Ραγδαία κλιμάκωση στη Συρία: Νεκροί δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες από ρωσική απάντηση σε επίθεση με ρουκέτες

Οι βαριές απώλειες που υπέστη χθες η Τουρκία -αυξάνουν σε πάνω από 50 τον αριθμό των στρατιωτικών της που έχουν σκοτωθεί στην Ιντλίμπ τον Φλεβάρη- απειλούν να βαθύνουν κι άλλο το χάσμα ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα, τον βασικό σύμμαχο της Δαμασκού.

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία στη βορειοδυτική επαρχία του Ιντλίμπ, με σφοδρούς βομβαρδισμούς της ρωσικής Αεροπορίας που στηρίζει τον συριακό στρατό στις 22.40 το βράδυ, απαντώντας σε πυρά που είχαν δεχτεί νωρίτερα μαχητικά της αεροσκάφη από ρουκέτες εδάφους – αέρος από Τούρκους στρατιώτες.

Σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης της Συρίας, τουλάχιστον 37 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν μετά από τα αεροπορικά πλήγματα των ρωσικών μαχητικών κατά φάλαγγας οχημάτων του τουρκικού στρατού στο νότιο τμήμα της συριακής επαρχίας Ιντλίμπ (ο κυβερνήτης της γειτονικής επαρχίας του Χατάι έκανε λόγο για 9 νεκρούς Τούρκους στρατιώτες και αρκετούς τραυματίες).

Στη συνέχεια αραβόφωνα ΜΜΕ ανέφεραν ότι 4 ελικόπτερα του τουρκικού στρατού μετέβησαν στο σημείο για μεταφορά των νεκρών και των τραυματιών. Αργά το βράδυ ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν συγκάλεσε Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να περιπλέξει περισσότερο τα πράγματα στην περιοχή και να οξύνει τις σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας. Νωρίτερα ο Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία του για συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 5 Μάρτη στην Κωνσταντινούπολη, ώστε να λύσουν το θέμα του Ιντλίμπ, που για την Αγκυρα είναι η έλλειψη πρόσβασης στον συριακό εναέριο χώρο πάνω από τη βορειοδυτική επαρχία.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, διέψευσε ότι έχει προγραμματιστεί συνάντηση των δύο Προέδρων, αναφέροντας ότι ο Πούτιν στις 5 Μάρτη «έχει άλλα σχέδια εργασίας».

Για το ενδεχόμενο τετραμερούς συνόδου στην Κωνσταντινούπολη την ίδια μέρα, μεταξύ των ηγετών Γαλλίας, Γερμανίας, Τουρκίας και Ρωσίας, που είχε ανακοινωθεί στο τέλος της περασμένης βδομάδας με πρωτοβουλία Παρισιού – Βερολίνου, ούτε κουβέντα. Ο Πεσκόφ τόνισε ειδικότερα ότι η Μόσχα δεν πιστεύει πως πρέπει να κληθούν Γαλλία και Γερμανία στις συνομιλίες για το Ιντλίμπ… Από την άλλη, επιβεβαίωσε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες Ρώσων και Τούρκων εμπειρογνωμόνων.

Ενδιαφέρον είχαν οι δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μ. Ζαχάροβα. Τόνισε ότι η βασική αιτία επιδείνωσης της κατάστασης στο Ιντλίμπ είναι η αθέτηση των υποχρεώσεων που είχε αναλάβει η Τουρκία στο πλαίσιο της ρωσοτουρκικής συμφωνίας του 2018 στο Σότσι.

Η άρνηση της Ρωσίας στο αίτημα της Τουρκίας για πρόσβαση στον συριακό εναέριο χώρο άνοιξε ακόμα περισσότερο τους διαύλους επικοινωνίας της δεύτερης με τις ΗΠΑ. Χτες το βράδυ, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Μαρκ Εσπερ για το Ιντλίμπ, χωρίς να ανακοινωθεί αν κατέληξαν σε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα ή συμπέρασμα, αν και είναι γνωστό ότι η τουρκική πλευρά έχει ζητήσει την αμερικανική και ΝΑΤΟική συμβολή.

Αμετακίνητος ο Ερντογάν

Οι δυσκολίες στις ρωσοτουρκικές διαπραγματεύσεις για το Ιντλίμπ αντικατοπτρίστηκαν και σε νέες δηλώσεις νωρίτερα του Ερντογάν, που επιβεβαίωσε χτες το θάνατο τριών ακόμα Τούρκων στρατιωτικών στο Ιντλίμπ, χαρακτηρίζοντάς τους «μάρτυρες» και παρατήρησε ότι αν δεν υπήρχε η Ρωσία θα είχε «εξαφανιστεί εντελώς» η κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ.

Απέρριψε ξανά το αίτημα του αρχηγού της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλισντάρογλου, από το CHP, να τα βρει με τον Ασαντ, λέγοντας ότι δεν μπορεί να δει σαν φίλο «έναν άνθρωπο που σκότωσε εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες του».

Δήλωσε αμετακίνητος στα σχέδια κλιμάκωσης της στρατιωτικής επίθεσης στο Ιντλίμπ και πρόσθεσε ότι η πλευρά του θα ήθελε να δείξει στις συνομιλίες με τη Ρωσία πως η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στο Ιντλίμπ «είναι στη βάση» του συροτουρκικού συμφώνου των Αδάνων, που είχε υπογραφεί στο τέλος της δεκαετίας του ’90 και έδινε το δικαίωμα στον τουρκικό στρατό, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να αναλάβει δράση πέραν των τουρκοσυριακών συνόρων εφόσον κρινόταν ότι διακυβεύεται η «εθνική ασφάλεια» της Τουρκίας.

Στο φόντο αυτών των έντονων διεργασιών, δεν επιβεβαιώθηκε ο ισχυρισμός της τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ» και του Ερντογάν περί ανακατάληψης της στρατηγικής πόλης Σαρακίμπ από τουρκόφιλους μισθοφόρους και δυνάμεις του τουρκικού στρατού. Στρατιωτική πηγή που επικαλέστηκε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA διέψευσε τις πληροφορίες ως ανυπόστατες, επιμένοντας ότι η πόλη τελεί υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων.

Ριζοσπάστης

Τουλάχιστον 33 οι νεκροί Τούρκοι στρατιώτες – Ορατός ο κίνδυνος κλιμάκωσης

Τουλάχιστον 33 είναι οι άνδρες των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας που σκοτώθηκαν από τον αεροπορικό βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν εναντίον τους συριακές κυβερνητικές δυνάμεις με την υποστήριξη του ρωσικού στρατού χθες Πέμπτη στην επαρχία Ιντλίμπ, σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνήτη της τουρκικής επαρχίας Χατάι, Ραχμί Ντογάν, ο οποίος είχε κάνει λόγο νωρίτερα για 29 απώλειες.

Ο Ντογάν πρόσθεσε ότι ουδείς από τους δεκάδες άλλους Τούρκους στρατιωτικούς που τραυματίστηκαν βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε χθες βράδυ έκτακτη δίωρη σύσκεψη του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), με στελέχη της κυβέρνησής του, τους επιτελάρχες και τον αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών, μετά τις εξελίξεις στην Ιντλίμπ.

Οι βαριές απώλειες που υπέστη χθες η Τουρκία -αυξάνουν σε πάνω από 50 τον αριθμό των στρατιωτικών της που έχουν σκοτωθεί στην Ιντλίμπ τον Φλεβάρη- απειλούν να βαθύνουν κι άλλο το χάσμα ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα, τον βασικό σύμμαχο της Δαμασκού. Ο νέος γύρος συνομιλιών Ρώσων και Τούρκων αξιωματούχων για την επαρχία ολοκληρώθηκε χθες Πέμπτη στην Άγκυρα, χωρίς να ανακοινωθεί κανένα απτό αποτέλεσμα. Η εκεχειρία που είχαν συμφωνήσει να κηρυχθεί οι δύο πλευρές έχει καταρρεύσει πλήρως προ πολλού.

Δεν ενεργοποιείται το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον γγ του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, μετέδωσε το «Anadolu».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Στόλτενμπεργκ «καταδίκασε τη συνέχιση των αεροπορικών πληγμάτων που γίνονται αδιακρίτως από το συριακό καθεστώς και τη σύμμαχό του Ρωσία στην επαρχία της Ιντλίμπ και κάλεσε (τη Δαμασκό και τη Μόσχα) να σταματήσουν την επίθεσή τους, να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για να εξευρεθεί ειρηνική λύση», τόνισε η εκπρόσωπος του NATO Οάνα Λουνγκέσκου.

Ακόμη, ο Στόλτενμπεργκ «παρότρυνε όλα τα μέρη να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση αυτής της επικίνδυνης κατάστασης και να αποφύγουν την περαιτέρω επιδείνωση της φοβερής ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή», πρόσθεσε η ίδια.

Πάντως το ΝΑΤΟ προς το παρόν δεν εξετάζει το ενδεχόμενο επίκλησης του άρθρου 5, περί συλλογικής άμυνας σε περίπτωση επίθεσης εναντίον κράτους-μέλους του, δήλωσε σε δημοσιογράφους η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο NATO Κέι Μπέιλι Χάτσινσον.

«Όλα είναι πάνω στο τραπέζι. Αυτή είναι νέα εξέλιξη. Είναι σημαντική εξέλιξη και βρισκόμαστε σε συμμαχία με την Τουρκία», σημείωσε η Χάτσινσον. Ωστόσο, πρόσθεσε η Αμερικανίδα, «δεν γίνεται λόγος για το άρθρο 5 (περί συλλογικής άμυνας) αυτή τη στιγμή».

Πηγή: Associated Press

Κλιμάκωση της κατάστασης φοβάται ο ΓΓ του ΟΗΕ

Για κίνδυνο κλιμάκωσης της κατάστασης έκανε λόγο σε δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

«Ο Γενικός Γραμματέας επαναλαμβάνει την έκκλησή του να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός και δηλώνει πως ανησυχεί ιδιαίτερα όσον αφορά τον μεγεθυνόμενο κίνδυνο για τον άμαχο πληθυσμό εξαιτίας των κλιμακούμενων στρατιωτικών συγκρούσεων» στην επαρχία Ιντλίμπ, ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ.

«Εάν δεν αναληφθεί δράση γρήγορα, ο κίνδυνος ακόμη μεγαλύτερης κλιμάκωσης θα αυξάνεται ώρα με την ώρα», κρίνει ο Γκουτέρες, αναφέρεται στο κείμενο που διένειμε ο εκπρόσωπος.

Υποστήριξη στην Τουρκία από τις ΗΠΑ

Παρεμβαίνοντας στις εξελίξεις, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ απαίτησε το συριακό καθεστώς και η σύμμαχός του Ρωσία να βάλουν τέλος στην «αποτροπιαστική επίθεσή τους» στην επαρχία Ιντλίμπ.

«Υποστηρίζουμε τη σύμμαχό μας στο NATO Τουρκία και συνεχίζουμε να ζητούμε να υπάρξει άμεση διακοπή αυτής της αποτροπιαστικής επίθεσης του καθεστώτος του Άσαντ, της Ρωσίας και δυνάμεων υποστηριζόμενων από το Ιράν», τόνισε εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Μελετάμε τον καλύτερο τρόπο για να (…) προσφέρουμε βοήθεια στην Τουρκία σε αυτή την κρίση», συνεχίζει το κείμενο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως βρίσκεται σε επαφή με την Άγκυρα για να ενημερωθεί σχετικά με τα αεροπορικά πλήγματα.

Νωρίτερα, η Ουάσιγκτον είχε παροτρύνει την Τουρκία, όταν ακόμη ο απολογισμός ήταν λιγότερο βαρύς, να εξαγάγει τα σωστά κατ’ αυτήν συμπεράσματα από τις πρόσφατες εχθροπραξίες ανάμεσα στις δυνάμεις της και εκείνες της Δαμασκού, που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, και να προχωρήσει στην ακύρωση της αγοράς των προηγμένων ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa, «Reuters», «Sputnik»)
902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: