Ποιο είναι το ΚΚ Ιρλανδίας;

Το ΚΚΙ έχει τις ρίζες του στην επαναστατική ιστορία της Ιρλανδίας και στον αγώνα της για ανεξαρτησία και αποτελεί από την ίδρυσή του αναπόσπαστο κομμάτι του εργατικού  κινήματος και των λαϊκών αγώνων.

Από την μπροσούρα «Μια εισαγωγή στο ΚΚ Ιρλανδίας» που ήταν ανάμεσα στα βιβλία που ανταλάξαμε με τον γραμματέα της νεολαίας του Κόμματος Alex Homits στο 44ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας είναι ένα παν-Ιρλανδικό κόμμα που αποτελείται από εργαζόμενους και του οποίου η πολιτική βασίζεται στη θεωρία του Μαρξισμού, με στόχο να βρίσκεται στην πρωτοπορία του αγώνα για την κατάργηση του καπιταλισμού, για το χτίσιμο του σοσιαλισμού. Δουλεύει ενεργά για την ενότητα του λαού, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής, θρησκευτικού δόγματος, φύλου, χρώματος.

Το ΚΚΙ είναι κόμμα από και για εργαζόμενους, στην πλευρά των εργατών, στα πολλά ζητήματα και προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός.

Το ΚΚΙ έχει τις ρίζες του στην επαναστατική ιστορία της Ιρλανδίας και στον αγώνα της για ανεξαρτησία και αποτελεί από την ίδρυσή του αναπόσπαστο κομμάτι του εργατικού  κινήματος και των λαϊκών αγώνων. Το πρώτο Ιρλανδικό κομμουνιστικό κόμμα που ιδρύθηκε το 1921, έλαβε μέρος στον Πόλεμο για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας, 1922-23· στα ιδρυτικά του μέλη συμπεριλαμβάνονται οι Roddy Connolly (γιος του James Connolly), Sean McLaughlin (επιζών διοικητής της Εξέγερσης του 1916), και ο συγγραφέας Liam O’Flaherty.

Το κόμμα έπαιξε καθοδηγητικό ρόλο στην κοινή δράση Προτεσταντών και Καθολικών εργατών τη δεκαετία του 1930 στο Βορρά, ήταν οργανωτής των εθελοντικών ιρλανδικών σωμάτων που στάλθηκαν για να πολεμήσουν ενάντια στο φασισμό στην Ισπανία, ήταν η δύναμη πίσω από το κίνημα των ανέργων τη δεκαετία του 1950, είχε σημαντική συνεισφορά στην επανένωση του Ιρλανδικού συνδικαλιστικού κινήματος το 1959, ήταν η καθοδηγητική δύναμη στην ίδρυση της Ένωσης Πολιτικών Δικαιωμάτων Βόρειας Ιρλανδίας και καθοδηγητική συνιστώσα της Επιτροπής Δράσης Στέγασης Δουβλίνου στα 1960, έκανε καμπάνιες για παγκόσμια ειρήνη στη χειρότερη περίοδο του ‘’Ψυχρού Πολέμου’’, ηγήθηκε της Ιρλανδικής Φωνής στο Βιετνάμ στα 1960 και 1970, αντιτάχθηκε στην ιδιότητα μέλους της Ιρλανδίας σε αυτό που θα γινόταν Ευρωπαϊκή Ένωση και έπαιξε ενεργό ρόλο στο Ιρλανδικό Αντι-Απαρτχάιντ κίνημα.

Το ΚΚΙ ήταν η πρώτη οργάνωση που κάλεσε σε άρνηση του άδικου χρέους που φορτώθηκε στις πλάτες του λαού για να εξοφληθεί το εταιρικό χρέος σε ξένες τράπεζες.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6


Notice: Only variables should be passed by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38
1 Σχόλιο

  • Ο/Η Orestis Komep λέει:

    Οι αναρτήσεις με περιεχόμενο σχετικό με τη δράση άλλων ΚΚ διαθέτουν πάντοτε ειδικό ενδιαφέρον.
    Να προσθέσω, μόνο, ότι στην Ιρλανδία δρα και το Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας (http://workersparty.ie/), το οποίο είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας, διατηρώντας πολύ στενές διμερείς σχέσεις με το ΚΚΕ.

Κάντε ένα σχόλιο: