Όχι κυρώσεις – Όχι πόλεμος στο Ιράν: Κοινή δήλωση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα, μαζί με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις στο Ιράν, απορρίπτουν την ξένη επέμβαση στη χώρα τους με οποιοδήπτοε πρόσχημα.

Σε κοινή δήλωση που δημοσιεύτηκε στο Solidnet, Κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα από όλο τον κόσμο απορρίπτουν κάθε ξένη επέμβαση στο Ιράν, με οποιοδήποτε πρόσχημα, λένε όχι στις κυρώσεις και τον πόλεμο, υπογραμμίζοντας πως το μέλλον του Ιράν και το πολιτικό της σύστημα είναι θέμα που πρέπει να καθοριστεί μόνο από τον Ιρανικό λαό:

«Τα συνυπογράφοντα κομμουνιστικά κι εργατικά κόμματα κεφράζουν τη βαθιά ανησυχία τους για τις πρόσφατες εξελίξεις στον περσικό κόλπο, που συνιστούν σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη.

Οι δηλώσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ υποδεικνύουν σαφώς πως σκοπεύει να διαθέσει κάθε εργαλείο που έχει για να εξαναγκάσει την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν να υποκύψει στα ηγεμονικά της σχέδια στην περιοχή.

Θυμούνται την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ το Μάη του 2018 – σε πλήρη αντίθεση προς την κοινή γνώμη – να βγάλει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία με το Ιράν το 2015. Αυτή η απόφαση, που ελήφθη παρά τις παρά τις διεθνείς εκκλήσεις, περιλαμβανομένου του ΟΗΕ, έχει αυξήσει σημαντικά την ένταση στην περιοχή και έχει αυξήσει την απειλή ενός νέου καταστροφικού πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Ανησυχούν για την επιβολή οικονομικών, τραπεζικών και χρηματοοικονομικών κυρώσεων στο Ιράν, που έχουν υποσκάψει την οικονομία του και έχουν οδηγήσει σε κλείσιμο εργοστασίων, οικονομική ελεύθερη πτώση και αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας.

Τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα καταδικάζουν έντοντα την αμερικανική κυβέρνηση και τα «γεράκια» εκπροσώπους της, όπως το Μάικ Πομπέο και τον Τζόν Μπόλτον που ξεκίνησαν να αυξάνουν την ένταση και τις απειλές στρατιωτικής δράσης στο Ιράν, όπως και τη χ΄ρηση οικονομικών κυρώσεων ως τρόπο να λιμοκτονήσει ο λαός του Ιράν μέχρι να παραδοθεί. Πιστεύουν ακόμα πως αυτές οι ενέργειες έχουν καταστροφική επίδραση στη συνεχιζόμενη πάλη του ιρανικού λαού για ειρήνη, ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη, όπως και για ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα.

Ο στόχος της πολιτικής των ΗΠΑ στο Ιράν είίναι να διασφαλίσει την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και των συμμάχων του στην περιοχή. Οι ενέργειες και οι πολιτικές της αμερικανικής κυβέρνησης στο Ιράν έχουν συντονιστεί και συνεχίζουν να συνουντονίζονται με εκείνες των κυβερνήσεων του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας.

Ανησυχούν πως αν η παρούσα έξαρση της επιθετικότητας από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της στη Μέση Ανατολή δεν ανακοπεί κι αντιστραφεί, υπάρχει μεγάλη και πραγματική πιθανότητα για ένα νέο και καταστροφικό πόλεμο, με μη προβλέψιμες συνέπειες για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και διεθνώς.

Οι φιλειρηνικές δυνάμεις του κόσμου πρέπει να εργαστούν από κοινού για να προωθήσουν την ύφεση και να καταγγείλουν την ξένη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν.

Το μέλλον του Ιράν και του πολιτικού του συστήματος είναι ζήτημα που πρέπει να καθοριστεί από τον Ιρανικό λαό και μόνο. Τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα, μαζί με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις στο Ιράν, απορρίπτουν την ξένη επέμβαση στη χώρα τους με οποιοδήπτοε πρόσχημα.

Καλούν όλες τις δυνάμεις που αγωνίζονται για την ειρήνη και τον αφοπλισμό διεθνώς να καταδικάσουν την πολιτικής επιθετικότητας της κυβέρνησης των ΗΠΑ και των συμμάχων της στη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ   ενάντια στην ισλαμική δημοκρατία του Ιράν, που αντιτίθεται στη χάρτα του ΟΗΕ.

Μετάφραση από idcommunism.com

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: