«Ομοφυλοφιλική ναυαρχίδα η Eurovision» – Αποσύρει την Ουγγαρία από το διαγωνισμό η ακροδεξιά κυβέρνηση Όρμπαν

Παύει τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό η ουγγρική ραδιοτηλεόραση, επισήμως “για να στηρίξει άμεσα τους εγχώριους ποπ καλλιτέχνες”, επί της ουσίας επειδή θεωρεί “υπερβολικά γκέι” το διαγωνισμό.

Για τη Eurovision και την πολιτική της διάσταση πολλά και συνήθως καθόλου κολακευτικά μπορεί κανείς να πει. Είναι γεγονός πως η μακροχρόνια θετική προβολή της διαφορετικότητας, σεξουαλικής και όχι μόνο, έχει αξιοποιηθεί δεόντως, με ευθύνη φυσικά και της διοργανώτριας EBU, για κάθε είδους white- και pinkwashing αντιδραστικών ιδεών και κυβερνήσεων, με κορυφαία παραδείγματα τις συμμετοχές του Ισραήλ το 2018 και τη διοργάνωση στο Τελ Αβίβ το 2019 και λίγο παλιότερα το μοιρολόι για δοσίλογους της Ουκρανίας το 2014. Καμία σχέση όμως δεν έχει η ανάδειξη αυτών των πτυχών του διαγωνισμού με μια από τα (ακρο)δεξιά κριτική που ουσιαστικά το μόνο που κάνει είναι να συσκοτίζει τα πραγματικά προβληματικά στοιχεία του «θεσμού».

Το γεγονός αυτό έρχεται να μας υπενθυμίσει με αρκετά θορυβώδη τρόπο η απόφαση της Ουγγρικής δημόσιας τηλεόρασης, δηλαδή της κυβέρνησης Όρμπαν που την ελέγχει, να αποσύρει τη συμμετοχή της χώρας από το φετινό διαγωνισμό.

Επισήμως, δεν υπήρξε κάποια αιτιολόγηση εκ μέρους του σταθμού, ωστόσο πηγή εντός του δικτύου MTVA, μιλώντας σε βρετανικά μέσα, δήλωσε πως η απόφαση «σχετίζεται με την οργανωτική κουλτούρα» του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, προσθέτοντας πως η προβολή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και του τρόπου ζωής της αποθαρρύνονται συστηματικά στην Ουγγαρία.

Σύμφωνα με την ουγγρική ιστοσελίδα index.hu, που επικαλείται πηγές από τη δημόσια τηλεόραση, η απόσυρση πράγματι σχετίζεται με το ότι η Eurovision θεωρείται «υπερβολικά γκέι». Σε δήλωσή της προς την εφημερίδα Γκάρντιαν, η MTVA υποστήριξε πως: «Αντί να συμμετάσχουμε στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2020, θα στηρίξουμε άμεσα τις πολύτιμες παραγωγές των ταλέντων της ουγγρικής ποπ μουσικής». Με βάση αυτό το σκεπτικό ο νικητής του εγχώριου διαγωνισμού τραγουδιού αντί να πάει στη Eurovision, θα εμφανιστεί σε εγχώριες εκπομπές και φεστιβάλ. Αυτή η απόφαση ήταν γνωστή ήδη από τον περασμένο μήνα, επισημοποιήθηκε ωστόσο με την ανακοίνωση της λίστας των διαγωνιζόμενων χωρών την περασμένη εβδομάδα.

Το ρόλο υπεράσπισης της απόφασης, ανέλαβε ο φιλοκυβερνητικός τύπος. Ο Αντράς Μένκσικ, εκδότης ενός φιλικού στον Όρμπαν περιοδικού δήλωσε μάλιστα πως: «Χαιρετίζω την απόφαση, μεταξύ άλλων για λόγους ψυχικής υγείας, η Ουγγαρία να μην πάρει μέρος στην ομοφυλοφιλική ναυαρχίδα που έχει καταντήσει αυτός ο διεθνής διαγωνισμός τραγουδιού. Πολλοί νέοι θεωρούσαν πως αυτό είναι κάτι για άτομα κάτω των 18, αλλά σε αυτό το γεγονός λαμβάνει χώρα η καταστροφή της δημόσιας αισθητικής με τραβεστί που ουρλιάζουν και γυναίκες με γένια».

Με πληροφορίες από independent.co.uk

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: