Ρόμαν Προτάσεβιτς: Ένας… “ακτιβιστής” που βρωμάει φασισμό!

Ο… “ακτιβιστής” δημοσιογράφος είναι ένα φασιστικό μπουμπούκι, που ήταν στο Μεϊντάν της Ουκρανίας, πόζαρε με το κομμένο κεφάλι του αγάλματος του Λένιν και πρωτοστάτησε ακόμα και σε κάψιμο βιβλίων ως γνήσιος νεοναζί.

Τι εστί Ρόμαν Προτάσεβιτς; Εξαρτάται ποιον θα ρωτήσεις και τι θα πιστέψεις. Αυτούς που βλέπουν τα πραγματικά γεγονότα ή αυτούς που τα προσαρμόζουν στο σχήμα των επιθυμιών τους.

Ας δούμε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Ο Μητσοτάκης χαρακτήρισε σοκαριστική την… κρατική “αεροπειρατία” της Λευκορωσίας, αλλά έχει πολύ μεγαλύτερες αντοχές μπροστά στη μαφιόζικη δολοφονία ενός δημοσιογράφου στη χώρα του, που προφανώς δεν τον σοκάρει εξίσου. Η αξιωματική αντιπολίτευση -όπως και μέρος της μείζονος- ευθυγραμμίζονται κατ’ ουσίαν, με τις δικές τους αποχρώσεις και βάζουν τις δικές τους πινελιές στο κυρίαρχο αφήγημα.

Κάποια φίλα προσκείμενα προς τον ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ παρουσίασαν τον Ρόμαν Προτάσεβιτς ως έναν… ακτιβιστή, ενώ μιλούσαν για τις ευθύνες της ΕΥΠ, που μας άφησε -ως χώρα- εκτεθειμένους. Και η αλήθεια είναι πως δύσκολα μπορείς να διακρίνεις τις ουσιαστικές διαφορές τους, πχ από την Ομάδα Αλήθειας και τη γραμμή του Μαξίμου, που στοχοποιούν όποιον βλέπει τη συνολική εικόνα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και άλλοι δημοσιολόγοι, όπως το (νεο) φιλελεύθερο πνεύμα του Μάνου Βουλαρίνου, που ανέλαβε τη βρώμικη δουλειά να διατυπώσει ανοιχτά και επίσημα όσα καλλιεργούσαν τα επιτελεία των ποικιλώνυμων τρολ τις τελευταίες ώρες, με στόχο τη… Σοβιετική Ένωση και το ΚΚΕ!

Ποιο είναι όμως το μπουμπούκι που υπερασπίζονται και τι κρύβεται πίσω από τον μανδύα του… “ακτιβιστή”; Απάντηση: Ένα σκοτεινό παρελθόν με πολλές σβάστικες.

Αν ξύσουμε λοιπόν κάτω από την επιφάνεια του ακτιβιστή δημοσιογράφου, βλέπουμε μεταξύ άλλων πως ο Προτάσεβιτς ήταν ενεργό μέλος της εθνικιστικής οργάνωσης “Pahonia”, μιας ένοπλης ομάδας της Λευκορωσίας που έχει συνεργαστεί με το νεοναζιστικό τάγμα Αζόφ στον πόλεμο της Ουκρανίας. Παράλληλα, ο Προτάσεβιτς είναι εξαιρετικά δραστήριος σε μια σειρά ΜΜΕ και ΜΚΔ, όπου δε διακρίνεται μόνο για την αντικυβερνητική του δράση – προπαγάνδα αλλά και για τις πλάτες που έχει από μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών της Δύσης, κάτι που εξηγεί το ενδιαφέρον που δείχνουν για την περίπτωσή του και το… ακτιβιστικό προφίλ που του έχουν φιλοτεχνήσει. Και έχουν πολύ καλούς λόγους να το κάνουν για να κρύψουν άλλες πτυχές που δεν πρέπει να βγαίνουν πολύ προς τα έξω.

Ο Προτάσεβιτς κινούνταν σε χώρους όπου η ναζιστική ιδεολογία συμβάδιζε αρμονικά με τον “φιλοευρωπαϊκό” προσανατολισμό και την αντικυβερνητική δράση, συνδυάζοντας κάθε δυνατό μέσο, από τα ΜΜΕ και τα social media ως τα παραστρατιωτικά κινήματα.

Όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της ΕΦΣΥΝ: “Το εθνικιστικό, αντικομμουνιστικό «Μέτωπο Νεολαίας» (Малады Фронт), που ιδρύθηκε το 1997, εμφανίστηκε στις εντεινόμενες διαδηλώσεις την περίοδο 1996-1997 στη Λευκορωσία ενώ αρκετά μέλη του φαίνεται ότι κάνουν εκπαίδευση ακόμα και με όπλα.”

Πιο χειροπιαστά δείγματα γραφής έδωσε με τη δράση του στη γειτονική Ουκρανία, στις ανοιχτά φασιστικές διαδηλώσεις του Μεϊντάν που δίνουν μια γεύση για τις επιδιώξεις του και στη Λευκορωσία. Πέρα από τις υπηρεσίες του στην προπαγάνδα του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ, υπάρχει μια χαρακτηριστική εικόνα όπου πρωταγωνιστεί στο γκρέμισμα ενός αγάλματος του Λένιν ενώ ποζάρει με το κομμένο κεφάλι του αγάλματος!

Στις αρχές του ’17, το… ευγενικό του έργο μεταφέρεται στη Λευκορωσία, όπου η δράση του για τη δημοκρατία στις γραμμές του μαύρου νεοναζιστικού μπλοκ κορυφώνεται με το… συμβολικό κάψιμο βιβλίων!

Και επειδή ο.καλος δημοκράτης ποτέ δε χάνεται, επιβραβεύεται με την κλήση του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την πιο σημαντική βδομάδα της ζωής του όπως είπε καθώς κάνει σειρά επαφών, αλλά και μια θέση εργασίας στο ραδιόφωνο Euroradio.fm, που στηρίζεται οικονομικά από τις ΗΠΑ!

Το 2020 τον βρίσκει επικεφαλής άλλου ενός αντικυβερνητικού ειδησεογραφικού μέσου (Nexta), που χρηματοδοτούνταν από πολωνικές μυστικές υπηρεσίες, ενώ φαίνεται πως είχε πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας! Και ποιος ακτιβιστής δεν έχει τέτοιες πηγές εξάλλου;

Εν κατακλείδι: τα θαυμαστά έργα του Ρομάν Προτάσεβιτς δεν αφήνουν αμφιβολίες για το ποιόν του. Αν τώρα κάποιοι θεωρούν καλή τακτική να στρουθοκαμηλίζουν και να τον βαφτίζουν μαχητή της ελευθερίας, το μόνο βέβαιο είναι πως δεν τους ξεγέλασε με τις υποκριτικές του ικανότητες αλλά ξεπλένουν συνειδητά έναν φασίστα. Έχουν εξάλλου τη σχετική τεχνογνωσία από τα καθ’ημάς…

Με πληροφορίες από ΕΦΣΥΝ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: