Νέο ρεκόρ δημοφιλίας της ΕΣΣΔ – “Πιο κοντά στο λαό” η σοβιετική εξουσία σύμφωνα με νέα έρευνα

Μετά τις πρόσφατες έρευνες για τα “σταλινικά” ποσοστά αποδοχής του “πατερούλη” και η διακυβέρνηση Μπρέζνιεφ φαίνεται να κερδίζει σε δημοφιλία, συγκρινόμενη με τη σημερινή πολιτική κατάσταση στη Ρωσία.

Ένα μετά το άλλο καταρρίπτονται τα ρεκόρ δημοφιλίας της ΕΣΣΔ στη σύγχρονη καπιταλιστική Ρωσία. Τους τελευταίους μήνες ειδικότερα, μια σειρά ερευνούν ότι η σταθερά υψηλή θετική άποψη των Ρώσων για τη σοβιετική εμπειρία, σε ένα βαθμό ακόμα και μεταξύ νέων ανθρώπων που δεν έχουν αντίστοιχα βιώματα, γνωρίζει νέα ύψη, υπό το πρίσμα της κακής οικονομικής κατάστασης και της αυξανόμενης δυσαρέσκειας με την κυβέρνηση Πούτιν, ιδιαίτερα λόγω των αυξήσεων στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, που παρέμεναν αμετάβλητα εδώ και δεκαετίες.

Σύμφωνα λοιπόν με το ειδικευμένο σε τέτοιες μετρήσεις Ινστιτούτο Levada, περισσότεροι είναι οι Ρώσοι που αντιμετωπίζουν θετικά την όψιμη μπρεζνιεφική περίοδο, σε σχέση με τη σημερινή διακυβέρνηση. Η έρευνα, που είδε το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα, αποτυπώνει πως το 29% των ερωτηθέντων περιέγραψε την περίοδο από τα τέλη του ’70 και του ’80 ως “κοντά στο λαό”, ενώ ένας στους τέσσερις αποκάλεσε τη σοβιετική εξουσία ως “δυνατή και με διάρκεια”. Επιπλέον 22% και 20% αντίστοιχα τη χαρακτήρισαν “δίκαιη” και “νόμιμη”. Αντιθέτως, παρά τα τεράστια ποσοστά άνω του 70% με τα οποία επανεξελέγη πέρσι ο πρόεδρος Πούτιν, στην έρευνα το 41% των ερωτηθέντων χαρακτήρισε την ηγεσία του ως “εγκληματική και διεφθαρμένη” ενώ το 31% ως “απομακρυσμένη από το λαό και ξένη”. Έπονται χαρακτηρισμοί, όπως “γραφειοκρατική”, “κοντόφθαλμη” και “ασταθής”. Σύμφωνα με το Λεβ Γκουντκόφ, επικεφαλής του Ινστιτούτου, το γεγονός πως δόθηκαν πολλαπλές επιλογές απάντησης καθιστά λιγότερο πιθανό οι ερωτηθέντες να κατευθύνθηκαν προς απαντήσεις που θεώρησαν ότι προσδοκώνται από τους ίδιους.

Πριν λίγους μόνο μήνες, αίσθηση είχε προκαλέσει έρευνα του ίδιου ινστιτούτου – που δε φημίζεται για τις φιλοσοβιετικές του συμπάθειες – σύμφωνα με την οποία η δημοφιλία του Στάλιν βρίσκεται σε πρωτοφανή ύψη, με το 70% των ερωτηθέντων να αποτιμούν θετικά το έργο του. Σημαντική είναι και η έρευνα που δημοσιοποιήθηκε από το Levada τον περασμένο Ιούνη, όπου 59% των Ρώσων δήλωσαν ως βασικό χαρακτηριστικό της ΕΣΣΔ πως “φρόντιζε για τον απλό λαό”, ενώ στις επόμενες θέσεις φιγουράρουν στοιχεία όπως η απουσία εθνοτικών συγκρούσεων, η οικονομική ανάπτυξη και απουσία ανεργίας, η συνεχής βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και η πρόοδος της επιστήμης και της τέχνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επιμέρους απαντήσεις, η αύξηση των θετικών απόψεων έφτασε ως και τις 30 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την ίδια ερώτηση σε έρευνες του 2000 και του 2008.

Με πληροφορίες από: The Moscow Times

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: