Ρωσικές «τροχιοδεικτικές βολές» αναθεώρησης για το Κατίν: Για πλαστογραφία της «Υπόθεσης Κατίν» κάνει λόγο το TASS

Μετά από δεκαετίες προσχώρησης της Ρωσίας στην αντικομμουνιστική – αντισοβιετική προπαγάνδα…

Εδώ και τρεις δεκαετίες η ρωσική ηγεσία έχει προσχωρήσει στις συκοφαντικές και γκεμπελικής έμπνευσης κατηγορίες, που αξιοποιούν η Πολωνία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ ενάντια στη Σοβιετική Ενωση, σχετικά με τη δολοφονία χιλιάδων Πολωνών αξιωματικών στο δάσος του Κατίν, κοντά στο Σμολένσκ.

Κατά τη διάρκεια της φασιστικής κατοχής ο Γκέμπελς επιδίωξε να ρίξει την ευθύνη αυτής της δολοφονίας στην ΕΣΣΔ και στον Στάλιν, για να πλήξει την αίγλη της ΕΣΣΔ. Η ηγεσία της Σοβιετικής Ενωσης απέκρουσε τις κατηγορίες και αμέσως μετά την απελευθέρωση της περιοχής συγκρότησε επιτροπή με επικεφαλής τον Νικολάι Μπουρντένκο, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι Πολωνοί στρατιώτες εκτελέστηκαν στο Κατίν το φθινόπωρο του 1941 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, κι όχι από τις δυνάμεις ασφαλείας της ΕΣΣΔ την άνοιξη του 1940, όπως ισχυριζόταν η φασιστική Γερμανία.

Από τη δεκαετία του ’90, ωστόσο, η ρωσική πλευρά, για τη διευκόλυνση της διείσδυσης των ρωσικών μονοπωλίων στην Πολωνία και στις άλλες χώρες της ΕΕ, προσχώρησε στην αντικομμουνιστική – αντισοβιετική προπαγάνδα. Εμφανίστηκαν δήθεν «ντοκουμέντα», που έριχναν την ευθύνη της δολοφονίας στον Στάλιν και στην υπόλοιπη ηγεσία της ΕΣΣΔ. «Ντοκουμέντα» που η γνησιότητά τους καταρρίφθηκε από τον γνωστό νομικό και κομμουνιστή βουλευτή Β. Ιλιούχιν. Παρ’ όλα αυτά η ρωσική ηγεσία επέμεινε σε αυτήν τη στάση, που διευκόλυνε το να γίνει η «υπόθεση του Κατίν» η «σημαία» του αντισοβιετισμού στην ΕΕ και ψήφισε μάλιστα το 2010 και σχετικό ψήφισμα της Ρωσικής Κρατικής Δούμας.

Τριάντα χρόνια πέρασαν από τότε που τόνοι λάσπης έχουν ριχθεί στην ΕΣΣΔ γι’ αυτήν την υπόθεση και την περασμένη βδομάδα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS σε δημοσίευμά του κάνει λόγο για αποχαρακτηρισμό αρχειακών εγγράφων σχετικά με τις εκτελέσεις Πολωνών από τους ναζί και για πλαστογραφία της «Υπόθεσης Κατίν». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα ντοκουμέντα αυτά αποδεικνύουν την ενοχή της ναζιστικής Γερμανίας για το έγκλημα στο Κατίν, και όχι της ΕΣΣΔ…

Καταθέσεις και ανακρίσεις Πολωνών που υπηρετούσαν τους Γερμανούς ναζί

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας (FSB) του Σμολένσκ «αποχαρακτήρισε αρχειακά έγγραφα σχετικά με τα εγκλήματα που διέπραξαν οι ναζί στην περιοχή κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, μεταξύ αυτών και αρχειακά υλικά για εκτελέσεις Πολωνών και την πλαστογραφία από τις γερμανικές ειδικές υπηρεσίες της “Υπόθεσης Κατίν”», αναφέρει το TASS.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα αρχειακά έγγραφα περιλαμβάνουν αναφορές, στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών και ειδικές αναφορές του Τμήματος Αντικατασκοπείας του σοβιετικού στρατού SMERSH των ετών 1944 – 1945. Σημαντικό μέρος αποτελείται από πρακτικά ανάκρισης Πολωνών, που υπηρετούσαν υπό τις διαταγές των Γερμανών στην περιοχή Σμολένσκ, του ιατροδικαστή του Βασιλικού Δικαστηρίου της Βουδαπέστης, Imre Szecsοdy, του μέλους της επιτροπής που διερεύνησε τη δολοφονία των Πολωνών αξιωματικών στο δάσος του Κατίν, Bolesaw Smektaa, και άλλων εμπλεκομένων.

«Για παράδειγμα, ο Πολωνός Eduard Potkansky, που υπηρετούσε στο τάγμα εργασίας που σχημάτισαν οι Γερμανοί από Πολωνούς στο στρατόπεδο δίπλα στον σταθμό Krasny Bor στην περιοχή του Σμολένσκ, είπε ότι το καλοκαίρι του 1943, οι Γερμανοί αποφάσισαν να δείξουν στους άνδρες του τάγματος εργασίας τους τάφους Πολωνών αξιωματικών στο δάσος του Κατίν».

«Κατά τα λεγόμενα των Γερμανών, στους τάφους αυτούς ήταν θαμμένοι περίπου 12.000 εκτελεσμένοι Πολωνοί αξιωματικοί, ενώ άλλα περίπου 3.000 άτομα ήταν θαμμένα σε άλλο μέρος και αυτοί οι τάφοι δεν έχουν ακόμη βρεθεί», θυμάται ο Ποτκάνσκι.

«Ο αιχμάλωτος πολέμου Ρομάν Κοβάλσκι, ο οποίος επίσης υπηρετούσε στο τάγμα εργασίας και επισκέφθηκε τον ομαδικό τάφο στο δάσος του Κατίν, πρόσθεσε στην κατάθεσή του ότι “από τις σορούς των εκτελεσθέντων, ήταν εμφανές ότι επρόκειτο για πολύ πρόσφατα θύματα”». «Από τους δημοσιευμένους καταλόγους των Πολωνών αξιωματικών που εκτελέστηκαν στο Κατίν, πολλοί από το τάγμα εργασίας μας αναγνώρισαν ανάμεσα στους εκτελεσθέντες, από τα επώνυμά τους, γνωστούς τους, οι οποίοι είχαν συλληφθεί πολύ νωρίτερα από την Γκεστάπο και είχαν σταλεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία», τόνισε.

Ο Smektaa κατέθεσε στη SMERSH ότι πριν από τον πόλεμο εργαζόταν ως δικαστικός γραμματέας του στρατοδικείου της 14ης πολωνικής μεραρχίας και στη συνέχεια έγινε υπεύθυνος για τους Ρώσους εργάτες στο γερμανικό εργοστάσιο Fokke-Wulf.

«Τον Απρίλιο του 1943, διορίστηκε ως μέλος επιτροπής για τη διερεύνηση της μαζικής δολοφονίας Πολωνών στρατιωτών και αξιωματικών. Ενας από τους διοικητές της Υπηρεσίας Ασφαλείας (SD) των SS στο Πόζναν, ο Geppner, στα πλαίσια ενημερωτικής συζήτησης προειδοποίησε την επιτροπή ότι η επίσκεψή τους στο Κατίν είχε προπαγανδιστικούς σκοπούς και ότι κατά την επιστροφή τους από εκεί πρέπει να δηλώσουν ότι είδαν προσωπικά 12.000 σορούς Πολωνών αξιωματικών».

Στη συνέχεια η SD «υποχρέωσε τα μέλη της επιτροπής να μιλήσουν μπροστά σε συγκεντρωμένους Πολωνούς εργάτες με προπαγανδιστικές αναφορές για την επίσκεψή τους στο Κατίν. Τα κείμενα των εκθέσεων (αναφορών) είχαν προηγουμένως λογοκριθεί και επιμεληθεί από την SD», σημειώνεται στα αρχειακά έγγραφα.

Ριζοσπάστης

Φωτογραφία Αρχείου: Γερμανοί στρατιώτες παραβιάζουν τη συνοριακή γραμμή με την Πολωνία

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: