Σιωπηρή γενοκτονία – Ακόμα και 10χρονα παιδιά στείρωναν οι αρχές της Βόρειας Καρολίνας για 45 χρόνια

Νέα μελέτη αποκαλύπτει την έκταση του κρατικού προγράμματος ευγονικής στις ΗΠΑ, που επηρέασε δυσανάλογα των πληθυσμό των μαύρων της Βόρειας Καρολίνας.

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τα απαράδεκτα προγράμματα «ευγονικής στείρωσης» που εφαρμόζονταν από το κράτος για δεκαετίες στις ΗΠΑ φέρνει στο φως μελέτη που δημοσιεύεται στο «American Review of Political Economy», αναδεικνύοντας μάλιστα το γεγονός ότι υπήρχε ιδιαίτερη στοχοποίηση των μαύρων Αμερικανών.

Συγκεκριμένα, η μελέτη εξετάζει πρόγραμμα στείρωσης που εφαρμόστηκε στη Βόρεια Καρολίνα από το 1929 ως το 1974.

Σχεδόν 7.600 άνδρες, γυναίκες και παιδιά, ενίοτε ηλικίας ακόμη και 10 ετών (!), υποβλήθηκαν σε στείρωση χειρουργικά στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, που δημιουργήθηκε για να υπηρετηθεί το… «δημόσιο συμφέρον», εμποδίζοντας ανθρώπους με προβλήματα ψυχικής υγείας ή… «λειψούς στο μυαλό» να αναπαραχθούν. Οι περισσότερες από τις επεμβάσεις έγιναν καταναγκαστικά.

Η μελέτη εξετάζει την περίοδο από το 1958 ως το 1968, κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν πάνω από 2.100 στειρώσεις στην πολιτεία. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, οι στειρώσεις σχετίζονταν με την εξίσου αντιδραστική αστική θεωρία του «πλεονάζοντος πληθυσμού» και στοχοποιούσαν ιδιαίτερα τον πληθυσμό των μαύρων.

«Η δυσανάλογη χρησιμοποίηση της ευγονικής στείρωσης των μαύρων πολιτών της Βόρειας Καρολίνας αποτελούσε πράξη γενοκτονίας», αναφέρει ο Ουίλιαμ Ντάριτι, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Ντιουκ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο οποίος υπενθυμίζει ο ορισμός της γενοκτονίας σύμφωνα με τον ΟΗΕ αφορά πράξεις με σκοπό «τον μερικό ή ολικό αφανισμό μιας εθνικής, φυλετικής, ή θρησκευτικής ομάδας», συμπεριλαμβανομένης της «επιβολής μέτρων που αποσκοπούν στην αποτροπή των γεννήσεων εντός της ομάδας», θύμισε.

Ερευνητικό έργο που έχει προηγηθεί είχε ήδη καταδείξει πως το πρόγραμμα έθετε με δυσανάλογο τρόπο στο στόχαστρο τους Αφροαμερικανούς.

Πολύ κατόπιν εορτής, το 2010, η πολιτεία της Β. Καρολίνας δημιούργησε ένα ίδρυμα κι ένα ταμείο για να δοθούν αποζημιώσεις στα θύματα του προγράμματος που βρίσκονται ακόμη στη ζωή, ενώ οι πρώτες επιταγές, αξίας 20.000 δολαρίων η καθεμία, εστάλησαν από το ταμείο άλλα 14 χρόνια μετά, το 2014, σε μόλις 220 άτομα…

Από 902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: