Νέα απόπειρα απαγόρευσης της δράσης των κομμουνιστών στην Πολωνία

Εντείνεται η αντικομμουνιστική νομοθεσία στην Πολωνία, απαγορεύοντας κάθε διάδοση κομμουνιστικών ιδεών και συμβόλων εκτός από “εκπαιδευτικούς σκοπούς”.

Ανοιχτή επιστολή απευθύνει η Anna Dzierzgowska σε κομμουνιστικά, σοσιαλιστικά και άλλα προοδευτικά κόμματα, σχετικά με την επιβολή νέας αντικομμουνιστικής νομοθεσίας, που ισοδυναμεί ουσιαστικά με πλήρη απαγόρευση οποιασδήποτε δράσης των κομμουνιστών στη χώρα, αλλά και την πλήρη εξαφάνιση των κομμουνιστικών και σοσιαλιστικών συμβόλων πλην “εκπαιδευτικών σκοπών” δηλαδή προφανώς για να παρουσιάζονται ως ως σύμβολα φρίκης και “ολοκληρωτισμού” στις νεότερες γενιές.

Σύντροφοι,

Το πολωνικό κοινοβούλιο αλλάζει τώρα τον ποινικό κώδικα, κι ανάμεσα στα άλλα αλλάζει το άρθρο 256 με τρόπο που, αν εφαρμοστεί θα σημάνει πρακτικά την απαγόρευση του κομμουνισμού. Το άρθρο 256 ήδη απαγορεύει τα “ολοκληρωτικά καθεστώτα” και γράφει “ποινή επιβάλλεται σε εκείνους που παράγει, διατηρεί, εισάγει, αποκτά, αποθηκεύει, φέρει, παρουσιάζει, μεταφέρει ή μεταδίδει έντυπα, εγγραφές ή άλλα αντικείμενα με το περιεχόμενο που ορίζεται στην παράγραφο ένα και φέρει φασιστικά, κομμουνιστικά ή άλλα ολοκληρωτικά σύμβολα. Αλλά η παρούσα πρόταση πάει ακόμα πιο μακριά. Ακολουθούν αποσπάσματα:

“256 § 1. Όποιος δημόσια προωθεί το κρατικό σύστημα των ναζί, των κομμουνιστών ή άλλα ολοκληρωτικά κρατικά συστήματα ή κηρύσσει το μίσος στη βάση εθνικών, φυλετικών ή θρησκευτικών διαφορών, ή απουσίας θρησκευτικής πίστης, υπόκειται σε ποινή στέρησης ελευθερίας έως 3 ετών.
§ 1α. Η ίδια ποινή επιβάλλεται σε όποιον δημόσια προωθεί ναζιστικές, κομμουνιστικές και φασιστικές ιδεολογίες, ή μια ιδεολογία που ζητά τη χρήση βίας για την επιρροή της πολιτικής ή κοινωνικής ζωής.
[…]

Αγαπητοί σύντροφοι,

Σας γράφω ζητώντας την αλληλεγγύη σας. Παραδόξως, στην Πολωνία, όπου η αριστερά είναι πραγματικά αδύναμη και ο κομμουνισμός σχεδόν δεν υπάρχει, το φάντασμα του κομμουνισμού ακόμα στοιχειώνει την πολωνική ακροδεξιά και τους φασίστες. Και λόγω τις περίπλοκης πολωνικής ιστορίας, και λόγω του συμμετρικού αφηγήματος για “δύο δολοφονικά ολοκληρωτικά καθεστώτα, το φασισμό και τον κομμουνισμό (το αφήγημα που εδώ και χρόνια είναι θεμέλιος λίθος της πολωνικής πολιτικής ιστορίας) στην Πολωνία σήμερα ελάχιστοι άνθρωποι πραγματικά γνωρίζουν τι ήταν και τι είναι ο κομμουνισμός. Κι οι ακροδεξιά μεγαλώνει σε δύναμη. Στην παρούσα πολιτική ατμόσφαιρα δεν υπάρχει αμφιβολία, ποιος είναι ο στόχος της νέας νομοθεσίας και ακόμα κι αν υπάρχει μια πρόβλεψη πως επιτρέπεται η κατοχή κομμουνιστικού υλικού για εκπαιδευτικούς σκοπούς, είναι επίσης φανερό, πως η όλη ρύθμιση είναι εργαλείο για να αποσιωπηθεί κάθε αριστερή φωνή. Για το λόγο αυτό σας γράφω με την ελπίδα, πως σύντροφοι από κομμουνιστικά κόμματα θα υψώσουν δημόσια τη φωνή τους ενάντια σε αυτό το επικίνδυνο βήμα προς το φασισμό. Δεν έχω ελπίδα, πως η νέα αυτή ρύθμιση θα βρει κάποια σημαντική αντίσταση στην Πολωνία, ούτε ελπίζω πως οι φωνές των κομμουνιστικών κομμάτων μπορούν να πείσουν τη βουλή ή την κυβέρνησή μας. Αλλά σας ζητώ: Κάντε τους να καταλάβουν, πως ο κομμουνισμός είναι εδώ για να μείνει και εμείς οι ριζοσπάστες αριστεροί μπορούμε να βασιζόμαστε στην αλληλεγγύη των συντρόφων μας.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: