, η Κούβα συνεργάζεται με πολλά έθνη βάσει της συμπληρωματικότητας και της μερικής αποζημίωσης για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, των οποίων τα ποσά συμφωνούνται μεταξύ των χωρών ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες στην χώρα που δέχεται την βοήθεια.

Η αλληλεγγύη και η ανθρωπιστική συμβολή των χιλιάδων Κουβανών επαγγελματιών στον τομέα της υγείας, οι οποίοι, με τεράστιες θυσίες και την στήριξη από τις οικογένειές τους, προσφέρουν υπηρεσίες σε πολλά έθνη, αξίζουν την αναγνώριση και όχι την αμφισβήτηση με ψέματα και συκοφαντίες. Η στάση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών που εξαπολύει εκστρατείες δυσφήμισης ενάντια σε αυτή τη μεγάλη ανθρώπινη προσπάθεια είναι άξια περιφρόνησης και έχει πολιτική σκοπιμότητα.

Θεωρούμε ότι η πρωτοβουλία των φίλων της Κούβας να ζητήσουν το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης να απονεμηθεί στο σώμα των Κουβανών γιατρών Henry Reeve, είναι μια σημαντική δράση για να αναδειχθεί η αλήθεια για τη διεθνιστική αλληλεγγύη και συνεργασία των επαγγελματιών της Κούβας στον τομέα της υγείας και να αποκρουστούν οι συκοφαντικές εκστρατείες που προσπαθούν να δυσφημίσουν αυτήν τη μεγάλη ανθρωπιστική προσπάθεια, μιας μικρής και ταυτόχρονα μεγάλης, σοσιαλιστικής χώρας, που έχει αποκλειστεί από έναν ισχυρό εχθρό στη μέση της Καραϊβικής.

Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες για ό, τι έχει γίνει στην Ελλάδα, τους φίλους που υποστήριξαν την πρωτοβουλία, συμπεριλαμβανομένου του ΚΚΕ. Η ελληνική επιτροπή με συντονιστή τον Βελισάριο Κοσσυβάκη, παρουσίασε ήδη μέσω του διακεκριμένου καθηγητή Γιάννη Μηλιού, το αίτημα στη νορβηγική επιτροπή και έγινε δεκτό. Έχουν συγκεντρώσει περισσότερες από 100.000 υπογραφές που θα συνεχίσουν να συλλέγονται έως τις 31 Ιανουάριου 2021.

Φυσικά φίλοι, η διατήρηση των επιτευγμάτων που έγιναν σε διάφορους τομείς της ανάπτυξης της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής, ήταν δύσκολη, καθώς, από τον θρίαμβο της επανάστασης το 1959, οι διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ έχουν ενορχηστρώσει πολλές ενέργειες για να ανατρέψουν την σοσιαλιστική κυβέρνηση της Κούβας και να ανακτήσουν την ηγεμονία και την κυριαρχία τους στη χώρα μας. Έχουν επιβάλει έναν άδικο οικονομικό, εμπορικό και χρηματοδοτικό αποκλεισμό, που είναι το κύριο εμπόδιο στην ανάπτυξη της Κούβας, και στα πλαίσια του οποίου παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο που επηρεάζει όχι μόνο την Κούβα, αλλά και τρίτες χώρες. Εκτός από τον αποκλεισμό, οι ηγέτες των ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει μεθόδους όπως: η άμεση επιθετικότητα, η υπονόμευση και η προπαγάνδα κατά της Κούβας.

Η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση αυξάνει τις επιθετικές ενέργειες της με σκοπό να εμποδίσει την ικανοποίηση των βασικών αναγκών του κουβανικού λαού και τις καθημερινές δραστηριότητές του και να κατηγορήσει την κουβανική κυβέρνηση για αυτό, προκειμένου να προσπαθήσει να αποδείξει την αποτυχία του σοσιαλισμού και να αποτρέψει το λαό από το να συνεχίσει να υποστηρίζει την επανάσταση. Έχουν πάρει πολλά οικονομικά μέτρα διαφόρων ειδών που βλάπτουν τις κύριες πηγές εισοδήματος της χώρας και εμποδίζουν την κουβανική κυβέρνηση να έχει πρόσβαση στα προϊόντα που είναι απαραίτητα για τον πληθυσμό και την ανάπτυξη του έθνους. Οι κύριες πηγές εισοδήματος της χώρας δέχονται συνεχώς επίθεση για να μας στραγγαλίσουν: μεταξύ άλλων η υγεία, ο τουρισμός, τα εμβάσματα κ.α. Προσπαθούν να προωθήσουν ένα κοινωνικό ξέσπασμα στην Κούβα, ως μέρος καθαρά εκλογικών συμφερόντων και για να τα έχουν καλά με την αντικουβανική μαφία που εδράζεται στο Μαϊάμι.

Χρησιμοποιούν επίσης πολύ έντονα την ιδεολογική υπονόμευση, εφευρίσκουν ψευδή πρόσχημα για να μας τοποθετήσουν σε άδικες λίστες, εξαπολύουν εκστρατείες ενάντια στους γιατρούς μας, ενάντια στους ηγέτες μας, ενάντια στα επιτεύγματα και τις ενέργειες της κουβανικής επανάστασης, δημιουργούν επίσης ψευδή θύματα και ψευδείς παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων για να αμαυρώσουν την εικόνα της επανάστασης.

Επιπλέον, συνεχίζεται η συνένοχη σιωπή της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών όσων αφορά την τρομοκρατική επίθεση εναντίον της κουβανικής πρεσβείας, που έγινε στην Ουάσιγκτον στις 30 Απριλίου. Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο κόσμος καταδίκασε τις 581 κρατικές τρομοκρατικές ενέργειες κατά των διπλωματικών αντιπροσωπειών της Κούβας μετά τον θρίαμβο της Επανάστασης τον Ιανουάριο του 1959. Η εχθρική πολιτική της Ουάσιγκτον κατά της Κούβας προκαλεί μίσος και βία. Παράλληλα με τη σιωπή για την επίθεση, απορρίπτουμε τη ένταξη της Κούβας στον κατάλογο εκείνων που «δεν συνεργάζονται με τις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες» των Ηνωμένων Πολιτειών, που είναι ένας παράνομος κατάλογος που δεν αναγνωρίζεται από κανένα διεθνές φόρουμ ή από εξουσιοδοτημένο συλλογικό όργανο για θέματα αγώνα κατά της τρομοκρατίας, και με αυτό επιδιώκει να δυσφημίσει την Κούβα και να πιέσει τρίτες χώρες για τις σχέσεις τους με το νησί.

Η Κούβα καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να επιβιώσει και να αναπτυχθεί ενώ αντιμετωπίζει αυτές τις δυσκολίες και συνεχίζει να προσπαθεί να καταστήσει το οικονομικό και κοινωνικό της μοντέλο πιο αποτελεσματικό, σε συνεχή διαβούλευση με το λαό, που είναι αυτός που λαμβάνει τις βασικές αποφάσεις και φέρνει σε πέρας την καθημερινή ζωή της χώρας. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ενεργειών στα πλαίσια του αποκλεισμού που εμποδίζουν την Κούβα, για παράδειγμα, να αποκτήσει βασικό εξοπλισμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά αντίστοιχα και για το πετρέλαιο και τα τρόφιμα. Αυτές οι ενέργειες καταδικάζονται από τα Ηνωμένα Έθνη και από τους φίλους αλληλέγγυους σε όλο τον κόσμο.

Οι τρέχουσες προτεραιότητες της Κούβας είναι: η αντιμετώπιση της πανδημίας, η καταγγελία του αποκλεισμού και των οικονομικών διώξεων, καθώς και η εφαρμογή της οικονομικής και κοινωνικής στρατηγικής.

Επομένως, είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των υποστηρικτικών και των φίλων όπως εσείς, στη στήριξη των διεθνιστών Κουβανών γιατρών και στην διοργάνωση πρωτοβουλιών για να αναδείξετε την αλήθεια για την Κούβα σε όλους τους τομείς. Αλλά, πάνω απ’ όλα, είναι σημαντική η συνεχής καταγγελία του άδικου οικονομικού, εμπορικού και χρηματοδοτικού αποκλεισμού των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της Κούβας, ο οποίος είναι μια πράξη γενοκτονίας εναντίον ενός γενναίου, κυρίαρχου και αλληλέγγυου λαού.

Ευχαριστώ πολύ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: