Τεχνητή νοημοσύνη εναντίον απεργών – Σύστημα “προειδοποίησης” απεργιών από σταρτ-απ

Φακέλωμα εργασιακών παραπόνων που προμηνύουν κινητοποιήσεις υπόσχεται αυστριακή εταιρεία πληροφορικής

Δεν πάνε πολλά χρόνια από τότε που οι κομμουνιστές κατηγορούνταν ως “τεχνοφοβικοί” και “καχύποπτοι” έναντι της χρήσης του διαδικτύου, ειδικότερα όμως έναντι των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Έκτοτε έχει κυλήσει αρκετό νερό στ’ αυλάκι, οι εξελίξεις ωστόσο επιβεβαιώνουν ότι η προσοχή στη χρήση τους, όχι μόνο δεν είναι παράλογη φοβία, αλλά επιβεβλημένη ανάγκη.

Η επικοινωνία εκατοντάδων μελών συνδικαλιστικών ενώσεων μεταξύ τους μέσω ΜΚΔ, έδωσε την ιδέα στην αυστριακή “νεοφυή” επιχείρηση prewave, που ξεκίνησε από το περιβάλλον του Πολυτεχνείου Βιέννης, να συλλέξει και να αναλύσει διαδικτυακά δεδομένα, ώστε να προβλέψει το ξέσπασμα απεργιακών κινητοποιήσεων σε μια. Σε διαδικτυακό της άρθρο, η ιδρύτρια της σταρτ-απ έγραψε πως “οι απεργίες είναι συνήθως πολυ ξεκάθαρα δημόσια σημάδια για μη ικανοποιητικές συνθήκες εργασίας”. Αυτά τα σημάδια όμως, διακρίνονται και στα ΜΚΔ που χρησιμοποιούν οι δυνάμει απεργοί εργαζόμενοι.

Μέσω τεχνητής νοημοσύνης, το πρόγραμμα της prewave διαβάζει μεταξύ άλλων αναρτήσεις εργαζομένων, όπου παραπονούνται για την εργασία τους.

Η εταιρεία ήδη διαφημίζει την πετυχημένη πρόβλεψη απεργίας σε λιμάνι της Ινδονησίας, 18 μέρες πριν προκηρυχθεί. Υπόσχεται επίσης πως μπορεί να προβλέψει κινδύνους πολιτικών αναταραχών, υποθέσεις διαφθοράς, αλλά και πιθανότητες νομικών διώξεων σε βάρος της ενδιαφερόμενος επιχείρησης.

Η ιδρύτρια απορρίπτει τις κατηγορίες περί κατασκοπίας εργαζομένων, ισχυριζόμενη πως συλλέγονται μόνο “δημόσια δεδομένα”, δεν κοινοποιούνται τα ονόματα των χρηστών και υπάρχει συνεργασία με ΜΚΟ για την “υπεύθυνη διαχείριση των δεδομένων.

Γίνεται φανερό πώς η πρόβλεψη απεργιών μπορεί να γίνει ισχυρό όπλο αποτροπής τους Στα χέρια της εργοδοσίας, αλλά και στοχοποίηση συνδικαλιστικών κι άλλων εργαζομένων που πρωτοστατούν σε αυτές. Κι αν αυτά σας φαίνονται μακριά από την ελληνική πραγματικότητα,  σκεφτείτε μόνο τη σπουδή του νέου υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση να καθιερώσει την ηλεκτρονική ψηφοφορία για την κήρυξη απεργιών.

Από unionize.de

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: