Ταξικό λοκντάουν – Βία και αστυνομοκρατία στις φτωχογειτονιές της Μαδρίτης σε καραντίνα

Την αλληλεγγύη τους στους διαδηλωτές εξέφρασαν οι οπαδοί της Ράγιο Βαγιεκάνο και του ΚΚ Εργαζομένων της Ισπανίας.

Για τους περισσότερους εκτός Ισπανίας, η μοναδική περίπτωση να έχουν ακούσει για το Βαγιέκας, είναι ως έδρα της Ράγιο Βαγιεκάνο, της θεωρούμενης -μάλλον όχι άδικα – ως πιο εργατικής και αντιφασιστικής ομάδας της Ιβηρικής. Η λαϊκή αυτή συνοικία της Μαδρίτης, ανήκει σε μία από τις 37 φτωχογειτονιές της ισπανικής πρωτεύουσας, που βρίσκονται εδώ και μέρες σε τοπικό λοκντάουν, καθώς η κεντροαριστερή κυβέρνηση Σάντσεθ – Ποδέμος, συνεπικορούμενη από την τοπική δεξιά κυβέρνηση της Μαδρίτης,  αντί να λάβει μέτρα προστασίας και ενίσχυσης των δομών υγείας στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, απλά επιχειρεί να τις αποκόψει από το “υγειές” σώμα της πόλης, επιτρέποντας τη μετακίνησή τους εκτός ορίων μόνο για λόγους εργασίας, υγείας και σπουδών. Ουσιαστικά όμως αποτελεί απλά μια μορφή “τιμωρίας” και ελέγχου, με πρακτικά μηδενικό επιδημιολογικό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι οι γειτονιές της καραντίνας στηρίζουν οικονομικά τους βασικούς κλάδους της οικονομίας των ευπορότερων περιοχών, καθώς το 86,5% των εργαζομένων από εκεί μετακινείται καθημερινά για τις δουλειές του εκτός τόπου κατοικίας, με το 45% να χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς, έναντι 33% που είναι ο μέσος όρος συνολικά στη Μαδρίτη.

Ο κατασταλτικός χαρακτήρας των μέτρων γίνεται φανερός και από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι κινητοποιήσεις των κατοίκων στο Βαγιέκας, που φυσικά αντιδρούν στην “ταξική καραντίνα” που τους έχει επιβληθεί: Αστυνομοκρατία, γκλομπ, ακόμα και σκηνές που παραπέμπουν στη δολοφονία του Τζορτ Φλόιντ στις ΗΠΑ, με αστυνομικούς να πατούν στο λαιμό διαδηλωτή:

https://twitter.com/VKseDefiende/status/1309206956293455879

Την κατάσταση αυτή δε θα μπορούσαν να αφήσουν ασχολίαστη οι “Μπουκανέρος”, οι οργανωμένοι οπαδοί της Βαγιεκάνο δηλαδή, που “ευχαρίστησαν” με μήνυμά τους την τοπική κυβέρνηση για την αστυνομική αβροφροσύνη:

“Ευχαριστούμε την κυβέρνηση της Μαδρίτης για την αναλογική και ανθρωπιστική επέμβαση σήμερα το απόγευμα. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Οι πολίτες, η υγείας μας και ο Covid-19 είναι οι προτεραιότητές της”.

Την αλληλεγγύη του στους διαδηλωτές που γεύτηκαν την αστυνομική καταστολή εξέφρασε και το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων της Ισπανίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως:

“Για την περιφερειακή κυβέρνηση, η διαμαρτυρία είναι έγκλημα μόνο όταν γίνεται σε εργατικές γειτονιές. Κάτω η καταστολή κατά του εργαζόμενου λαού!”:

https://twitter.com/pctemadrid/status/1309218545167986688

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: