Μπέλα Χαντίντ εναντίον Ίνσταγκραμ – “Δεν μπορείτε να διαγράψετε την ιστορία φιμώνοντας τους ανθρώπους”

“Δεν επιτρέπεται να είμαστε Παλαιστίνιοι στο Ίνσταγκραμ; ” αναρωτήθηκε το διάσημο μοντέλο, μετά την αφαίρεση ανάρτησης με εικόνα από το διαβατήριο του πατέρα της, όπου αναγράφεται ο τόπος γέννησής του.

Οργισμένη εμφανίστηκε η Μπέλα Χαντίντ, διάσημο σουπερμόντελ, με τη λογοκρισία που υπέστη ανάρτησή της στο Ίνσταγκραμ, επειδή “τόλμησε” να ανεβάσει φωτογραφία του διαβατηρίου του πολιτογραφημένου Αμερικανού πατέρα της, Μοχάμεντ Χαντίντ, όπου αναγράφεται ως τόπος γέννησής του η Παλαιστίνη, με λεζάντα “Ο μπαμπάς μου και η γενέτειρά του η Παλαιστίνη”.
Η 23χρονη Χαντίντ έλαβε μήνυμα από τη δημοφιλή πλατφόρμα, με την οποία ενημερώθηκε ότι η ανάρτησή της αφαιρέθηκε από την εταιρεία “γιατί παραβιάζει τους κανόνες της κοινότητάς μας για παρενόχληση και μπούλινγκ”, επικαλούμενο αναφορές “γλαφυρής βίας, ρητορικής μίσους, παρενόχλησης και μπούλινγκ, γυμνότητας και σεξουαλικής δραστηριότητας”.

Η Χαντίντ, απευθυνόμενη στο ΜΚΔ αναρωτήθηκε δηκτικά “τι ακριβώς στο να είμαι περήφανη για τη γενέτειρα του πατέρα μου την Παλαιστίνη είναι “μπούλινγκ, παρενόχληση ή σεξουαλικό γυμνό;”, προσθέτοντας “Δεν επιτρέπεται να είμαστε Παλαιστίνιοι στο Ίνσταγκραμ; Αυτό θα πει μπούλινγκ για μένα. Δεν μπορείς να διαγράψεις την ιστορία φιμώνοντας τους ανθρώπους. Δεν πάει έτσι”.

Αναφερόμενη στον πατέρα της, διερωτήθηκε αν “Θέλετε να αλλάξει τον τόπο γέννησής του για σας;”.

Μετά το σάλο που προκλήθηκε, εκπρόσωπος τoυ ομίλου της Facebook, όπου ανήκει και το Ίνσταγκραμ, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας η ανάρτηση δεν αφαιρέθηκε για εθνικούς λόγους, ούτε συγκεκριμένα για την αναφορά στην Παλαιστίνη, αλλά επειδή δεν επιτρέπεται η ανάρτηση προσωπικών δεδομένων, όπως αριθμοί διαβατηρίων, ομολογώντας πως “Σε αυτή την περίπτωση ο αριθμός του διαβατηρίου ήταν θολός, άρα αυτό το περιεχόμενο δε θα έπρεπε να έχει αφαιρεθεί”, λέγοντας πως η αρχική ανάρτηση αποκαταστάθηκε και ζητώντας συγγνώμη από το μοντέλο.

Οι δικαιολογίες αυτές ασφαλώς δεν πείθουν κανέναν, αφού είναι σαφές ότι το αρχικό κατέβασμα τις φωτογραφίας προκλήθηκε από αναφορές χρηστών που ανατριχιάζουν ακόμα και στο άκουσμα της λέξης “Παλαιστίνη”, ενώ συνολικά η πολιτική λογοκρισίας στα μέσα του ομίλου, ακόμα και σε αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό περιεχόμενο, δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί εκτεταμένες αντιδράσεις.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: