Πέθανε ο τελευταίος ναζί επιστήμονας που έστειλε τις ΗΠΑ στο διάστημα

Από τα Ες-Ες στη ΝASA ελέω Ψυχρού Πολέμου και ανταγωνισμού με την ΕΣΣΔ στο διάστημα.

Έφυγε πριν λίγες μέρες στο σπίτι του στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ σε ηλικία 104 ετών ο Γκέοργκ φον Τιζενχάουζεν, ο τελευταίος ναζί επιστήμονας από το επιτελείο που σχεδίασε τον πύραυλο “V2” με τον οποίο οι Γερμανοί βομβάρδισαν το Λονδίνο στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κι οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στην εκπόνηση του αμερικανικού διαστημικού προγράμματος. Διαβάζοντας κάνεις αμερικανικά μέσα, θα δει να προσπερνάται σε δυο γραμμές το ναζιστικό του παρελθόν, χωρίς μάλιστα καν να να αναφέρεται η λέξη “ναζί” και να εξυμνείται η μεταπολεμική του προσφορά στις ΗΠΑ.

Αυτό δεν σβήνει το γεγονός πως ο Τιζενχάουζεν όχι πολέμησε κι εργάστηκε για λογαριασμό των ναζί, αλλά συμμετείχε κι ενεργά ως κομματικό τους μέλος. Ήδη από το 1937 είχε ενταχθεί στο ναζιστικό κόμμα, ενώ τρία χρόνια έγινε δεκτός στα Ες-Ες, όπου έφτασε μάλιστα το βαθμό του ταγματάρχη το 1943. Δυο χρόνια πριν, όντας ακόμα φοιτητής στάλθηκε να πολεμήσει στην ΕΣΣΔ, ωστόσο λίγο καιρό αργότερα μπόρεσε να γυρίσει για τη συνέχιση των σπουδών του στη Γερμανία, ίσως λόγω της αριστοκρατικής του καταγωγής. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του το 1943 ε΄γινε μέλος της ομάδας του Βέρνερ φον Μπράουν στο κέντρο ερευνών της Βέρμαχτ στη Νορβηγία, συμβάλλοντας στην κατασκευή τη “V2” και άλλων οπλικών συστημάτων.

Μεταπολεμικά όχι απλώς δεν αντιμετώπισε κυρώσεις για την έμπρακτα φιλοναζιστική του στάση, αλλά στα πλαίσια της “Επιχείρησης Συνδετήρας”, έλαβε μαζί με άλλους 1600 ναζί επιστήμονες άσυλο στις ΗΠΑ, καταλαμβάνοντας παράλληλα υψηλόβαθμες θέσεις σε σειρά ερευνητικών προγραμμάτων, της NASA, του Υπουργείου Άμυνας αλλά και μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων, όπως της “Μπόινγκ”. Ο Τιζενχάουζεν βρέθηκε εκ νέου στο πλευρό του φον Μπράουν, που στο μεταξύ είχε τεθεί επικεφαλής ερευνητής της NASA και μαζί εργάστηκαν για την εκτόξευση του πρώτου αμερικανικού δορυφόρου (1958) και των πρώτων αστροναυτών των ΗΠΑ (Άλαν Σέπαρντ, 1961), με καθυστέρηση πίσω από την ΕΣΣΔ. Αργότερα σχεδίασε τα περίφημα ρόβερ που συνόδευσαν τις αποστολές “Απόλλων” κατά τα έτη 1971 και 1972. Συνταξιοδοτήθηκε το 1986 εξακολουθώντας να παρέχει τις υπηρεσίες του στο κέντρο “Μάρσαλ” της NASA, κυρίως σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Μεταξύ των συναδέλφων του είχε λάβει το παρατσούκλι “Von T”, ενώ ο δήμαρχος του Χάντσβιλ όπου διέμενε τις τελευταίες δεκαετίες εξέφρασε τη λύπη του για την απώλεια του Τιζενχάουζεν λέγοντας πως “ήταν ο τελευταίος μιας γενιάς που ήθελε πάντα να φτάνει στ’αστέρια”. Αρκεί να μην ήταν αστέρια του Δαβίδ, θα προσθέταμε εμείς.

Με πληροφορίες από abcnews, rizospastis.gr

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: