Νεκρός 24χρονος διαδηλωτής στη Χιλή από αστυνομική σφαίρα στο κεφάλι

Ο νεαρός πυροβολήθηκε στη διάρκεια διαδήλωσης για το θάνατο ενός οπαδού ποδοσφαιρικής ομάδας από αστυνομικό φορτηγό πριν λίγες μέρες.

 Ένα ακόμα θύμα αστυνομικής μετράει μέσα σε λίγες μέρες η Χιλή, η οποία δε στρέφεται μόνο κατά των διαδηλωτών που τους προηγούμενους μήνες κατέκλυζαν τους δρόμους της χώρας, αλλά και οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων. Θύμα αυτή τη φορά ο 24χρονος Αριέλ Μορένο, που πυροβολήθηκε την Παρασκευή στο κεφάλι από αστυνομικούς, στη διάρκεια διαμαρτυρίας για το θάνατο ενός οπαδού της ομάδας Κόλο – Κόλο, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα από αστυνομικό φορτηγό την περασμένη Τρίτη. Ο θάνατος του Χόρχε Μόρα πυροδότησε μάλιστα νέες διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας, όχι μόνο στα γήπεδα, αλλά και συνολικά αυτή την περίοδο των κινητοποιήσεων. Έτσι, οι διαμαρτυρίες των οπαδών έλαβαν και έντονα αντικυβερνητικό χαρακτήρα. Αυτό εξηγεί και το μένος με το οποίο αντιμετωπίστηκαν αυτές οι διαδηλώσεις. Ο Μορένο διαδήλωνε κοντά σε διοικητικό κτίριο της αστυνομίας σε γειτονιά του Σαντιάγο, όταν δέχτηκε τη σφαίρα στο κεφάλι. Ο νεαρός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο εγκεφαλικός του θάνατος και άφησε την τελευταία του πνοή λίγες ώρες αργότερα.  

Ο Μορένο δεν ήταν η μοναδική απώλεια της ημέρας, καθώς σε άλλο τμήμα του Σαντιάγο, στο δήμο Σαν Ραμόν, ένας 30χρονος πέθανε από ασφυξία σε πυρκαγιά, την ώρα που άνθρωποι εισέβαλλαν σε σούπερ μάρκετ ψάχνοντας για τρόφιμα. Τρεις ακόμα νοσηλεύονται, δύο σε σοβαρή κατάσταση μετά την εισπνοή καπνού. Συνολικά συνελήφθησαν 124 άτομα σε όλη την πόλη και αρκετοί τραυματίστηκαν. 

Η κυβέρνηση Πινιέρα, που βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό δημοτικότητας, καθώς μόλις το 6% των πολιτών συμφωνεί με τον πρόεδρος της χώρας επιμένει σε λογικές βίας και καταστολής, την ώρα που η ανεργία αυξάνεται και ανέρχεται πλέον στο 7%. Την Παρασκευή, ο γενικός εισαγγελέας της Χιλής επιβεβαίωσε ότι ερευνά τις περιπτώσεις 5558 ανθρώπων που υπέστησαν παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων από τότε που ξεκίνησαν οι μεγάλες διαδηλώσεις τον περασμένο Οκτώβρη. 4170 είναι οι καταγγελίες κατά της στρατιωτικής αστυνομίας, 244 ενάντια στο στρατό και οι υπόλοιπες κατά άλλων σωμάτων ασφαλείας. Επιπλέον, υπάρχουν 67 επίσημες καταγγελίες κατά κρατικών οργάνων για βιασμό. Από το σύνολο των παραβάσεων, η πλειονότητα συνέβη σε δημόσιο χώρο, κι ακολουθούν εκείνες που συνέβησαν σε αστυνομικά τμήματα και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Σαφώς μικρότερος, αλλά αρνητικά εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των παραβιάσεων που έγιναν στις οικίες των θυμάτων, καθώς αφορά 72 καταγγελίες. Ωστόσο αυτή τη στιγμή μόλις 38 μέλη των σωμάτων ασφαλείας διώκονται για ένα ή περισσότερα εγκλήματα.  

Με πληροφορίες από telesur

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: