Συνελήφθη ξανά, ανήμερα των εκλογών, ο Ισπανός κομμουνιστής ράπερ Pablo Hasel

Aνήμερα της μεγάλης γιορτής της αστικής δημοκρατίας, η “δημοκρατία” έδειξε ξανά τα δόντια της, συλλαμβάνοντάς τον, ενώ κατευθυνόταν προς μια δράση αλληλεγγύης.

Ο κομμουνιστής Πάμπλο Χασέλ έχει βρεθεί επανειλημμένα στο στόχαστρο του αστικού κράτους της Ισπανίας για τις επαναστατικές ιδέες που εκφράζει στα τραγούδια του και έχει βρεθεί ακόμα και στο εδώλιο του κατηγορούμενου, μπροστά στο δικαστήριο. Χτες, ανήμερα της μεγάλης γιορτής της αστικής δημοκρατίας, η “δημοκρατία” αυτή έδειξε ξανά τα δόντια της, συλλαμβάνοντάς τον, ενώ κατευθυνόταν προς μια δράση αλληλεγγύης.

Ο ράπερ συνελήφθη χθες στις 18.30 στην περιοχή Καστεγιόν, στη διάρκεια ελέγχου της τροχαίας, όταν οι αστυνομικοί διαπίστωσαν πως σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης λόγω μη παρουσίας του σε δικαστή για το αδίκημα της ελαφράς σωματικής βλάβης.

Ο μουσικός κατευθυνόταν σε εκδήλωση προς τιμήν του Χοσέ Φρανθίσκος Θέλα Σεοάνε, που αποφυλακίστηκε πριν λίγες μέρες μετά από 30 και πλέον χρόνια φυλάκισης για τη συμμετοχή του στην ένοπλη οργάνωση GRAPO (Ομάδες Αντιφασιστικής Αντίστασης 1ης Οκτώβρη). Τελικά η εκδήλωση δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς ο Σεοάνε αναχώρησε για τη γενέτειρά του στη Γαλικία. Ο Χάσελ παραδέχτηκε ότι δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο και τώρα η Πολιτοφυλακή ερευνά αν ακόμα το ένταλμα είναι σε ισχύ.

Ο ράπερ έχει βρεθεί επανειλημμένα στο στόχαστρο της αστικής δικαιοσύνης. Το Μάρτη του 2015 είχε καταδικαστεί  για πρώτη φορά για τα τραγούδια του, που θεωρήθηκαν υποκίνηση σε τρομοκρατικές πράξεις και προσβολή κατά του Στέμματος και των κρατικών θεσμών.

Πέρυσι το Μάρτη, το δικαστήριο του επέβαλε δυο έτη και μια μέρα φυλάκισης, μαζί με πρόστιμο 24.300 με παρόμοιες κατηγορίες και το επιβαρυντικό της υποτροπής, με αφορμή 64 αναρτήσεις του Χάσελ στο τουίτερ και ένα τραγούδι στο youtube. Η ποινή αυτή μειώθηκε στο εφετείο τον περασμένο Σεπτέμβρη σε εννιά μήνες, καθώς οι δικαστές ενέμειναν στην ενοχή του ράπερ, εκτιμώντας ωστόσο πως τα μηνύματά του «δε συνιστούν πραγματικό κίνδυνο» για το κοινό.

Πάντως, όσες φορές κι αν συλλάβουν και καταδικάσουν το ράπερ, το πιθανότερο είναι πως εκείνος θα απαντάει όπως το Μάρτη του 2018 όταν του ανακοινώθηκε η τότε ποινή: “Θα περάσω 5 χρόνια στη φυλακή για εγκλήματα γνώμης, αλλά δε θα παραδοθώ ποτέ. Ποτέ σκατοφασίστες”.

Με πληροφορίες από elpais.com

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: