Οικοδόμοι στη Λετονία αρνούνται να ξηλώσουν μνημείο της Αντιφασιστικής Νίκης!

Εκτός από τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται για να προστατευθούν τα μνημεία, κάτι που όπως ανέφερε σήμερα η Λετονική τηλεόραση LTV, εμποδίζουν την εξέλιξη των επιχειρήσεων, σήμερα προστέθηκε και η άρνηση εργατών να προχωρήσουν στο ξήλωμα των μνημείων.

Αντιδράσεις σε εργάτες -που αρνούνται να κατεδαφίσουν αντιφασιστικά μνημεία- προκαλεί η εκστρατεία σβησίματος της ιστορικής μνήμης, που έχει ενταθεί στη Λετονία με την κατεδάφιση των μνημείων της Αντιφασιστικής Νίκης, σε όλη την χώρα, αξιοποιώντας τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και ταυτίζοντας την συμπεριφορά της καπιταλιστικής Ρωσίας που προέκυψε από την αντεπανάσταση, με τη Σοβιετική Ένωση και την ένδοξη αντιφασιστική Νίκη.

Μετά την κατεδάφιση του μεγάλου μνημείου του μεγάλου αντιφασιστικού μνημείου στη Ρίγα, οι αρχές της χώρας προχωρούν στην αποξήλωση μνημείων, με την συμβολή ιδιωτικών εταιριών. Παρόλα αυτά, η επιχείρηση, έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Εκτός από τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται για να προστατευθούν τα μνημεία, κάτι που όπως ανέφερε σήμερα η Λετονική τηλεόραση LTV, εμποδίζουν την εξέλιξη των επιχειρήσεων, σήμερα προστέθηκε και η άρνηση εργατών να προχωρήσουν στο ξήλωμα των μνημείων.

Το περιστατικό συνέβη στην πόλη Balvi στην ανατολική Λετονία, όπου το τοπικό Συνδικάτο οικοδόμων ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε καμία εργασία σχετική με το ξήλωμα του μνημείου. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα τοπικά μέσα οι δημοτικές αρχές της πόλης, έχουν αναγκαστεί να απευθυνθούν σε επιχειρήσεις εκτός του δήμου.

Το μνημείο που αρνούνται να ξηλώσουν οικοδόμοι

«Είτε φοβούνται ποινικές υποθέσεις που μπορεί να κινήσει η Ρωσική Ομοσπονδία, είτε κατανοούν ότι η μεταφορά και η κατεδάφιση αυτού του μνημείου στην κοινωνία είναι διφορούμενη. Ίσως δεν θέλουν να χαλάσουν τις σχέσεις με τους γείτονές τους», είπε ο Σεργκέι Μαξίμοφ, πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου του Μπάλβι.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των αρχών, το συγκεκριμένο μνημείο, δεν θα καταστραφεί, αλλά σχεδιάζεται να αποσυναρμολογηθεί και να μεταφερθεί στο λεγόμενο «Μουσείο της Κατοχής» που έχει στήσει η κυβέρνηση της Λετονίας, με την κάλυψη της ΕΕ, εφαρμόζονται αντικομμουνιστικές διώξεις και η οποία ήδη έχει προχωρήσει στη δικαίωση των συνεργατών των ναζί, των ναζιστικών «λεγεώνων», που πλέον κάθε χρόνο παρελαύνουν επίσημα.

Εξαφανίστηκε μνημείο που θα κατεδαφίζονταν

Την ίδια ώρα, στην περιοχή Alsvik Volost της πόλης Aluksne, άγνωστοι αφαίρεσαν το μνημείο των Λετονών παρτιζάνων, μια ημέρα πριν την κατεδάφισή του.

Το μνημείο που εξαφανίστηκε

Το μνημείο που εξαφανίστηκε

Το μνημείο προορίζονταν να καταστραφεί τελείως, ενώ οι άγνωστοι αφαίρεσαν με πολύ προσοχή τις πλάκες του μνημείου, αφήνοντας μόνο την βάση του. Οι τοπικές αρχές αναζητούν τόσο το ίδιο το μνημείο, όσο και αυτούς που το πήραν καθώς εικάζουν ότι το έκαναν για να το διασώσουν.

Το σημείο βρίσκονταν στο σημείο όπου στις 15 Γενάρη του 1944, οι αντάρτες της λετονικής παρτιζάνικης ταξιαρχίας εκμηδένισαν μονάδες των SS.

Όπως αναφέρουν πάντως τα τοπικά μέσα, οι αντιδράσεις στην κατεδάφιση των μνημείων  επεκτείνονται με ολοένα και περισσότερους πολίτες να καταθέτουν σχετικές αιτήσεις στα δικαστήρια, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η κατεδάφιση των μνημείων.

(Με πληροφορίες από: Ren.tv, rus.lsm.lv)
902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: