Μπλόκα κι αστυνομικοί με πιστόλια στα χέρια – Η 6η βδομάδα δράσης των Κίτρινων Γιλέκων

Η εικόνα που σημάδεψε τις χθεσινές διαδηλώσεις ήταν στο βίντεο που ένας αστυνομικός τραβάει το υπηρεσιακό του όπλο καθώς επιτίθεται από παρευρισκόμενους στην διαδήλωση των κίτρινων γιλεκων.

Ξεκινώντας την ανταπόκριση για να παρουσιάσουμε το κίνημα των κίτρινων γιλέκων στην Γαλλία, δεν είχαμε την εικόνα για να υπολογίσουμε πόσο καιρό αυτό θα διαρκούσε, πόση ένταση θα έβγαινε εκφράζοντας την δυσαρέσκεια του κόσμου που συμμετέχει, μέσα από αυτό το κίνημα και ποια «στροφή-γραμμή» θα έπαιρνε.

Φτάνοντας αισίως στην 6η εβδομάδα δράσεις, τα δεδομένα έχουν γίνει πιο ξεκάθαρα μέσα από την ίδια την συμμετοχή του κόσμου.

Θα θέλαμε κατ’ αρχήν να σας προτείνουμε να ρίξετε μια μάτια και πάλι στο πρώτο μας άρθρο, για να δείτε τα κύρια αιτήματα που έχουν εκφραστεί και πώς αυτά έρχονται να απαντήσουν πάνω στα μέτρα που ήθελε να πάρει η γαλλική κυβέρνηση.

 

Η 6η εβδομάδα δράσης είχε όπως και κάθε εβδομάδα ως ημέρα δράσης το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου. Θα ξεκινήσουμε όμως μια συνοπτική χρονολογική παράθεση από την 5η ημέρα δράσης μέχρι και τις 22 Δεκεμβρίου, με τα αξιοπρόσεκτα γεγονότα που ακολούθησαν μέσα στην βδομάδα πριν από αυτό.

Το κίνημα των κίτρινων γιλέκων έδειξε μια μείωση αρκετά αισθητή στις 15 Δεκεμβρίου στο Παρίσι, σε σχέση με τις προηγούμενες διαδηλώσεις. Αυτό που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον είναι η μαζική συμμετοχή στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας αλλά και στα διαφορά σημεία που έχουν στήσει μπλόκα τα κίτρινα γιλέκα, τα επονομαζόμενα στα γαλλικά rond-points(κυκλικοί κόμβοι) πάνω στο εθνικό οδικό δίκτυο. Η αστυνομία ήδη από τις 17 Δεκεμβρίου αρχίζει μια έντονη κατασταλτική δράση για να εκκενώσει τους κυκλικούς κόμβους σε διάφορες περιοχές στην Γαλλία.

 

Οι δυνάμεις ασφαλείας άρχισαν να εκκενώνουν τους κυκλικούς κόμβους. Ο Υπ. Εσωτερικών Καστανέ δήλωσε ότι «…οι εκκενώσεις των κυκλικών κόμβων, θα συνεχιστούν…», «…υπάρχουν αρκετοί πολίτες που θέλουν να μετακινηθούν ελεύθερα…». Μια κλασική περίπτωση κοινωνικού αυτοματισμού που κατά καιρούς η κυβέρνηση έχει εκφραστεί με διάφορους τρόπους προσπαθώντας να αποδομήσει την σημασία της παρουσίας των διαδηλωτών.

 

.

Σε πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα, η αστυνομία άρχισε τη Δευτέρα να εκκενώνει τους κυκλικούς κόμβους που καταλαμβάνουν τα κίτρινα γιλέκα.

«…Είμαστε κυνηγημένοι στους κυκλικούς κόμβους, όποτε πηγαίνουμε να στήσουμε το μπλόκο μας ως ένδειξη διαμαρτυρίας η αστυνομία παρεμβαίνει. Εμείς όμως αποκαθιστούμε ξανά το πόστο μας, πρέπει να βρούμε μια λύση…», δήλωνε ένας διαδηλωτής που συμμετέχει στα μπλόκα των κυκλικών κόμβων, ο Christian Heurdier, κάτοικος της κοινότητας του Quimperlé, στον νομό της Bretagne (Βρετάννη)

Σε μια κυκλική διασταύρωση βόρεια του Μπορντό, τα κίτρινα γιλέκα έπρεπε να μεταφέρουν το μπλόκο τους και να αλλάξουν κυκλικούς κόμβους λόγω απειλών εκκένωσης, η οποία δεν μείωσε την αποφασιστικότητά τους: “Θα περάσουμε τα Χριστούγεννα, εδώ!”

Η αστυνομία επιδίδεται σε βίαιη καταστολή σε αρκετούς από τους κυκλικούς κόμβους, δικαιολογώντας τις αποφάσεις που παίρνονται με εντολή της εντολής της κυβέρνησης, ως «…σημαντική ενέργεια για την ασφάλεια των πολιτών…»

Στο Saône-et-Loire, όπου διαλύθηκαν αρκετοί μπλόκα, το Mâcon, το Montchanin, το Dracy-Saint-Loup και το Montceau-les-Mines, οι δυνάμεις της αστυνομίας έχουν επικαλεστεί επίσης λόγους ασφαλείας. Διαλύθηκαν «…δεδομένης της παρατυπίας των μπλόκων αλλά κυρίως του κινδύνου που ενέχουν για την ασφάλεια των συμπολιτών μας…».

Ο Υπ. Εσωτερικών δήλωνε με έμφαση: «… Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί…», επίσης «…θα πάρουμε τα ανάλογα μέτρα…»

Όντως υπάρχει η προθυμία των αρχών να θέσουν τέλος στα μπλοκα των κυκλικών κόμβων. Τη Δευτέρα, ο Υπουργός Εσωτερικών, Κρίστοφερ Κάστανερ, δήλωσε: «…Ξεκινήσαμε την περασμένη εβδομάδα, οι κυκλικοί κόμβοι θα εκκενωθούν, θα συνεχίσουμε πάνω σ’αυτό…».

Ο υπουργός πρόσθεσε: «…Αυτό πρέπει να γίνει για την ασφάλεια των κίτρινων γιλέκων, των συμπολιτών μας και για την ασφάλεια των δυνάμεων της τάξης … Δεν μπορούμε να παραλύσουμε τη γαλλική οικονομία, να παραλύσουμε το εμπόριο στα χωριά μας, στις πόλεις μας…». Προσπαθώντας να σπεκουλάρει πάνω και στους διαδηλωτές που έχασαν την ζωή τους στις διαδηλώσεις και στα μπλόκα,  δεν αναφέρει επίτηδες πως τα τραγικά συμβάντα ήταν κατά την διάρκεια ενεργειών που έκανε η ίδια η αστυνομία και προκαλούσαν σύγχυση μέσα στην μάζα των διαδηλωτών.

Πρέπει να αναφέρουμε επίσης πως αρκετά σημεία στο γαλλικό εθνικό οδικό δίκτυο που έχουν διόδια, τις τελευταίες μέρες, είχαν καταληφθεί επίσης ένας τεράστιος αριθμός αριθμός ραντάρ ελέγχου κυκλοφορίας έχουν βανδαλιστεί. Τα διόδια για τους Γάλλους, θεωρούνται ως σημάδι μη-ελεύθερης διακίνησης στην χώρα και ως ένα επιπλέον εκμεταλλευτικό εργαλείο για τα κέρδη των κατασκευαστικών εταιριών εφόσον αυτές τα διαχειρίζονται. Χαρακτηριστική περίπτωση η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στα διόδια της περιοχής Bandol μέσα στην εβδομάδα. Η διαχειρίστρια γαλλική εταιρία των διοδίων και επίσης η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρία στον κόσμο, η επονομαζόμενη Vinci, είχε ανακοινώσει πως θα στείλει εμβάσματα σε όλους όσους δεν πλήρωσαν το ποσό κατά τη διάρκεια των καταλήψεων στα διόδια. Η κυβέρνηση με την πλάτη στο τοίχο αναγκασμένη να παρέμβει, δήλωσε μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Γκριβώ πως «…δεν θα ήταν καλή ιδέα και ότι οι Γάλλοι πολίτες θα πρέπει να ακουστούν…», δίνοντας την γραμμή της για μια σχετική υποχώρηση στις αξιώσεις της εταιρίας προς το παρόν.

Με το σίδερο στα χέρια του Μακρόν να καίει ακόμα και μετά τις παροχολογίες που εξέδωσε στο διάγγελμα του, η αγανάκτηση των πολιτών δεν κατευνάστηκε. Ο Μακρόν μετά το διάγγελμα ξαναμπήκε στην καθιερωμένη πλέον στάση του να είναι σχεδόν εξαφανισμένος, αφήνοντας όλη την “δουλειά” για να τον ξελασπώσουν, ο πρωθυπουργός του Φιλίπ και ο υπουργός του Καστανέ. Αυτό που έριξε για ακόμη μια φορά λάδι στην φωτιά, ήταν το λογοπαίγνιο που έκανε μπροστά στα παιδιά των εργαζομένων του προεδρικού μεγάρου,  που είχαν μαζευτεί για να παραλάβουν τα δώρα Χριστουγέννων από τον ίδιο τον πρόεδρο, καθιερωμένη ενέργεια για την περίοδο των γιορτών. Ο Μακρόν σε μια στιχομυθία με ένα από τα παιδάκια στην εκδήλωση έκανε την εξής δήλωση μπροστά στις κάμερες: «… Ο πρόεδρος δίνει και αυτός κάπου – κάπου μερικά δώρα…», προσπαθώντας να κερδίσει τις εντυπώσεις για τις παροχές που είχε ανακοινώσει την περασμένη βδομάδα. Άμεση ήταν η απάντηση από πλευράς κίτρινων γιλέκων, συνδικάτων και άλλων φορέων πως ο πρόεδρος πως κάνει λάθος να επιμένει πως έχει δώσει αρκετά και πως αρκούν για να αλλάξουν την σημερινή κατάσταση. Η δημοτικότητα του Μακρόν πέφτει καθημερινά,  ξεπερνώντας πλέον ακόμα και το ιστορικό χαμηλό της δημοτικότητας του περασμένου προέδρου Ολάντ. Επίσης ένα μεγάλο μέρος πλέον τον πολιτών τον θεωρεί πρόεδρο των υπερπλουσίων της Γαλλίας,  όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε διαφορες δημοσκοπικές έρευνες, με το 77% των ερωτηθέντων να απαντάει θετικά.

 

Η επικαιρότητα μέσα στην βδομάδα έκρυβε ακόμα μια αρνητική εξέλιξη για την γαλλική κυβέρνηση. Οι υπηρεσίες της αστυνομίας δήλωναν μεσοβδόμαδα πως δεν στηρίξουν τα μέτρα καταστολής που επιβάλλει η κυβέρνηση, αν δεν διευθετηθεί πρώτα το ζήτημα με τα χρωστούμενα χρήματα από το γαλλικό δημόσιο προς τους αστυνομικούς υπαλλήλους για τις υπερωρίες που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια και ανέρχονται στο εξωφρενικό πόσο των 220 εκατ €. Οι περικοπές του γαλλικού δημοσίου έχει επηρεάσει, πέραν των τομέων υγείας, παιδείας κτλ και τις δυνάμεις των σωμάτων ασφαλείας και στρατού. Η συνδικαλιστική οργάνωση των αστυνομικών “Alliance” μεσοβδόμαδα μέσω του εκπρόσωπου τους, δήλωνε τα εξής: “Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να ανακοινώσουν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης (οικονομικών μέτρων) για τις δυνάμεις ασφαλείας, μέχρι στιγμής τίποτα δεν ανακοινώνεται”, συνεχίζει η αστυνομική ένωση καλεί “όλη την αστυνομία στη Γαλλία να βρίσκεται στην υπηρεσία της, την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου και ως πρώτη μέρα δράσης, η αστυνομία καλείται να μείνει στην υπηρεσία και να ανταποκριθεί μόνο στις κλήσεις έκτακτης ανάγκης”, λέει το κείμενο.

Με όλη αυτή την αντίδραση και από την πλευρά της αστυνομίας, η κυβέρνηση οπισθοχώρησε δηλώνοντας πως θα καταβληθεί άμεσα ένα πριμ των 300€ στον κάθε αστυνομικό.

Ακόμα μια περίπτωση που εκνεύρισε και ανέβασε τον δείκτη της αγανάκτησης στα ύψη μέσα στο κίνημα των κίτρινων γιλεκων, αλλά και στους εργαζόμενους, καθώς το πριμ που έταξε η κυβέρνηση στους αστυνομικούς ήταν πιο μεγάλο από τις οικονομικές παροχές που δίνει γενικά στους εργαζόμενους. Δεν υπάρχει αμφιβολία βάση και του μεγέθους και της έντασης της βίας και καταστολής από την πλευρά της αστυνομίας προς του διαδηλωτές, πως η κυβέρνηση δεν μπορούσε να μην κάνει πίσω στις απαιτήσεις των συνδικαλιστών της αστυνομίας. Κλασική περίπτωση που αποδεικνύει τον ρόλο των αστυνομικών δυνάμεων μέσα στην αστική δημοκρατία.

Φτάνουμε στην ημέρα της 6ης δράσης των κίτρινων γιλέκων. Τα γαλλικά ΜΜΕ από νωρίς το πρωί του Σαββάτου της 22ας Δεκεμβρίου προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο πως η προσέλευση στις διαδηλώσεις είναι ακόμα πιο χαμηλή σε σχέση με την περασμένη βδομάδα, πράγμα που αποδεικνύεται ως παραπληροφόρηση βάση και του μεγέθους σε αριθμό των συμμετεχόντων. Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώνει ότι είχε 38.600 διαδηλωτές σε ολόκληρη τη χώρα έως τις 6 το απόγευμα στις 22 Δεκεμβρίου, έναντι 66.000 στις 15 Δεκεμβρίου. Με το “πίκ” των κινητοποιήσεων, της 17ης Νοεμβρίου και στους 282.000 διαδηλωτές που εντοπίστηκαν, η κινητοποίηση είναι μειωμένη βάση των υπολογισμών του υπουργείου. (Προσωπική εκτίμηση βάση και των εικόνων που είδαμε στις κινητοποιήσεις, οι διαδηλωτές ήταν πολύ περισσότεροι από το περασμένο Σάββατο)

Ακριβώς όπως και την περασμένη εβδομάδα, περίπου 69.000 μέλη της αστυνομίας είχαν αναπτυχθεί σε όλη την Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων 8.000 στο Παρίσι, υποστηριζόμενα από τροχοφόρα θωρακισμένα οχήματα της χωροφυλακής.

Επίσης σημαντικό στοιχείο είναι ότι είχαμε σε όλη την Γαλλία, 220 προληπτικές συλλήψεις και 81 κρατήσεις. Αριθμοί αρκετά μεγαλύτεροι από το περασμένο Σάββατο, που δείχνουν μια αυξητική τάση. Μέσα στους κρατούμενους ήταν και μια από τις αρχηγικές μορφές των κίτρινων γιλέκων, ο 33χρονος Eric Drouèt, οδηγός φορτηγού, στον οποίο και απαγγέλθηκαν άμεσα κατηγορίες από την εισαγγελία του Παρισιού.

Εντάσεις στα Ηλύσια Πεδία

Στο τέλος της ημέρας, στα Ηλύσια Πεδία διαδραματίστηκε έντονο σκηνικό των βίαιων συγκρούσεων μεταξύ των “κίτρινων γιλέκων” και της αστυνομίας. Η λεωφόρος εκκενώθηκε και εγκαταστάθηκε μια σημαντική υπηρεσία επιβολής του νόμου.

Ηλύσια Πεδία

Τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο, ένας αυτοκινητιστής έχασε τη ζωή του μετά από σύγκρουση με φορτηγό αποκλεισμένο σε ένα μπλόκο των κίτρινων γιλέκων, στην είσοδο του Perpignan.

Ο εισαγγελέας της περιοχής, Fagni είπε ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους διαδηλωτές κατά τη διάρκεια του ατυχήματος τράπηκαν σε φυγή. Η έρευνα που άνοιξε κάνει λόγο για «διακεκριμένη ανθρωποκτονία και παρεμπόδιση της κυκλοφορίας.»

Κεντρική πλατεία του Μπορντό

Περιορισμοί των συνόρων και των εθνικών οδών

Στο Boulou (Ανατολικά Πυρηναία), κοντά στα ισπανικά σύνορα, πάνω από 300 διαδηλωτές μπλόκαραν, το Σάββατο το πρωί, ράμπα στον συνοριακό αυτοκινητόδρομο.

“Ο βασιλιάς Macron δίνει ψίχουλα στους ζητιάνους”

 

Περικυκλώθηκαν απο τις δυνάμεις των χωροφύλακων που τους εμπόδισαν να έχουν πρόσβαση στα διόδια.

Από νωρίς το απόγευμα, τα κίτρινα γιλέκα και δεκάδες Καταλανοί διαδηλωτές ντυμένοι και αυτοί σαν κίτρινα γιλέκα κουνούσαν την αυτονομιστική σημαία στην περιοχή των συνόρων του νομού Pyrénées -Orientales. Οι διαδηλωτές εκδιώχθηκαν από τον αυτοκινητόδρομο με δακρυγόνα και παρατάχθηκαν σε μια γέφυρα, ρίχνοντας αντικείμενα στους αστυνομικούς.

Στα νοτιοανατολικά, η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο της διέλευσης των συνόρων Ventimiglia κοντά στο Menton (Alpes-Maritimes) μπλοκαρίστηκε και στις δύο κατευθύνσεις μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας λόγω του φράγματος που ανεγέρθηκε από περίπου 200 διαδηλωτές.

Στο Στρασβούργο, εκατό “κίτρινα γιλέκα” εμπόδισαν τον δρόμο πρόσβασης στη γέφυρα της Ευρώπης, συνορεύοντάς με τη Γερμανία, προτού απομακρυνθούν από την αστυνομία. Η αστυνομία έκανε έξι συλλήψεις.

Αναφορές επίσης γίνονται, την νύχτα από την Παρασκευή έως το Σάββατο στα βόρεια, στους αυτοκινητόδρομους Α2 και Α22, στα βελγικά σύνορα πως είναι κλειστοί. Σύμφωνα με την Vinci Autoroutes, επίσης ορισμένες είσοδοι, έξοδοι και πύλες διοδίων εξακολουθούν να παραμένουν κλειστές στο δίκτυο, ειδικά στον αυτοκινητόδρομο Α7.

Η εικόνα που σημάδεψε τις χθεσινές διαδηλώσεις ήταν αυτή στο παρακάτω βίντεο που ένας αστυνομικός τραβάει το υπηρεσιακό του όπλο καθώς επιτίθεται από παρευρισκόμενους στην διαδήλωση των κίτρινων γιλεκων.

Champs-Élysées : Pris à partie, un policier sort son arme

Gepostet von BFMTV am Samstag, 22. Dezember 2018

Η διαδήλωση στα Ηλύσια πεδία έγινε και πάλι το μέρος για να εκτυλιχθεί το γνωστό πλέον “παιχνίδι” μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και αγνώστων λοιπών στοιχείων που βρίσκονται με καλυμμένα πρόσωπα μέσα στους διαδηλωτές των κίτρινων γιλέκων. Τα συμπεράσματα δικά σας για τον ρόλο των κουκουλοφόρων. Όσο για τα καθεστωτικά μίντια, βρήκαν ακόμα ένα λόγο για να πετάξουν λάσπη στον ανεμιστήρα για τους παρευρισκόμενους διαδηλωτές, αφού από εχθές παίζει σε όλα τα μέσα αυτή η σκηνή και όχι τα αιτήματα των διαδηλωτών. Ο Μακρόν από το Τσαντ που βρίσκεται για επίσκεψη στα γαλλικά στρατεύματα, δήλωσε επιτακτικά πως πρέπει να γίνει επιστροφή στον «Νόμο και την Τάξη», μετά το συμβάν με τον αστυνομικό και κάνει έκκληση για εθνική «Ομόνοια».

Α.Π.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: