Σύμβαση της εργοδοσίας με σωματείο-φάντασμα καταγγέλλει το συνδικάτο Μετάλλου στη Γερμανία

Σύμβαση με σωματείο-σφραγίδα χωρίς κανένα μέλος στην επιχείρηση καταγγέλλει το συνδικάτο IG -Metall, με τη διοίκηση να απειλεί ακόμα και με μεταφορά της έδρας αν δε γίνει αποδεκτή η συμφωνία.

Σε μια πρωτοφανή στα γερμανικά χρονικά πρακτική προχώρησε η διοίκηση της VEM Motors στη Γερμανία, όπου εδώ και πολύ καιρό 450 εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις απαιτώντας την υπογραφή επιχειρησιασκής σύμβασης, προχώρησε σε υπογραφή σύμβασης με το λεγόμενο “Χριστιανικό Συνδικάτο Μετάλλου” (CGM), το οποίο, όπως καταγγέλλει ο τοπικός γραμματέας του μεγαλύτερο συνδικάτου μετάλλου της Γερμανίας IG Metall, δεν έχει κανένα μέλος στην εν λόγω επιχείρηση.

Η σύμβαση με το CGM προβλέπει κάποιες αυξήσεις, οι οποίες όμως ισχύουν ως δεσμευτικές μόνο για τα μέλη, ενώ στους υπόλοιπους εργαζόμενους, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων έχει οργανωθεί αυτό το διάστημα στην IG Metall, αυτές μπορούν να δοθούν μόνο με τη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη. Είναι λοιπόν εξαιρετικά πιθανό η κίνηση αυτή να γίνεται για να διασπαστεί ο αγώνας των εργαζομένων και να υπάρξει μαζική στρατολόγησή τους στο φιλεργοδοτικό σωματείο.

Προς το παρόν οι εργαζόμενοι δε φαίνεται να δελεάζονται από το “τυράκι”, επιμένοντας στις διεκδικήσεις τους. Για το επόμενο διάστημα οι εργαζόμενοι έχουν προτείνει ημερομηνίες συνάντησης με τη διοίκηση, που αν δεν τηρηθούν θα συνεχίσουν με κινητοποιήσεις. Στο μεταξύ η διοίκηση αφήνει να εννοηθεί ότι η επιμονή στην υπογραφή σύμβασης με την IG Metall θα σημάνει από πλευράς επιχείρησης αναθεώρηση του πλάνου επενδύσεων ή ακόμα και της έδρας της.

Εντύπωση βέβαια προκαλεί η σπουδή του τοπικού γραμματέα Γιάνεκ Τομασέφσκι να απαλλάξει από ευθύνες τους Κινέζους επενδυτές της VEM Motors, επικαλούμενος το σεβασμό που δείχνουν στη γερμανική νομοθεσία οι κινεζικές επιχειρήσεις. Παρά τις διαβεβαίωσεις της γερμανικής διοίκησης πως τα κεντρικά είναι ενήμερα για την εν λόγω κίνηση, ο συνδικαλιστής επιμένει ότι υπάρχει άγνοια της ιδιοκτησία ή τουλάχιστον διαστρέβλωση της πραγματικότητας εκ μέρους της διοίκησης. Για το λόγο αυτό προτείνει ως λύση την απευθείας επαφή με την έδρα της επιχείρησης στην Κίνα, με στόχο να “διαφωτίσουν” τους επενδυτές για τα τεκταινόμενα. Η αλήθεια είναι πως δύσκολα μπορεί κανείς να δεχτεί τον ισχυρισμό περί ανυποψίαστων επενδυτών, εξάλλου τα έργα και οι ημέρες άλλων επιχειρήσεων, με γνωστότερη στα καθ’ημάς περίπτωση εκείνη της Cosco στον Πειραιά καθιστούν ακόμα πιο απίθανο τον ενδεχόμενο να βρίσκεται η ιδιοκτησία στο σκοτάδι για τα τεκταινόμενα.

Με πληροφορίες από jungewelt.de

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: