Πίσω από το παραμύθι περί «ηρωικής μάχης για τη δημοκρατία και την ελευθερία» στην Ουκρανία

Το νέο στρατιωτικό πακέτο – μαμούθ των ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ύψους 40 δισ. δολαρίων, επιβεβαιώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τόσο τη βαθιά και πολύμορφη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, όσο και την προετοιμασία για μακρόχρονη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία σε όλη την Ανατολική Ευρώπη

Ευρωατλαντική «σφραγίδα» στον πόλεμο της Ουκρανίας

Το νέο στρατιωτικό πακέτο – μαμούθ των ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ύψους 40 δισ. δολαρίων, που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων την Τρίτη, με την «απογείωση» της στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου και το υπόλοιπο περιεχόμενο – «φωτιά», επιβεβαιώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τόσο τη βαθιά και πολύμορφη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, όσο και την προετοιμασία για μακρόχρονη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία σε όλη την Ανατολική Ευρώπη.

Αναλυτικά, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν αμερικανικά δίκτυα, το νέο πακέτο προβλέπει μεταξύ άλλων:

— Αύξηση στα 11 δισ. δολάρια της δυνατότητας του Αμερικανού Προέδρου να εγκρίνει απευθείας στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, με αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού από τα αποθέματα των ΗΠΑ.

— Αλλα 6 δισ. δολάρια στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο μέσα από την «Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια της Ουκρανίας», που επιτρέπει στις ΗΠΑ να αγοράζουν όπλα από βιομηχανίες και να τα παρέχουν στην Ουκρανία (τεθωρακισμένα, συστήματα πυροβολικού και αντιαεροπορικής άμυνας, άλλα όπλα και πυρομαχικά).

— Σχεδόν 9 δισ. δολάρια προορίζονται για την ανανέωση του εξοπλισμού των ΗΠΑ που έχει σταλεί στην Ουκρανία. Είναι χαρακτηριστική η εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη παραδώσει στο Κίεβο περίπου το 1/3 του συνολικού αποθέματός τους σε αντιαρματικούς πυραύλους «Javelin» και περίπου το 1/4 των αποθεμάτων πυραύλων αεράμυνας «Stinger», ενώ η υπουργός Στρατού των ΗΠΑ, Κριστίν Γουόρμουθ, δήλωσε χτες ότι η αναπλήρωση των «Javelin» θα χρειαστεί μάλλον πάνω από έναν χρόνο και των «Stinger» ακόμα περισσότερο…

Προβλέπονται επίσης κονδύλια οικονομικής στήριξης της κυβέρνησης του Κιέβου, ενώ ένα μεγάλο μέρος του νέου πακέτου θα χρηματοδοτήσει τον εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, μέσω της «αντικατάστασης» βαρέων όπλων που στέλνονται στην Ουκρανία με πιο σύγχρονους αμερικανικούς εξοπλισμούς.

Επίσης, το πακέτο προβλέπει κονδύλια για την παραπέρα ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

***

Ολα τα παραπάνω αποτελούν το πιο χαρακτηριστικό κομμάτι του παζλ στην εικόνα της αμερικανοΝΑΤΟικής στρατιωτικής εμπλοκής στον πόλεμο στην Ουκρανία, η οποία βαθαίνει με όλους τους τρόπους και αποκαλύπτεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο.

Η ροή ΝΑΤΟικών εξοπλισμών προς το Κίεβο αυξάνεται συνεχώς, με έμφαση πλέον σε βαρέα όπλα, σε συνδυασμό με την παροχή εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτικών, σε βάσεις των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Πολωνίας κ.ά., σε συνέχεια της ΝΑΤΟικής εκπαίδευσης χιλιάδων Ουκρανών από το 2014 μέχρι σήμερα. Μεταξύ άλλων, σχεδόν 400 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν ολοκληρώσει ή ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους σε ΝΑΤΟικά συστήματα οβιδοβόλων «Howitzer», σε τοποθεσίες εκτός Ουκρανίας, από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες της λυκοσυμμαχίας. Πάνω από 60 Ουκρανοί στρατιωτικοί ξεκίνησαν χτες εκπαίδευση στη Γερμανία πάνω στο σύστημα πυροβολικού «Panzerhaubitze 2000», με βεληνεκές που μπορεί να φτάσει και τα 50 χιλιόμετρα.

Αλλη σημαντική πτυχή της ΝΑΤΟικής εμπλοκής είναι οι κρίσιμες για την εξέλιξη του πολέμου πληροφορίες που παρέχουν στο Κίεβο αμερικανικές, βρετανικές και άλλες μυστικές και στρατιωτικές υπηρεσίες. Αμερικανικά δημοσιεύματα ανέφεραν την προηγούμενη βδομάδα ότι οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ επέτρεψαν στους Ουκρανούς να σκοτώσουν αρκετούς Ρώσους στρατηγούς κοντά στα μέτωπα, αλλά και να βυθίσουν το καταδρομικό «Moskva», τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα. Οι «διαψεύσεις» από το Πεντάγωνο σε στιλ «δίνουμε πληροφορίες στους Ουκρανούς για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους», αλλά «δεν συμμετέχουμε στις αποφάσεις για τους στόχους, που παίρνουν οι Ουκρανοί στρατιωτικοί», όπως και η «δυσαρέσκεια» του Λευκού Οίκου για τις «διαρροές» σε ΜΜΕ επειδή έτσι φαίνονται οι ΗΠΑ εμπλεκόμενες, δεν αξίζουν κάποιον παραπέρα σχολιασμό…

Παράλληλα, ενώ ΗΠΑ και ΝΑΤΟ επαναλαμβάνουν ότι δεν στέλνουν στρατό στην Ουκρανία, Αμερικανοί μισθοφόροι, εκπαιδευμένοι στη μάχη, μαζί με χιλιάδες άλλους ξένους μαχητές, συμμετέχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο πλευρό του Κιέβου. Χαρακτηριστικό ήταν πρόσφατο ρεπορτάζ της αμερικανικής έκδοσης του «Politico» για την ομάδα «Task Force Yankee» που δρα μέσα στην Ουκρανία και για «έναν απροσδιόριστο αριθμό άλλων Αμερικανών, πολλοί από τους οποίους έχουν υπηρετήσει στον στρατό, που πιστεύεται ότι βρίσκονται στη χώρα».

Την ίδια ώρα, αυξάνονται συνεχώς οι αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές προετοιμασίες γύρω από την Ουκρανία, σε όλη την Ανατολική Ευρώπη. Χιλιάδες στρατιώτες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους προωθούνται στα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και τη Μαύρη Θάλασσα, ενισχύεται ο εξοπλισμός τους, πραγματοποιούν τεράστιες ασκήσεις – «πρόβες πολέμου», προχωρούν διεργασίες για μονιμότερη αυξημένη παρουσία και δύναμη πυρός. Από αυτήν την ενίσχυση των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων και εξοπλισμών δεν πρόκειται βέβαια να «εξαιρεθούν» η Φινλανδία και η Σουηδία, που προετοιμάζονται για ένταξη στο ΝΑΤΟ με ταχείες διαδικασίες, προωθώντας τη νέα διεύρυνση της λυκοσυμμαχίας στα ρωσικά σύνορα.

***

Πίσω από το παραμύθι περί «ηρωικής μάχης για τη δημοκρατία και την ελευθερία», όπως παρουσιάζεται η σύγκρουση στην Ουκρανία, όλα τα παραπάνω αποκαλύπτουν την αδυσώπητη πραγματικότητα: Αυτό που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη είναι ένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία, με πρώτο θύμα τον λαό της Ουκρανίας, και με τις κινήσεις όλων των πλευρών να συσσωρεύουν κι άλλο μπαρούτι πάνω από τα κεφάλια των λαών της ευρύτερης περιοχής.

Καθόλου τυχαία, τα αστικά επιτελεία ομολογούν όλο και πιο ανοιχτά ότι ετοιμάζονται για μακρόχρονη σύγκρουση, ενώ οι επεισοδιακές εξελίξεις των προηγούμενων ημερών στην Υπερδνειστερία, οι καταγγελίες στη Γεωργία για δυτικές πιέσεις να ανοίξει «δεύτερο μέτωπο» κατά της Ρωσίας, η εκατέρωθεν στρατιωτική κινητικότητα στα σύνορα της Λευκορωσίας, οι εξελίξεις και παρεμβάσεις στην Αρμενία κ.α., επιβεβαιώνουν πόσο πολλές είναι οι εστίες που μπορεί να αποτελέσουν καταλύτη για παραπέρα διάχυση του πολέμου.

Σε αυτήν ακριβώς την πολεμική αντιπαράθεση ΝΑΤΟ – Ρωσίας, σε αυτούς τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς εμπλέκεται όλο και πιο βαθιά και η Ελλάδα, με ευθύνη της κυβέρνησης και όλων των κομμάτων που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, με χαρακτηριστικά στοιχεία την κατάπτυστη Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, την προώθηση αμερικανοΝΑΤΟικών εξοπλισμών μέσω της χώρας μας στην Ανατολική Ευρώπη, την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στους νέους ΝΑΤΟικούς σχηματισμούς στην περιοχή, τη συμμετοχή τους σε «αναγνωριστικές» επιχειρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, τις ζυμώσεις για αποστολή βαρέων όπλων…

Απέναντι σε όλη αυτήν την εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά πολεμικά σχέδια, απάντηση δίνουν οι σημερινές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, η κλιμάκωση της πάλης με το σύνθημα «Εξω η Ελλάδα από τα ιμπεριαλιστικά σφαγεία!».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: