Πάνω από ένας δολοφονημένος αγωνιστής τη μέρα στην Κολομβία με το “καλημέρα” του 2020

Πριν ακόμα βγει ο πρώτος μήνας του χρόνου, ήδη η χώρα μετράει 21 νεκρούς αγωνιστές, δύο εξ αυτών από την ίδια περιοχή μέσα σε λίγες μέρες.

Τελευταίο θύμα ο Λουίς Ντάριο Ροντρίγκες, ο δεύτερος αγωνιστής που δολοφονείται στην περιοχή της Κόρδοβα μέσα σε μία εβδομάδα. Ο άντρας δολοφονήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα, καθώς επέστρεφε από ψάρεμα στο δήμο Τιεράλτ, από δύο άνδρες σε μοτοσυκλέτα. Ο ίδιος ήταν μέλος της Ένωσης Εκτοπισμένων και Ευάλωτων Οικογενειών της Τιεράλτα και του δικτύου ανθρωπίνων δικαιωμάτων της νότιας Κόρδοβα. Είχε τρία παιδιά και ασχολούνταν με την αλιεία και τη γεωργία. Είχε διακριθεί στον αγώνα της δικαστικής διεκδίκησης εδαφών μετά την πλημμύρα της περιοχής του Άλτο Σινούου από το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο URRA 1. Από την Κόρδοβα καταγόταν κι ο Χόρχε Λουίς Μπετανκούρ υπερασπιστής των δικαιωμάτων των αγροτών, που δολοφονήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε άλλο δήμο. Σε άλλη περιοχή τις ίδιες μέρες, ο Τούλιο Σαντοβάλ, που συμμετείχε σε πρόγραμμα αντικατάστασης καλλιεργειών κόκας με άλλα φυτά, δολοφονήθηκε μπροστά στην οικογένειά του όταν ένοπλοι εισέβαλλαν στο σπίτι του και τον έσυραν έξω.

Ο γενικός εισαγγελέας της χώρας Φερνάντο Καρίγιο έχει καλέσει σε τερματισμό των “συστηματικών δολοφονιών κοινωνικών αγωνιστών”, προφανώς όμως δεν υπάρχει καμία τέτοια πολιτική βούληση από την ακροδεξιά κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε. Η λευκή τρομοκρατία αποτελεί πραγματικότητα στη χώρα με εντεινόμενους ρυθμούς από το 2016, καθώς η ειρηνευτική συμφωνία με το αντάρτικο των FARC καταπατείται μονομερώς από τις κυβερνήσεις της Κολομβίας, που δείχνουν ανοχή στη δράση παρακρατικών δολοφόνων, ενώ δε λείπουν και τα περιστατικά όπου τα θύματα οφείλονται σε ενέργειες του στρατού και της αστυνομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για την ειρήνη στην Κολομβία, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, μόνο οι δολοφονίες αγωνιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέρχονται σε 300, ενώ ο αριθμός εκτοξεύεται αν συμπεριληφθούν πρώην αντάρτες και ο περίγυρός τους.

Με πληροφορίες από telesur

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: