Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Γενέθλια για το “Σουλτάνο” εν μέσω οξυνόμενης καταστολής και πολεμοκαπηλείας

Εκμετάλλευση παιδιών για πολεμοχαρή ρητορική, εκθέσεις όπλων σε πανεπιστήμια και καταστολή σε βάρος αντιϊμπεριαλιστικών δράσεων είναι μερικές μόνο από τις ψηφίδες του μωσαϊκού της Τουρκίας που συνδιαμόρφωσε ο πρόεδρος της χώρας, γεννημένος σαν σήμερα το 1954.

O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επονομαζόμενος και “σουλτάνος” συμπληρώνει σήμερα τα 74 του χρόνια. Στα συνολικά 15 χρόνια που βρίσκεται στην ηγεσία της Τουρκίας, ως πρωθυπουργός αρχικά κι από το 2014 μέχρι σήμερα με το αξίωμα του προέδρου, έχει αναμφίβολα αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας του. Αν και ο αυταρχισμός δεν είναι ακριβώς καινούργιο στοιχείο της διακυβέρνησης του, η όξυνσή του σε συνδυασμό με μια εντεινόμενα φιλοπόλεμη ρητορική και πρακτική, που βρίσκει αυτή την περίοδο την κύρια εφαρμογή της στις επιχειρήσεις στο Αφρίν, διαπιστώνεται με κλιμακούμενη ένταση τα τελευταία χρόνια. Τρία περιστατικά των τελευταίων ημερών αρκούν για να δώσουν μια γεύση του κλίματος στη χώρα. Το πρώτο εξ αυτών έχει κάνει ήδη το γύρο του κόσμου, όταν πριν δυο μέρες σε ομιλία του σε τουρκική επαρχία, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε δίπλα σε ένα κοριτσάκι ντυμένο με στολή ειδικών δυνάμεων, προτρέποντάς το να σταματήσει τα κλάματα και υποσχόμενος πως θα θάψει το φέρετρο της με την τουρκική σημαία. “Είναι έτοιμη για όλα”, δεν είναι;” συνέχιζε ο Ερντογάν υπό τις ιαχές του πλήθους “Ρέις (αρχηγέ), πήγαινέ μας στο Αφρίν”, στις οποίες απάντησε “Όταν αποφασίσουμε να πάμε, δε θα σας αφήσουμε εδώ. Αν το θέλει ο Θεός, θα πάμε μαζί. Αυτή που έχουν ενημερωθεί για κινητοποίηση (σε στρατιωτική επιχείρηση) ας είναι έτοιμοι. Στο ίδιο μήκος κύματος, σε χθεσινή ομιλία του σε επαρχιακό συνέδριο του κόμματος στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας δήλωσε πως : “Θα καλέσουμε σε επιστράτευση όποτε χρειαστεί. Πρώτα εγώ και μετά εσείς θα πάμε στο Αφρίν”. Η τουρκική κυβέρνηση έχει μάλιστα δημιουργήσει ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή που ενημερώνει τους υπόχρεους πολίτες, όλους δηλαδή όσοι έχουν εκπληρώσει την στρατιωτική τους θητεία, που όπως και στην Ελλάδα, είναι υποχρεωτική, σε περίπτωση επιστράτευσης.

Η επιχείρηση εξοικείωσης της τουρκικής γνώμης με την ιδέα ενός πιθανόν γενικευμένου πολέμου περνάει μέσα από διάφορους διαύλους, όπως δείχνει το παράδειγμα μιας έκθεσης όπλων που φιλοξενείται στο Πολυτεχνείο της Μαύρας Θάλασσας στην Τραπεζούντα. Στο συνεδριακό κέντρο του πολυτεχνείου εκτίθενται πολλών ειδών όπλα και περίστροφα, υπό τον εύγλωττο τίτλο “Μέρες Αμυντικής Βιομηχανίας”. Την έκθεση αυτή επισκέπτονται οργανωμένα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου οι μαθητές λαμβάνουν αναλυτικές πληροφορίες για τα “εκθέματα”. Όλα αυτά σε μια περίοδο που η βία στα τουρκικά σχολεία αυξάνεται, το ίδιο και η νόμιμη και παράνομη οπλοκατοχή (που αποτελεί περίπου το 85% του συνόλου), η οποία έχει δεκαπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, καθώς υπολογίζεται πως πλέον ένας στους τέσσερις κατοίκους οπλοφορούν.  Η κυβέρνηση εξάλλου, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιούλη ανοιχτά ενθαρρύνει τη χορήγηση αδειών οπλοφορίας με πρόσχημα την “αποτροπή πραξικοπημάτων”.

Η καλλιέργεια κλίματος πολεμοκαπηλείας και εθνικιστικής υστερίας δε θα μπορούσε παρά να πηγαίνει χέρι-χέρι με την καταστολή όσων δυνάμεων προσπαθούν να ανορθώσουν το ανάστημά τους σε αυτή την ολέθρια για τον τουρκικό και τους γειτονικούς λαούς πολιτική, εν μέσω των εντεινόμενων ανταγωνισμών των αστικών τάξεων και των διεθνών τους συμμάχων. Ένα πρόσφατο ανάμεσα στα πολλά παρόμοια κρούσματα συνέβη πριν λίγες μέρες, στις 22 Φλεβάρη, όταν μέλη της νεολαίας του Τουρκικού Κομμουνιστικού μοίραζαν φυλλάδια κατά του ΝΑΤΟ σε πανεπιστήμια των επαρχιών Τεκιρντάγ και Αντάλειας. Στην πρώτη περίπτωση, φασιστοειδή που επέβαιναν σε μαύρο όχημα, ζήτησαν σε απειλητικό ύφος να διαβάσουν την προκήρυξη. Καθώς οι κομμουνιστές αρνήθηκαν να σταματήσουν τη διανομή τους, δέχτηκαν επίθεση με γροθιές και σιδηρολοστούς, τραυματίζοντας στο κεφάλι δυο μέλη. Μάλιστα, κατά την ανάκριση από τους αστυνομικούς πριν πάνε στο νοσοκομείο, όταν εκείνοι έμαθαν πως τα θύματα σκόπευαν να υποβάλουν μηνύσεις στους δράστες, εκείνοι τους κράτησαν για ώρες στο τμήμα προσπαθώντας να βρουν ενοχοποιητικά στοιχεία στο κείμενο των αντιϊμπεριαλιστικών κι αντινατοϊκών φυλλαδίων. Στην Αντάλεια πάλι, άλλη ομάδα φασιστοειδών προσπάθησε να ερευνήσει τις τσάντες των μελών της νεολαίας, απειλώντας πως θα “τους πάνε για κράτηση”. Στη συμπλοκή που ακολούθησε σημειώθηκαν ελαφρείς τραυματισμοί.

Πηγή: soLinternational

Δύσκολες Νύχτες

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: