Σε ψηφιακές ανακαινίσεις σοβιετικών διαμερισμάτων ποντάρει η ΙΚΕΑ στη Ρωσία

Μία από τις ιδέες των υπεύθυνων της επιχείρησης, ήταν να αξιοποιήσουν το γεγονός πως το 60% των Ρώσων ζει σε διαμερίσματα της σοβιετικής εποχής, που έχουν ένα συγκεκριμένο αριθμό σχεδιασμών και κάτοψης.

Στη σοβιετική κληρονομιά πατάει ο σουηδικός κολοσσός στο χώρο της επίπλωσης στη Ρωσία, προκειμένου να αντεπεξέλθει στον οξυνόμενο ανταγωνισμό από ονλάιν εταιρείες, όπως η Amazon και η Wayfare. Μπορεί το 90% των πωλήσεων της εταιρείας διεθνώς να διεξάγεται ακόμα στα μεγάλα καταστήματα, που βρίσκονται στα προάστια ή έξω από τις πόλεις, ωστόσο οι αριθμοί των επισκεπτών στα φυσικά καταστήματα έχουν τελματώσει, καθώς ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι μετακινούνται στα κέντρα των πόλεων, οδηγούν λιγότερο και παραγγέλνουν συχνότερα διαδικτυακά.

Στη Ρωσία, μία από τις ιδέες των υπεύθυνων της επιχείρησης, ήταν να αξιοποιήσουν το γεγονός πως το 60% των Ρώσων ζει σε διαμερίσματα της σοβιετικής εποχής, που έχουν ένα συγκεκριμένο αριθμό σχεδιασμών και κάτοψης. Για το λόγο αυτό, δημιούργησαν μια ψηφιακή πλατφόρμα, όπου αντιγράφονται τα συνηθέστερα σχέδια των διαμερισμάτων της σοβιετικής εποχής, και παρουσιάζονται στον καταναλωτή “ψηφιακές” ανακαινίσεις των χώρων αυτών με έπιπλα ΙΚΕΑ, στα οποία οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν κλικ για να τα επιλέξουν και να τα παραγγείλουν.

Η υπηρεσία αυτή ονομάζεται “Κβαρτιροτέκα” (Επιλογή διαμερισμάτων) και έχει φέρει περίπου 2,8 εκ. νέους επισκέπτες στην ιστοσελίδα της ΙΚΕΑ από τη δημιουργία της τον περασμένο Ιούνη, οδηγώντας σε αύξηση των πωλήσεων κατά 17% μόνο μέχρι την Αύγουστο που καταγράφηκαν τα τελευταία στοιχεία. Πλέον, η Ρωσία αποτελεί την πιο δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά για την ΙΚΕΑ μετά την Ουγγαρία, και η εταιρεία σκέπτεται να επεκτείνει την υπηρεσία ψηφιακής ανακαίνισης και σε άλλες χώρες με πολυκατοικίες από τη σοσιαλιστική περίοδο, όπως η Γερμανία, η Πολωνία και η Κίνα.

“Πολλοί άνθρωποι δεν πίστευαν πως θα μπορούσαν να κάνουν οτιδήποτε καλό με αυτό το στάνταρ τυπικό σχεδιασμό”, υποστηρίζει ο Πόντους Έρντελ, επικεφαλής της ΙΚΕΑ στη Ρωσία: “Η ιδέα ήταν να δείξουμε πως υπάρχουν πολλά διαφορετικά πράγματα να κάνει κανείς και να εμπνεύσει τους ανθρώπους να κάνουν κάτι για να αλλάξουν τη ζωή στα σπίτια τους”. Εξάλλου όλοι ξέρουμε ότι ο ορισμός της πρωτοτυπίας και του προσωπικού στιλ είναι οι συνθέσεις με έπιπλα ΙΚΕΑ, τα οποία μάλιστα προσφέρονται σε τιμές κατά πολύ υψηλότερες από όσο κόστισαν τα ίδια τα διαμερίσματα όταν είχαν κατασκευαστεί επί ΕΣΣΔ.
relates to Ikea’s Web App Brings Interior Design to Soviet-Era Apartments

 

Με πληροφορίες από bloomberg.com

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: