Πληρωμένη απάντηση Μαδούρο στους ευρωπαίους ηγέτες: “Φανταστείτε να έδινα τελεσίγραφο 7 ημερών για αναγνώριση της Καταλονίας”

«Δεν αποδεχόμαστε τελεσίγραφα από κανέναν. Είναι σαν να έλεγα στην ΕΕ πως τους δίνω επτά μέρες να αναγνωρίσουν τη Δημοκρατία της Καταλονίας ή αλλιώς θα πάρουμε μέτρα».

Έξω από τα δόντια εμφανίστηκε ο Νικολάς Μαδούρο στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta, όπου ρωτήθηκε για το τελεσίγραφο των 8 ημερών που δόθηκε από επτά χώρες της ΕΕ να διεξαγάγει νέες προεδρικές εκλογές, αλλιώς θα αναγνωρίσουν επίσημα τον Γκουαϊδό.

Ο Μαδούρο τους υπενθύμισε την περίπτωση της Καταλονίας, που παρά το θετικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ της ανεξαρτησίας, δεν αναγνωρίστηκε από καμία κυβέρνηση της ΕΕ: «Δεν αποδεχόμαστε τελεσίγραφα από κανέναν. Είναι σαν να έλεγα στην ΕΕ πως τους δίνω επτά μέρες να αναγνωρίσουν τη Δημοκρατία της Καταλονίας ή αλλιώς θα πάρουμε μέτρα».

Στο ερώτημα για το αν σκέπτεται να κάνει προεδρικές εκλογές, ο Μαδούρο άφησε να εννοηθεί πως η υπαγόρευση εξωτερικής πολιτικής με τελεσίγραφα είναι απομεινάρι της αποικιακής εποχής: «Συμμορφώθηκα με το σύνταγμα», είπε, «και έχω καθαρή συνείδηση».

Στη συνέχεια έβαλε κατά του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσες, λέγοντάς του πως εκείνος είναι που θα έπρεπε να συγκαλέσει εκλογές, αφού δεν έχει εκλεγεί από κανέναν, καθώς αναδείχθηκε στη θέση του μετά την απώλεια της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Μαριάνο Ραχόι.

Ο Μαδούρο δεν παρέλειψε να καυτηριάσει τη στάση των δεξιών ηγετών της χώρας, του Πάμπλο Κασάδο του Λαϊκού Κόμματος και του Άλμπερτ Ριβέρα των Θιουδαδάνος, που επικρίνουν μάλιστα το Σάντσες ότι είναι «πολύ μαλακός» προς τη Βενεζουέλα. Ο Μαδούρο δήλωσε πως θεωρεί ότι οι δυο ηγέτες «μισούν τη Βενεζουέλα λόγω του νεοαποικιακού τους οράματος». Πρόσθεσε πως αυτή η αντίληψη υπάρχει εδώ και αιώνες στην Ισπανική δεξιά, λόγω τους μίσους της για το Σιμόν Μπολίβαρ, που καταγόταν από τη σημερινή Βενεζουέλα οδηγώντας πολλούς λαούς της Λατινικής Αμερικής στην αποτίναξη του ισπανικού ζυγού.

Με πληροφορίες από elnacional.cat

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: